ForsidenMagasinetIoTInnovasjon som gjør transport smartere og mer bærekraftig
Innovasjon som gjør transport smartere og mer bærekraftig.

Smartere og mer bærekraftig transport

Hva skjer hvis IT-systemene på en lastebil kobles opp mot en felles digital plattform? Jo, det blir enklere å kjøre mer økonomisk og mer miljøvennlig. 

 

 

Neste Oyj er en av verdens største produsenter av fornybart drivstoff, og tilbyr bærekraftige løsninger som reduserer klimagassutslippene.

Sammen med Telia og deres IoT-teknologi har de utviklet en plattform som skal gi enda flere verktøy for drive en effektiv og bærekraftig transport.

Vår livsstil og måten transportnæringen har vært drevet på må endres. Neste har derfor valgt å gå foran ved å kombinere innovasjon med satsning på ren energi, og i 2019 ble de kåret til verdens tredje mest bærekraftige selskap i Corporate Knights Global 100. 

 

Felles digital plattform

Neste og Telia satte seg ned sammen for å utvikle en digital plattform. Målet var å gjøre kjøretøy mer drivstoffeffektive og tryggere ved å koble dem sammen, samtidig som det skulle bli et effektivt verktøy for å administrere kjøretøyene. 

Å bygge en digital plattform fra grunnen krever mange former for ekspertise – og det er grunnen til at Neste allierte seg med Telia for å utvikle en slik løsning.

 

Alt på én skjerm

Neste bygget derfor en løsning basert på Telia Connected Vehicle-plattformen. Løsningen samler alle IT-systemene om bord for å gi førerne tilbakemeldinger i sanntid og muliggjøre flåtestyring på detaljnivå. Funksjonene i plattformen er: 

  • Tilbakemeldinger i sanntid hjelper føreren til å kjøre mer økonomisk og mer miljøvennlig. Dette alene kan bidra til drivstoffbesparelse på opptil 15 prosent.
  • Konsoliderte systemer om bord gir føreren all nødvendig informasjon på én enkelt skjerm, dermed reduseres driftskompleksiteten og distraksjonene, som også gir en tryggere og bedre kjøring.
  • Kommunikasjon du kan stole på takket være kombinasjonen av 4G som gir Wi-Fi om bord og meldingstjenester i Telias digitale infrastruktur.
  • Informasjon for flåtestyring i sanntid gir operatøren de nødvendige verktøyene for å finjustere driften. Eksempler på dette er informasjon om fører-ID og kjøretøyets posisjon som igjen gir en bedre styring av flåten og reiserutene. En ekstern fartsskriver gjør det enkelt å overholde forskriftene og samtidig sikre at førerne tar pauser og tenker på sikkerheten.

 

Lastebil telia

Neste og Telia IoT har utviklet en plattform med verktøy for drive effektivt og bærekraftig.

En plattform å bygge på

Telia Connected Vehicle-løsningen er helt varemerkeuavhengig og fungerer i alle kjøretøy. Ettersom det er en åpen API-basert plattform, kan operatørene integrere sine egne og tredjeparts applikasjoner. 

Nestes Mobile Refuelling Solution er et godt eksempel på dette. Den digitaliserer hele prosessen for fylling av drivstoff, fra pumpe til betaling, via Nest-appen på førerens telefon: Ingen kontanter, ingen kort, og ikke noe drivstofforbruk som ikke kan forklares.

Dette er bare begynnelsen. Med Telia Connected Vehicle-plattform implementert, gir Neste mer verdi til kundene og bidrar til å øke bærekraften og styrke omdømmet i én og samme prosess. 

Var denne siden nyttig?