ForsidenMagasinetIoTBarndomskamerater tar teknologien ut i åkeren
Fire barndomskamerater har laget en målestasjon som gjør det mulig å fjernavlese fuktighet og temperatur både i lufta og jorda

Barndomskamerater tar teknologien ut i åkeren

Til nå har korn-og grønnsaksbønder vannet jordene sine ut fra erfaring. Men EasyGrowth har laget en målestasjon som erstatter intuisjon med data – og gjør hverdagen enklere.

Har potetplantene begynt å henge litt? Ser jorda tørr ut? Og hvor mye har det egentlig regnet i det siste? 

Ingen er mer avhengig av været enn korn – og grønnsaksbøndene. Fuktighetsnivået i jorda er det som kan skille en god avling fra en ødelagt en – og store økonomiske tap. Så da er det vel bare å vanne da, om regnet uteblir?

Telia startup EasyGrowth løk.jpg

 Sensoren i målestasjonen måler temperaturen og fuktigheten både i lufta og jorda og sender dataene til en mobilapplikasjon. Foto: Hans Petter Bye Stien, EasyGrowth

Problemet er bare at når vekstene bærer preg av til tørke, da er det allerede i seneste laget å starte vanningen. 

– Målet for oss er å løse en utfordring mange bønder i landbruket har - å vite når de bør vanne jorda. Målestasjonen vi har laget, skal gjøre bøndene tryggere på de valgene de tar, sier Hans Petter Bye Stien, en av de fire gründerne i startup-selskapet EasyGrowth i Kvelde i Vestfold.

EasyGrowth er et av de sju spennende selskapene som er med i mentorprogrammet Telia Startup. De fire gründerne kjenner hverandre godt - de møttes allerede i barnehagen:

Sensor som gir bedre beslutningsgrunnlag

EasyGrowths probe er enkelt forklart en liten målestasjon, som stikkes i jorda der den måler temperaturen og fuktigheten både i lufta og jorda. Sensoren i proben er koblet til et SIM-kort, og dataene sendes til en mobil-app der bonden kan lese av nå-situasjonen og historiske data for hver enkelt probe. 

EasyGrowth_fjernavlesing.jpg

Målestasjonen skal være et enkelt verktøy for den enkelte gårdbruker, men gründerne ser at dataene også vil kunne være interessante for flere, blant annet forskningsmiljøer, med tanke på sprøytebruk ol. 

– Dermed får man beslutningsgrunnlag for å gå i gang med vanning på riktig tidspunkt, konstaterer Bye Stien. 

Dette fikk de bekreftet da de sist sommer gjennomførte en pilot der ti bønder i Vestfold testet proben. 

– Vannet kun potetplantene der det var behov

En av dem testet målestasjonen, var Kristian Sogn Bjerke som sammen med broren Sondre dyrker poteter til salg i butikk. De plasserte ut prober på de jordene der de var mest usikre på hvordan jorda holdt på vannet. Det resulterte i færre turer ut i åkeren, og betydelig tid spart for brødrene som gjør dette ved siden av annen jobb.

EasyGrowth Sondre og Kristian Bjerke.jpg

Kristian Sogn Bjerke og Sondre Bjerke fikk nyttig innsikt om jorda der de dyrket potetene da de testet EasyGrowth. – Det var superenkelt å ta i bruk, og med fjernavlesing sparte vi mye tid. 

– Målestasjonen gjorde at vi kunne kanalisere innsatsen og bruke vanningskapasiteten kun der det var nødvendig, sier Kristian Sogn Bjerke, som tror EasyGrowths målestasjon vil vi enda større gevinst over tid.

– Når man bruker dataene over tid, vil man også kunne vite hvor lav jordfuktighet man kan akseptere og likevel få god avling. Dessuten vil man kunne finne det tidligste tidspunktet der man trygt kan plante poteten om våren, slik at man kan levere tidligst mulig til butikk og få best mulig pris, fastslår han. 

Fire kamerater – fire roller 

EasyGrowth gründere.jpg

I lengre tid har barndomskameratene tilbrakt flere kvelder i uka rundt kjøkkenbordet til Hans Petter Bye Stien (til h). Til høyre Stian Lysnes og Richard Myhre Nordkvelde. 

De fire gründerne bak selskapet har kjent hverandre siden de var små, og har alle tilknytning til gård. De kjenner med andre ord godt til problematikken de nå forsøker å løse. 

At løsningen skulle bli en nettopp en målestasjon henger sammen med kameratenes bakgrunn: Thor Martin Liverød er utdannet maskiningeniør og har laget rammen og utformingen av selve proben. Richard Myhre Nordkvelde er kybernetiker og har laget innholdet i proben, mens Stian Lysnes er dataingeniør og har jobbet med teknologien. Hans Petter som er lærer i idrettsfag på videregående skole, er daglig leder i selskapet.

Thor Martin Liverød.jpg

Thor Martin Liverød er maskiningeniør og den som fikk ideen om å bringe teknologien ut i åkeren. 

Det var Thor Martin som fikk ideen etter å ha spurt han som forpakter jordene på hjemgården om hvordan han visste akkurat når han skulle vanne. Svaret overrasket han:

– Erfaring og magefølelse. Med tanke på all utviklingen som har skjedd med traktorer og annet landbruksmateriell siden vi flyttet hjemmefra for å studere, hadde vi trodd at mer hadde skjedd noe med vanningen også, sier Hans Petter. 

EasyGrowth fotballspill.jpg

Når selv ikke kaffen har effekt lenger, finnes det én ting som alltid bringer energien tilbake. 

De er alle tilbake i hjemkommunen og i hver sin fulltidsjobb. Startup-en er enn så lenge kvelds- og helgejobbing. 

– Det gjør logistikken krevende, medgir han. – Men vi klager ikke. Vi er fire kamerater som møtes noen ganger i uka, så det blir litt kamuflert syforening også! 

– Unner dem å lykkes

En av dem som virkelig heier på de unge gründerne i Kvelde, er grønnsaksbonden Hans Kristian Berge.

EasyGrowth Hans Kristian Berge.jpg

Hans Kristian Berge var en av pilotene som testet målestasjonen og har bare godord å komme med: Jeg har veldig trua. Jo flere hjelpemidler som minimerer risiko, jo bedre. 

Han dyrker hovedsakelig salat i drivhus, men sist sesong ville han i tillegg satse på gresskar. 

– Det ble 60 tonn gresskar til Halloween, utdyper han. 

Etter å ha brukt målestasjonen i gresskaråkeren gjennom hele sesongen, har han stor tro på nytteverdien, ikke minst på lang sikt, da innsamlingen av egne data vil gjøre det mulig for ham å sammenligne jordtyper, fuktnivå og vekst, med tanke på å optimalisere avlingene sine. 

EasyGrowth gresskar.jpg

Grønnsaksbonden vil gjerne bruke målestasjonen til EasyGrowth for å optimalisere avlingene sine. Her en samling gresskar han tok hjem til husbruk. 

Han understreker at EasyGrowth etter hvert vil sitte på data fra alle bøndene som bruker proben – et enormt materiale - og at dette vil gi svært verdifullt innsikt. 

– Teoretisk sett vil EasyGrowth etter noen år kunne gi meg formelen på hvordan man dyrker gresskar, poteter eller løk på best mulig måte, poengterer han. 

Grønnsaksbonden forteller at han ble oppriktig glad da han fikk telefonen med spørsmål om han ville teste den nye målestasjonen. 

– For meg som bonde veldig gøy å oppleve at unge mennesker med god utdannelse finner på smarte ting til landbruket. At de ser på dette som en næring med potensial og fremtid. Jeg heier på alle som vil gjøre noe for landbruket og unner virkelig disse gutta å lykkes, sier han. 

– Det vi har drevet med til nå når det kommer til vanning, er jo mer eller mindre kalkulert gjetting!

Fakta: EasyGrowth


  • Formelt stiftet sommeren 2019 av Thor Martin Liverød, Richard Myhre Nordkvelde, Stian Lysnes og Hans Petter Bye Stien i Kvelde i Vestfold. 
  • Produktet er en målestasjon, en probe med en sensor, som måler temperaturen og fuktigheten i både luften og jorda, og sender dataene til en mobil-app. 
  • Målestasjonen vil gi bøndene i landbruket sikker informasjon om fuktighetsnivået i jorda og bidra til at åkrene vannes til rett tid. 
  • EasyGrowths probe ble testet av ti bønder sommeren 2019 og settes i produksjon vinteren 2020. 
  • Vant i september 2019 Larvikbankens Innovasjonspris. 
  • www.easygrowth.no

EasyGrowth er en av sju selskaper som er med i mentorprogrammet Telia Startup. 

Var denne siden nyttig?