Vi har lansert NB-IoT, nettverket for fremtidens maskiner.

Som første aktør i Norden har Telia Norge lansert et eget nettverk for smarte dingser, Narrowband IoT.

Vestfoldsbonden Dag Fredrik Eftedal sjekker vanningsvogna med hjelp av IoT.

Som første selskap i verden tar Telia nå kommersielt i bruk NB-IoT og lanserer Smart Landbruk sammen med det norske innovasjonsselskapet 7Sense og Vestfolds bonden Dag Fredrik Eftedal. Foto: Telia

Det har lenge vært snakk om smarte hus og kjøleskap som skal bestille melken hjem. Når kommer den selvstyrte bilen som skal kjøre deg til jobb mens du slurper kaffe og slumrer til dagens avis?

Selv om det har vært mye snakk nærmer vi oss nå realiteten med nyheten som kom 14. desember. Vi kan nå som første aktør i Norden fortelle at maskinenes eget nettverk er lansert i Norge.

Nordens første dingsenettverk løser maskinfloka

Maskiner som snakker sammen og informerer oss om hva som foregår er en del av fremtiden. Vi snakker om wearables, mobiler, dørlåser og sånt som vi kan styre og overvåke på avstand. Likevel har det ikke helt slått an. Til nå har årsakene spunnet rundt høye priser og lav bruksverdi i løsningene.

I tillegg trengs det et bedre integrering for maskinene, slik at flere kan snakke sammen, og faktisk gjøre en større forskjell for oss vanlige folk. Telias nye og kostnadseffektive nettverk, Narrowband-IoT (NB-IoT), er spesiallaget for fremtidens maskiner, og vil bidra til å løse dette problemet.

Startskuddet for IoT powered by Telia har gått! Video: Telia.

Fordelene med nettverket er at det kan håndtere et stort antall enheter, redusere kostnader, og gi sensorene som sitter i tingene lang batterilevetid. NB-IoT er et smalt frekvensbånd som skiller seg fra vanlig 4G. I motsetning til 4G hvor det går mye data over korte strekninger, går det lite data over store strekninger med det nye nettverket.

Les også: -Vi står ikke bare og prater om digitalisering

Dette gjør det nye dingse-nettverket avgjørende for utviklingen av IoT. Målet er å kunne koble alle enheter på planeten sammen i et fullt integrert system. I dag finnes det 5 milliarder oppkoblede enheter, mens det spås at det vil være 50 milliarder tilkoblede enheter i 2020. For å nå dette målet trengs NB-IoT som kan tilrettelegge for utviklingen.

Først i verden med smart landbruk ved hjelp av NB-IoT

Under lanseringen ble det presentert IoT-løsninger fra våre samarbeidspartnere. Disse viser hvordan NB-IoT gjør livet enklere for både privatpersoner og virksomheter. Her så vi blant annet det første eksempelet i verden for bruk av NB-IoT i landbruket.

Med teknologi fra Telia og 7Sense kan bøndene snart overvåke jordbruket fra kjøkkenbenken. Smart landbruk er på full fart inn i Norge og Norden.

Produktet er et system som overvåker og gjør vanningssystemene bedre og mer presise i landbruket. Vannsprederen påmonteres sensorer som registrerer posisjon ved hjelp av GPS, samt varsler trykkfall og oppgir driftsstatus for anlegget.

Sensorenheten er koblet til mobilnettet med en NB-IoT-modul og sender data med jevne mellomrom til bondens mobil. Dette gir muligheten for konstant overvåkning, og en trygghet der lekkasjer og driftsstans kan få konsekvenser. Det norske selskapet 7Sense sammen med Telia står bak utviklingen av systemet.

Smart parkeringspilot for forflytningshemmede

Å finne ledige parkeringsplasser er ikke lenger en utfordring for handicappede, takket være en IoT parkeringsløsning fra APX-Systems og Telia.

Sammen med APX Systems har vi også utviklet en pilot for smart parkering basert på NB-IoT-teknologien for forflytningshemmede. Løsningen gjør det enklere å finne ledige parkeringsplasser.

Vi har gravd ned sensorer i bakken under parkeringsplassene ved Storo storsenter i Oslo. Sensorene sender informasjon til en mobilapp om hvor det er ledige parkeringsplasser. På den måten slipper brukerne å kjøre rundt på jakt etter plass.

Les også: Telia åpner dørene for IoT-samarbeid

Fakta om Internet of Things


IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett.

Begrepet brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer.

Formålet er å skape nye verdier ved bruk av sensorteknologi, data og IoT.

Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

Om NB-IoT


Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.

Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.

NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Var denne siden nyttig?