Startup: Kom i gang med IoT

– Snakk med oss om teknologivalg og løsninger, så vil utviklingen kunne gå enda raskere, sier eksperten.

I desember 2016 lanserte Telia det nye Narrowband IoT-nettet, og siden den gang har tilbudet av IoT-tjenester økt drastisk – og vil fortsette å øke i årene fremover.

Ifølge Cisco forventes det å være rundt 30 milliarder tilkoblede enheter ved utgangen av 2020, mens de i 2025 ser for seg at 75 milliarder enheter vil være koblet til nett.

– Med dette går startskuddet for utrullingen av en teknologi som representerer en ny industriell revolusjon, sa Telias daværende administrerende direktør, Abraham Foss.

LES MER om IoT her. 

Siden lanseringen i 2016 har Telia både rullet ut NB-IoT-nettet i hele Norden og hjulpet en rekke startup-selskaper til å realisere sine IoT-prosjekter. Løsninger som de potensielt livreddende plastrene fra ONiO og jordbruksløsningen EasyGrowth er bare to av eksemplene på selskaper som har benyttet seg av NB-IoT-teknologien.

Eget kit for de som vil prøve seg

Én av dem som har vært involvert med flere av de norske IoT-startupene de siste årene, er Rolf Pedersen i Division X. Som Salgs-spesialist for IoT handler mye av hans jobb om å hjelpe norske selskaper med å se hvilke muligheter som ligger i IoT – og hvordan de kan komme raskt i gang.

Teølia Startup IoT.jpg

Rolf Pedersen i Divisjon X. 

Han sier det er et stort spenn i hvor langt de ulike selskapene som tar kontakt har kommet i utviklingen.

– Noen begynner med å ville ha demo-SIM-kort. Mange begynner å teste sine løsninger på ulike nett, som for eksempel Wi-Fi, og kommer til oss når de vil prøve teknologien i mobilnettet, sier han.

For å gjøre det enklest mulig å komme i gang med testing av IoT-produkter har Telia lansert et eget NB-IoT Starterkit og Connect Kit. Det inneholder fem SIM-kort med inkludert data og tilgang til Telias IoT Service Portal og API-er – og koster ikke mer enn 1500 kroner.

– Det gir en større mulighet for å prøve ut produktene og tjenestene til Telia, og lar selskapene teste på det kommersielle nettet, sier han.

Det er heller ikke sånn at dette er forbeholdt mindre startups.

– Starterkitet er i utgangspunktet beregnet på startups, men det passer også perfekt for større, etablerte selskaper. IoT er såpass nytt at alle i praksis er en startup – uansett størrelsen på organisasjonen, sier eksperten.

Intern kompetanse

Siden IoT-teknologien er såpass ny, har Pedersen flere ganger sett at mange kunne ha dratt nytte av Telias kompetanse enda tidligere i utviklingsprosessen.

– En del har kommet tilbake fordi ting ikke har fungert optimalt, og da har vi sett at det er mye vi kunne ha hjulpet dem med tidligere. Å ta oss med i dialogen rundt hvilke teknologier som brukes, hvordan løsningen skal fungere og hvem som skal bruke den vil ofte gjøre utviklingen enklere, sier han.

Lær å lage en IoT-skisse.

Ifølge Pedersen er ikke nødvendigvis det å utvikle IoT-løsninger for mobilnettet det samme som å utvikle løsninger som er tilkoblet nettet på andre måter. Derfor har deres egne eksperter hjulpet mange startups og større selskaper med å løse utfordringer som måtte dukke opp på veien.

– Vi i Telia Division X er Telias globale eksperter på IoT, så vi har både erfaring, tekniske ressurser som er eksperter på IoT og erfaring med internasjonal utvikling av løsninger, sier han.

Dette har de i mange tilfeller gjort uavhengig av hvilke leverandører selskapene har valgt å bruke – fordi de er opptatt av å bygge et solid miljø for IoT-utvikling og videreutvikle hele markedet.

– Det har vært viktig for oss å ha en veldig åpen tilnærming til dette markedet. IoT er såpass nytt og komplekst at vi kun får ut potensialet hvis alle er villige til å samarbeide, avslutter Pedersen.

Var denne siden nyttig?