ForsidenGamingSpillskolen: alt du trenger å vite om gaming og barn
Jente som holder spillkonsoll

Spillskolen: Alt du trenger å vite om barn og gaming

Er du foreldre til en liten gamer? Det er et par ting du bør være klar over! Spillskolen er YouTube-serien som gir deg trygghet og oversikt.

Er du en av dem som ikke helt vet hva du har begitt deg ut på når har sluppet familiens yngste medlemmer inn i spillverdenen? For å lære foreldre mer om hva gaming og spilling egentlig handler om, har Telia i samarbeid med Norsk Tipping, lansert Spillskolen.

I serien deler spillekspert, Rune Fjeld Olsen, nyttige tips og råd om hvordan du som forelder kan få gode spillopplevelser med barna dine – og hvordan du trygt kan la barna game på egenhånd.

Spillskolen gir deg en komplett innføring, som gjør at du kan føle deg trygg som foreldre. Gjennom seks episoder får du et godt grunnlag til å sette grenser for barna, og til å del i deres digitale verden.

1. Slik lager du barnets nettprofil

– Lag en konto til deg selv, og registrer barna via foreldreinnstillingene, slik at du har full kontroll. Når barna blir eldre, kan kontoen(e) frigjøres og bli selvstendige, men enn så lenge vil alle endringer som gjøres i kontoinnstillingene gå via deg, forklarer Rune Fjeld Olsen.

I tillegg kommer han med følgende tips til deg som skal lage nettprofil til barnet ditt:

  • Husk at brukernavnet kommer til å følge barnet gjennom mange år, så hjelp barnet å velge noe som ikke blir flaut om et år eller to.
  • Ikke lag et brukernavn basert på barnets faktiske navn.
  • Ikke bruk faktiske bilder av barnet ditt.
  • Ikke legg inn informasjon i profilen som sier noe om hvem barnet er og hvor det bor.

Se første episode av Spillskolen her:

2. Beskytt barn på nett med foreldrekontroll

Medietilsynets rapport Barn og Medier fra 2020, viser blant annet til at mange barn har akseptert venneforespørsler fra ukjente. Det kan du som forelder forhindre ved å opprette foreldrekontroll. Uansett hvilken spillplattform du velger, vil du nemlig ha en rekke muligheter til å beskytte barnet ditt.

– Du kan sette opp hvem barnet ditt kan bli venner med, spille med og kommunisere med når det er online. Gjør i tillegg en avtale med barna om at du må godkjenne alle venneforespørsler, råder Olsen.

Du kan også sette opp hvor mye tid barna kan bruke på gaming og hvor mye penger barna kan bruke på spill.

Se flere lure tips i episode 2 av Spillskolen:

Psst ... Visste du at Telia har Familierabatt?


Velg samme datamengde til alle i familien, og få rabatt for hvert ekstra mobilabonnement. Samler du fler, sparer du mer. Les mer om Familierabatt og sjekk hvor mye du kan spare her.

3. Lær barnet nettvett under spilling

Snakk med barnet ditt om hvordan man oppfører seg mot andre på nett og under spilling, og snakk om konsekvenser ved dårlig oppførsel, råder Olsen. I følge Barn og Medier fra 2020, sier mange barn at de kan bli fristet til å være mer slemme mot andre på nett enn de er i virkeligheten.

I Spillskolens episode 3 får du flere gode og fornuftige tips til hvordan du får oversikt over hva som skjer i gamingverdenen, og hvordan du kan lære barnet ditt sunt nettvett.

4. Slik forholder du deg til aldersgrenser på spill

Aldersgrenser på spill og filmer er veiledende, men til syvende og sist er det opp til foreldrene å bestemme hva slags innhold barna deres skal få bruke.

– Sett deg inn i spillet, råder Beate Våje, seniorrådgiver i Medietilsynet.
Se på videoer av andre som spiller på YouTube for å forstå hvordan spillet er lagt opp og hva det går ut på. Barn er svært ulike og har ulik tålegrense, sier hun i fjerde episode av Spillskolen.

5. Hvor mye spilltid skal barnet mitt ha?

Unngå krangler ved å anerkjenne at spill er viktig og givende for barna dine
Vær imidlertid obs på at det er lurt med klare rammer, men inviter barna med til å sette disse, tipser spillekspert Olsen. – Forklar gjerne hvorfor de ikke får spille så mye som de selv ønsker.

Se episode fem og finn ut hvilke regler spillekspertens barn har.

6. Bli mer engasjert i barnas spilling

Hvis du ikke spiller selv, eller følger med på hva barna spiller, blir det vanskelig å engasjere seg i hverdagslivet deres. Selv om terskelen er høy for å teste gamingferdighetene dine, vil du sannsynligvis digge å dele tid i gamingverdenen med barna dine. Du kan nemlig skape sterke barndomsminner ved å bli med på moroa. Mange spill for barn er også gode spill for voksne.

Se episode 6 av Spillskolen og få tips til spill du kan teste med barna, eller hvordan du kan bli en engasjert og dedikert gamingmamma eller -pappa.

 

Var denne siden nyttig?