Mann på hjemmekontor.

Den store hjemmekontor-guiden

Her er 10 tips som gjør hjemmekontor-jobbingen mer effektiv.

Hele samfunnet vårt og alle norske bedrifter jobber i disse dager med å legge til rette for en helt ny arbeidshverdag med økt grad av hjemmekontor.

Her får du gode råd til hvordan du kan jobbe effektivt og smart hjemmefra.

10 smarte tips til deg som har hjemmekontor

1. Forbered deg

Tenk gjennom hva du trenger for å kunne ha hjemmekontor i en kortere eller lengre periode. Ta en ekstra titt rundt på arbeidsplassen din, og ikke glem PC og tilbehør. Dobbeltsjekk teknikken. Sjekk at VPN-tjenester fungerer og at du har tilgang til de systemene du trenger. For arbeidsgivere er det viktig å dobbeltsjekke at IT-systemene til bedriften faktisk tåler at mange medarbeidere jobber utenfor den fysiske arbeidsplassen. 

2. Vær tilgjengelig for kundene dine

Kundene trenger fortsatt å komme i kontakt med deg, selv om du sitter på hjemmekontor. Telia Bedriftsnett er en løsning som gjør det enkelt for din kunde å komme i kontakt med deg – slik at du aldri taper en mulighet fordi kunder ikke får svar.

Bedriftsnett gir deg et automatisk og velfungerende sentralbord som kan styres fra en PC, eller direkte fra mobiltelefonen.

3. Vær tilgjengelig for dine kolleger og ansatte

Ikke blokk ut kalenderen. Prøv å få i gang litt løst prat med kolleger i løpet av arbeidsdagen. Vis at du er pålogget i de interne verktøyene dere bruker, for eksempel «grønn» i Skype.

Når du har hjemmekontor, handler det like mye om at andre skal kunne få kontakt med deg.  

4. Bruk chat

Prøv å bruke chatte-verktøy når du har hjemmekontor, særlig for all løpende dialog med kolleger. Unngå mail, da det lett kan gi overfylte innbokser som kan påføre kollegene dine unødvendig stress. 

Bilde av en pc, mobil og skrivesaker på et hjemmekontor.

5. Ring til flere samtidig

Det er lett å arrangere gruppesamtaler når både du og kollegaene dine har hjemmekontor.

Å linke flere telefonsamtaler sammen er enklere enn du kanskje skulle tro! Tjenesten Tale i Teams utvider talefunksjonaliteten i Microsoft Teams via en integrasjon mot telenettet. Her samles all kommunikasjon ett sted, og lar deg integrere mobilen og Bedriftsnett i Microsoft Office 365.

6. Bli komfortabel med video

Nå er tiden inne til å dra av den lille klistrelappen mange har foran kameraet på laptopen. Hvorfor? For det første så tvinger det deg ut av pysjamasen. Men den viktigste grunnen er at med videosamtaler bruker vi flere sanser, noe som gir bedre forutsetninger for effektive møter. Når du vet at noen ser deg, blir du nemlig mer våken og fokusert.

Stadig flere medarbeidere har uansett videokonferanse som førstevalg for fjern-møter, naturlig nok. Videosamtaler er jo blitt en vanlig form for digital kommunikasjon mellom folk, ikke minst hos yngre generasjoner. 

7. Kjør effektive møter

Om det er du som skal lede et fjernmøte, så er det enklere om du sitter for deg selv. Særlig gjelder dette hvis de andre møtedeltagerne deltar fra flere ulike steder, både på kontoret og hjemme.

Er du som møteleder på kontoret, så kan det virke kunstig å sitte for seg selv, men da unngår du at deltagerne opplever det som to møter (ett for dem i rommet på kontoret, og et annet for de som deltar fra hjemmekontor).

Tenk også spesielt på å involvere de som deltar fra hjemmekontor; spør med jevne mellomrom om deres innspill. 

8. Ikke snakk bare jobb

Pass på å legge til rette for litt sosial tid også på møter der dere ikke er fysisk i samme rom. Legg inn 5–10 minutter «lunsjprat».
 

Er du leder i denne situasjonen, bør du passe på å følge opp medarbeiderne dine ofte. Dette er særlig viktig hvis perioden der du ikke møter medarbeiderne dine fysisk, trekker ut i tid. 

9. Sett opp et ekstra nettverk

Er nettverket ditt tregt? Da kan det være lurt å sette opp et mobilt bredbånd gjennom en 4G-ruter.

Mobilt Bredbånd-ruterne er superenkle å sette opp selv, og lar deg koble opp opptil 20 enheter samtidig, uten at det går utover det lynraske 4G-nettet.

Med den minste ruteren, som er på størrelse med en smarttelefon, kan du være online akkurat når det passer deg. I tillegg har den 24 timers batteritid. Praktisk og enkelt!

10. Aktiviser barna

Alle som har barn, vet at hjemmekontor + barn ikke alltid er en like god kombinasjon. Likevel må det noen ganger til. Da er gode apper en enkel måte å holde de minste aktivisert i noen timer, slik at du får noen timers arbeidsro.

Det finnes massevis av apper som lærer barna nyttige ting og underholder dem samtidig. Her er noen av våre favorittapper til de minste.

Var denne siden nyttig?