Smart utebelysning med Narrowband IoT

I samarbeid med det norske selskapet Datek Light Control utviklet vi en prototype på smart belysning for veier, parker, gårdsplasser og alle steder der folk ferdes.

Motorvei opplyst av gatelykter en mørk kveld.

NTB Scanpix/Shutterstock.

Både sikkerhet, trivsel og drift av belysning i det offentlige rom blir bedre med lysløsningen som er basert på Narrowband IoT (NB-IoT).  NB-IoT-teknologien er spesiallaget for tingenes internett, og smart belysning i det offentlige rom er en naturlig komponent i smarte byer.

Lysarmaturene fra Datek Light Control gir for eksempel mulighet til å skru av og på lys, avhengig av når folk beveger seg i et område. Gjennom toveis kommunikasjon via Telias mobilnett vil lysene også, i sanntid, si fra om funksjonsproblemer.

– Vi har over 100 norske kommuner og alle Statens vegvesens regioner på kundelisten, men det finnes fortsatt mange veilysanlegg som ikke er intelligente både hos disse og øvrige anleggseiere. Når enkeltarmaturer nå kan snakke direkte til mobilnettet åpner det seg store muligheter, og vi håper dette kan øke antallet smarte anlegg, sier Øyvind Sløgedal, CEO i Datek Light Control AS.

CEO i Datek Light Control AS, Øyvind Sløgedal.

Datek Light Control og Telia har utviklet en prototype for smart utebelysning ved hjelp av den nye teknologien for tingenes internett, NB-IoT. CEO i Datek Light Control AS, Øyvind Sløgedal. Foto: Marie von Krogh/Datek.

1,2 millioner veilys kan bli smarte

NB-IoT-løsningen Datek Light Control har utviklet, krever ingen spesiell tilrettelegging. Dette gjør det mulig å plassere ut smarte lysarmaturer i nær sagt alle offentlige lyspunkter uten fordyrende prosjektering og planlegging. Når en lysarmatur settes opp i en stolpe vil den koble seg opp automatisk med Datek sin server via Telias nett, og rapportere inn sin GPS-posisjon til Dateks kartapplikasjon.

Det antas å være rundt 1,2 millioner veilys i Norge. Disse forbruker rundt én prosent av landets totale strømforbruk (over én terrawatt per år). Ved å gjøre disse smarte vil man kunne skru av strømmen når ingen bruker veien eller justere lysstyrke etter årstidene. Dette, og andre funksjoner, gjør potensialet for strømsparing enormt.

– Som første tilbyder av NB-IoT i Norden, er det utrolig spennende å være med på å skape konkrete løsninger som løser virkelige utfordringer. Siden vi lanserte første pilot med NB-IoT før jul, har vi hatt stor pågang av selskaper som ønsker å benytte teknologien. Og så langt har vi nå fått eksempler fra landbruket, med smart vanning og smarte sauer. Fra det maritime har vi smarte lensepumper, og fra det urbane har vi smarte strømmålere og nå smart utebelysning, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet Telia Norge.

Leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge, Jon Christian Hillestad.

Leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge, Jon Christian Hillestad. Foto: Telia

Plug and Play

Med armaturene fra Datek Light Control blir også vedlikeholdet enklere. Gjennom en web-applikasjon får man oversiktlig informasjon om hvert enkelt lyspunkt. Hvor lenge en lyskilde har brent, når den bør byttes og fungerer alt som det skal, er spørsmål det er lett å få svar på nå. I tillegg kan individuelle armaturer styres og programmeres.

– Denne løsningen er ekte «plug and play». Svært enkel å ta i bruk, med andre ord. Og med sensorer knyttet opp i vårt system og full sanntidskontroll kan lysnivået reguleres ved for eksempel ulykker eller spesielle arrangementer, sier Sløgedal.

Telia Norge var første operatør i Norden med NB-IoT, og selskapet har som ambisjon å være en digital tilrettelegger for andre som ønsker å skape verdi med IoT.

– Med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger sammen med partnere. Smart belysning er en viktig del av smarte byer, og et skritt nærmere digitalisering av byene våre. Nå gleder vi oss til å se enda flere bruksområder for denne teknologien, sier Hillestad.

Nysgjerrig på IoT? Kontakt oss!

Vi jobber tett med andre teknologivirksomheter og partnere. Det er gjennom partnerskap de store fremskrittene skjer, og vi håper på flere spennende IoT-samarbeid i årene som kommer.

Sitter du inne med noen spennende idéer innenfor tingenes internett? Les mer om Telia og IoT.

Om NB-IoT


Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.

Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.

NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Var denne siden nyttig?