ForsidenMagasinetIoTSlik blir bussen et enda smartere valg
Tingenes internett (IoT) er som skapt for å forbedre kollektivtilbudet i byer.

Slik blir bussen et enda smartere valg

Vink farvel til milelange bilkøer og eksoståke   si hei til bedre luft og mindre trafikk. 

 

 

Offentlig transport kan en forvandle en by hvis flere bilister lar bilen stå. For at det skal skje, må det bli mer behagelig, og ikke minst rimeligere å reise kollektivt. 

Tingenes internett (IoT) er som skapt for å forbedre kollektivtilbudet i byer. IoT gir bedre og rimeligere reise for passasjerene og lavere kostnad for busselskapene. 

Nordens største kollektivoperatør, Nobina, har 3600 busser som kjører én million turer hver dag. Et av selskapets viktigste mål er å øke antallet passasjerer i offentlig transport. 

Fokus på bærekraft

Nobina har et sterkt fokus på bærekraft og ønsker å redusere miljøbelastningen. Men med et synkende antall passasjerer og økende driftskostnader, begynte de å se på mulighetene til å bruke digitalisering, automatisering og elektrifisering.

I 2010 innledet Nobina derfor et samarbeid med Fältcom, som nå har fusjonert med Telia, for å skape en plattform for tilkoblede busser.

Teliabuss ovenfra

Nobina har et sterkt fokus på bærekraft og ønsker å redusere miljøbelastningen.

I utgangspunktet ønsket Nobina fjernovervåking av bussenes posisjoner for å få enkle beregninger over for eksempel drivstofforbruk. Men når den tilkoblede plattformen var på plass, begynte et hav av muligheter å dukke opp for operatører, sjåfører - og passasjerer selv.
 

Reduserer drivstofforbruket med 15 prosent

Når bussene ikke er i bruk kan løsningen sørge for automatisk aktivering av et oppvarmingssystem om bord, slik at bussen står klar i rett tid uten å sløse unødvendig energi. Besparelsene som Nobina gjør på dette, tilsvarer energiproduksjonen fra to vindmøller hvert år.

Økonomisk kjøring med tilbakemelding i sanntid og informasjon etter hver busstur gjør at føreren kan kjøre mer miljøvennlig og økonomisk. Dette alene kan bidra til å redusere drivstofforbruket med opptil 15 prosent.

Teliabuss-illustrasjon

I dag leverer Telia 13 tilkoblede tjenester til Nobina, fra smart oppvarming ved depot, til tjenester om bord på bussen.

Trygghet med kamera og GPS

Tilkoblede kameraer om bord bedrer sikkerheten for både føreren og passasjerene. Eksempler på dette er førervarsling med GPS som umiddelbart sender en advarsel sammen med førerens posisjon, og en digital alkolås forhindrer føreren fra å starte kjøretøyet hvis det oppdages alkohol i åndedrettet.

Kommunikasjon mellom føreren og trafikkledelsen legges til rette via Voice over IP (VoIP) som utnytter Telias omfattende mobilnett i Norden og Baltikum.

Underholdning på bussen

Internett, underholdning og informasjon om bord gjør bussturen mer behagelig og morsom. Med 4G-dekning fra Telia kan passasjerene benytte WiFi om bord og surfe fra A til Å. Infotainment sørger for underholdning, geografisk trafikkinformasjon og nyheter.

Med informasjon om alle bussene i sanntid kan operatøren finjustere driften. GPS-funksjonen gir for eksempel trafikkledelsen god oversikt over bussens posisjon, retning og status, og automatisk passasjertelling gir informasjon om belastning og behov.

En plattform å bygge på

Telias Smart Public Transport-løsninger kan skilte med tilgjengelighet og sikkerhet fra ett enkelt kontaktpunkt. Den åpne plattformen gjør det også mulig for operatører å integrere egne og tredjeparts applikasjoner. Plattformen og økosystemet for tjenester er under kontinuerlig utvikling for å møte stadig skiftende krav til offentlig transport.

Utstyr og Software er også godkjent i henhold til  de nyeste europeiske standardene innen offentlig transport – Information Technology for Public Transport (ITxPT). 

buss-iot-plattform

Var denne siden nyttig?