Med IOT og kunstig intelligens kunne skadene etter dette vært langt mindre

Glenn og Sissel var blant de mange som ble rammet av ekstremværet Synne. Enorme verdier gikk tapt. Neste gang det skjer, vil de ha tid til å forberede seg – takket være den norske startupen Intoto. 

5. desember 2015 regner det kraftig på Sør-Vestlandet. Det er ikke uvanlig – men denne gangen faller det oppsiktsvekkende mye nedbør. Ekstremværet Synne har vært varslet, men få har forestilt seg hvilke krefter hun skal komme til å vise.

Katastrofeområde

Glenn Galdal og kona Sissel skal denne ettermiddagen se skiskyting i den nyoppussede sjøbua ved Fedaelva i Kvinesdal kommune. De ser at vannet i elva har begynt å stige, og skjønner at de bør flytte ting opp fra gulvet – det er ikke første gang de opplever flom.

Halvannen time senere er Glenn hos en kamerat, og får en telefon fra kona. Vannet har steget langt raskere enn antatt, og står nå opp til kjøkkenbenken. Hun kommer seg ikke ut av døra, og må krype ut av et vindu.

Intoto-telia-startup-glenn-kvinesdal.jpg

HØY VANNSTAND: Glenn husker godt hvor mye vann det var på det verste i 2015.

– Den natta var jeg våken og fulgte med på elva. Jeg så den ta med seg både brua og naboens sjøbu. Kjøkkenet og badet i bua vår ble også tatt. Det var skremmende hvilke krefter som var i sving – og man blir veldig hjelpeløs, sier han.

Det blir målt svimlende 204,8 mm nedbør mellom 4. og 6. desember i Kvinesdal – som er ny lokal rekord for måneden. Da vannet trekker seg tilbake igjen, blir det klart hvilke store ødeleggelser Synne har etterlatt seg.

– Det var et katastrofeområde her – men heldigvis var det ingen som ble skadet. Det kunne fort ha gått galt, fastslår Galdal, som jobber som tømrer.

Han fikk travle dager i etterkant med å reparere skader, både hos seg selv og andre.

– Folk hjalp hverandre, og heldigvis kom de fleste greit ut av det med forsikring. Nå er det bare et minne vi har, som vi håper vi aldri vil oppleve igjen. Neste gang vil vi i alle fall bli varslet på forhånd, sier Galdal.

«Verdens mest intelligente vassdrag»

Det sørger sensorene til tech-bedriften Intoto for. Kvinesdal-gründerne Frode Aagedal, Morten Hauan og Scott Basgaard opplevde også ekstremværet Synne. De ble forundret over hvor lite informasjon om vannivået som faktisk var tilgjengelig – både før, under og etter flommen.

Charlotte Heyerdahl

SPENNENDE: Charlotte Heyerdahl synes Intoto bringer samfunnet fremover med deres teknologi.

Det gjorde at Intoto så dagens lys – og i 2021 er de med i mentorprogrammet Telia Startup, som hvert år tar inn nye bedrifter som benytter kommunikasjonsteknologi på spennende måter.

— Det er spennende å se hvordan Intoto bruker IoT for å håndtere et økende samfunnsproblem, nemlig ekstremvær og store variasjoner i vannføring. Vi så at de kunne ha stor nytte av Telias plattformer og løsningene vi har for IoT, sier Charlotte Heyerdahl, som er en av initativtakerne bak Telia Startup.

Hun understreker at det er nettopp selskaper som Intoto, som benytter teknologien til å bringe samfunnet vårt fremover, hun er på jakt etter med Telia Startup.

– Med vår teknologi og flere sensorer kunne vi sett tidligere at flommen var på vei, og hvilket omfang den ville få, konstaterer daglig leder Frode Aagedal.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har allerede sensorer i vassdrag. Men det trengs langt flere, ifølge gründerne.

Intoto-telia-startup-grundere.jpg

LOKALE GRÜNDERE: Frode Aagedal, Scott Basgaard og Morten Hauan.

– NVE ser på mange måter Norge i grov oppløsning, og flomvarslene gjelder ofte for veldig store områder. NVE har typisk to sensorer i et distrikt, mens vår løsning har 40. Ved ekstrem nedbør er det store variasjoner fra elv til elv, og fra vassdrag til vassdrag. Det er jo oppsiktsvekkende å tenke på at bilen du kjører, har 200 sensorer – mens et vassdrag som forvalter store verdier, har to, påpeker han.

I tillegg til sensorer bruker Intoto kunstig intelligens til å lære hvordan vassdragene oppfører seg, og hvordan det oppstår flom – og på den måten kunne forutse hva som kommer til å skje. De samarbeider blant annet med det lokale kraftselskapet Sira-Kvina, og er i gang med å gjøre Kvina-vassdraget i Kvinesdal til «verdens mest intelligente vassdrag».

Vanndataene deres har i tillegg utallige muligheter utover å varsle flom.

– De kan blant annet også brukes til å optimalisere kraftselskapers reservater og gi oppdrettsnæringen verdifull innsikt om vannkvalitet, forteller den erfarne gründeren.

Vil gi vanndata til folket

Intotos løsning gikk ut i markedet i sommer, og mange bedrifter er interesserte i plattformen. Men den er slett ikke bare for store aktører – målet er å gjøre vanndata til noe som også mannen i gata kan forstå.

– Vi vil gjøre det tilgjengelig for folk flest – som en yr.no for elver og vassdrag. Har du et hus eller ei hytte som er i nærheten av ei elv, kan du enkelt sjekke det som skjer og kommer til å skje, sier gründeren.

En av de mange sensorene er straks på plass i Fedaelva, like ved Glenn Galdal. Det gjør at han vil kunne følge med på vannstanden og elvas bevegelser i sanntid.

– Da vil man ha muligheten til å sette en alarm, for eksempel når vannet når kaihøyde eller 20 cm under gulvhøyde. Man får også prediktiv data, og beskjed om hvor mange timer det er til vannivået vil være faretruende høyt. Slik vil man ha bedre tid til å gjøre forebyggende tiltak, forklarer Frode Aagedal.

Glenn Galdal er svært positiv til Intoto-guttas teknologiske nyvinning.

– Det er absolutt noe jeg ønsker velkommen, og det vil også være et ypperlig verktøy når jeg for eksempel er på reise. Neste gang vil vi være bedre forberedt, fastslår han.

Var denne siden nyttig?