ForsidenOm TeliaTelia UtfordrerfondUtfordrer fordommer mot Mortensrud
Mudassar utfordrer fordommer mot Mortensrud

Får 1 million til å gjøre en forskjell på Mortensrud

Mudassar og Ismail startet Mortensrud Fellesskap etter å ha mistet en nær venn. De ville gi ungdommene i bydelen en bedre start på livet. Som Årets Utfordrer får de støtte til sitt videre arbeid.

– Alt startet da kameraten min ble drept. 

Mudassar Mehmood forteller om den blytunge januardagen i 2020, da han mistet barndomskameraten i en skyteepisode på Mortensrud. Bydelen sør i Oslo forbindes av mange med et røft miljø. Mudassar mener fordommene og den ensporede fremstillingen av bydelen ødelegger mulighetene til ungdommene her. 

Ambisiøs ungdom og frivillig innsats

– Jeg vil at Mortensrud skal være et bra sted å vokse opp. Et sted man kan være stolt av å komme fra. Ikke et sted forbundet med skyteepisoder og farlige, kriminelle gjenger. Dette utgjør jo bare en liten andel, de fleste ungdommene er bra ungdom! De fortjener bedre. 

UTFORDRER SAMFUNNET: Ismail Bashir og Mudassar Mehmood forsøker å skape flere muligheter for ungdommer på Mortensrud.

Sammen med kameraten Ismail Bashir startet han Mortensrud Fellesskap, en organisasjon av ungdom og for ungdom. Hensikten er å drive forebyggende arbeid for å skape et tryggere nærmiljø, godt samhold og fellesskap gjennom ulike aktiviteter. Så langt har nærmere 1000 ungdommer benyttet seg av tilbudet, som har eksistert i tre år. 

– Vi forsøker å gi ungdommen tro på seg selv, på sine styrker og sin framtid.

Mudassar Mehmood

Stemt frem som Årets Utfordrer 2023

Så å si alle fremskritt i verden er resultatet av at noen har utfordret etablerte sannheter. Akkurat slik Mortensrud Fellesskap knuser fordommene mot ungdommene i bydelen. Organisasjonen pekte seg raskt ut som en god kandidat for fondet, og etter avstemning både åpen og internt i Telia trakk de det lengste strået. 

– 1 million kroner er mye. Vi håper vi klarer å skape en forskjell med disse pengene!

Mudassar Mehmood

– Denne prisen betyr veldig mye for oss! Det å få en så stor anerkjennelse fra en så stor og ledende aktør som Telia, er noe vi setter utrolig stor pris på, sier Ismail Bashir.

Audun Bryn er ansvarlig for Telia Utfordrerfond, og er stolt over å kunne kalle Mortensrud Fellesskap Årets Utfordrer.

Engasjementet og det de får til med Mortensrud Fellesskap er imponerende!

Audun Bryn, ansvarlig for Telia Utfordrerfond.

– Engasjementet og det de får til med Mortensrud Fellesskap er imponerende! De har ikke bare løftet en samfunnsutfordring, men også vist pågangsmot og kommet opp med tiltak som gjør noe med det, sier han.

Som vinnere av kåringen får Mortensrud Fellesskap 1 million kroner til sitt arbeid. 

IMPONERT OVER INNSATSEN: Mudassar og Ismail i Mortensrud Fellesskap har gjort inntrykk på Audun Bryn, ansvarlig for Telia Utfordrerfond.

– Dette er penger som skal komme ungdommene våre til gode. Vi skal ha ulike prosjekter for å forebygge utenforskap, forklarer Ismail, før Mudassar legger til:

– 1 million kroner er mye. Vi håper vi klarer å skape en forskjell med disse pengene! 

Les mer om Telia Utfordrerfond

Mortensrud Fellesskap kan bety alt

Med ulike tilbud, som vekterkurs og baristakurs, har Mortensrud Fellesskap bidratt til at flere ungdom og unge voksne har fått jobb. I tillegg arrangerer organisasjonen ulike aktiviteter, som for eksempel spennende og inspirerende foredrag, eller lavterskel ungdomskvelder. Og så er de bare der. For ungdom.

– Fremover skal vi også arrangere lederkurs og mentorprogram. Vi skal la ungdommene møte forbilder fra bydelen, som kan inspirere og vise at det er mulig lykkes, forteller Mudassar.

Det er nettopp disse prosjektene som nå får øremerkede midler fra Telia Utfordrerfond.

– Vi jobber forebyggende med målgruppen ved å skape en relasjon til vanskeligstilt og sårbar ungdom. Hensikten er å tilby trygge møteplasser og trygge voksne, og gi dem mestringsfølelse og tro på seg selv og fremtiden, utdyper Mudassar og legger til:

– Ingen ungdommer skal føle at de blir tvunget inn i et kriminelt miljø fordi de ikke hadde en annen utvei. Jeg måtte bare finne på noe.

Mudassar Mehmood

Var denne siden nyttig?