ForsidenMagasinetStartupLager smarte løsninger for en elektrisk framtid

Lager smarte løsninger for en elektrisk framtid

Hverdagen vår blir stadig mer elektrisk – noe som går hardt utover både strømnettet og strømregninga. Det vil to gründerbedrifter løse ved hjelp av IoT-teknologi. 

Stadig flere elektriske biler ruller rundt på norske veier, og både båter og anleggsmaskiner kjører med stø kurs mot batteridrevet kraft. Når vi nå skal legge om til en grønn framtid, er det ingen tvil om at det skjer ved hjelp av elektrisitet.

Det skaper imidlertid utfordringer for strømnettet, som mange steder er dimensjonert for et langt mindre forbruk. I tillegg vil mer væravhengig kraftproduksjon, for eksempel fra sol og vind, gjøre belastningen på nettet mer uforutsigbar.

Strømnettet er avhengig av ny teknologi

For å løse utfordringen med strømnettet er ny teknologi avgjørende, fastslår Kjetil Uhlen, professor ved Institutt for elkraftteknikk ved NTNU.

– Å bygge et nytt og sterkere nett er én løsning – men det er dyrt og lite miljøvennlig. Energilagring er en annen løsning. I Norge har vi imidlertid vannmagasiner, så vi ser ikke et snarlig behov for dette her til lands. Det tredje og mest relevante alternativet er å drive systemet smartere, slik at det utnyttes bedre.

Uhlen påpeker at mens dagens strømproduksjon tilpasser seg forbruket, må framtidens forbruk i større grad tilpasse seg produksjonen – nettopp fordi den grønne energien er basert på «vær og vind».

– Det gjør at fleksibilitet og mer avansert styring blir viktig, noe som krever ny informasjons- og kommunikasjonsteknologi – både for nettselskap, systemoperatører og forbrukere. Da står Internet of Things (IoT) og smartteknologi sentralt, poengterer professoren.

Utnytter strømlinjenes kapasitet

Nettopp dette er bakgrunnen for forretningsideene til to av startup-bedriftene i Telias mentorprogram Telia Startup: Heimdall Power, som var med i fjorårets runde, og Hark Technologies, som er en av årets bedrifter.

Heimdall Power

SMART SENSOR: Heimdall-gründeren Brage Johansen, her med Terje Nevland fra Lyse, holder stolt frem den lille sensoren som gjør en stor forskjell.

Heimdall Power har utviklet sensorer som plasseres på strømlinjene og samler inn data om temperatur, vind, vibrasjoner og linjens avstand til bakken. Denne informasjonen samles inn og analyseres i sanntid – noe som gir nye muligheter for kontroll, drift og vedlikehold av det eksisterende strømnettet.

Slik kan netteierne utnytte kapasiteten på linjene bedre, uten at de står i fare for å overbelaste dem – eller å være for forsiktige, og dermed ikke hente ut potensialet.

Styrer strømbruken din automatisk

Løsningen til Hark Technologies består på sin side av en enhet som plugges inn i strømmåleren din, henter ut strømdataene i sanntid og presenterer dem på en plattform. Slik kan du redusere utgiftene ved enten å flytte mest mulig av strømforbruket til timene med billigst strøm, eller fordele det slik at du minimerer belastningen på strømnettet.

TA STYRINGEN: Joar Harkestad og Hark Technologies står bak den lille dingsen som gjør det enkelt for deg å få kontroll på strømforbruket.

Fra 1. januar betaler du nemlig ikke bare strømregningen på bakgrunn av hvor mye strøm du har brukt – men også når på døgnet du har brukt den. Dette skal legge til rette for å utnytte strømnettet bedre, ved å belønne smart strømbruk.

– Flere nettselskap har allerede begynt å basere månedsprisen på den høyeste effekttoppen du hadde forrige måned. Om du lader elbilen samtidig som du bruker mye annen strøm, kan fort den månedlige nettleieprisen doble seg. Med vår løsning kan vi fordele energibruken utover døgnet. Siden vi har oversikt over forbruket i huset, kan vi stille elbilladingen til tidspunkt hvor du ikke lager middag med induksjonskomfyren, for eksempel, forteller Joar Harkestad, én av gründerne bak Hark Technologies.

Vil gjøre smarthjem til allemannseie

Hjemmene våre blir stadig smartere – men en av utfordringene er at mange av smartdingsene krever teknisk kompetanse for å kunne brukes, poengterer Harkestad.

– Vi bruker en ny teknologi som heter LTE-M, som er en del av 4G-nettet. Denne sender dataene over mobilnettet i sanntid, noe som gjør det enkelt for brukerne å sette det opp. Det krever ingen installasjon, du bare plugger produktet inn i strømmåleren – det er «plug and play». Selv bestemor og bestefar kan bruke produktene våre.

Vindkraft

GRØNN ENERGI: Fornybar energi skaper fantastiske muligheter, men når vi blir avhengige av vær og vind blir tilgangen på energi mer uforutsigbar.

Harkestad har mange tanker om hvordan smarthus kan bli virkelig smarte – og ikke minst allemannseie.

– Når du kjøper et elektrisk produkt i dag, for eksempel en varmeovn, oppgir du allerede mobilnummeret ditt for å få garanti. Vi ser for oss en verden hvor produktet samtidig som du kjøper det, blir koblet til din mobilbruker, og kan styres smart fra første stund. Det kan til og med være en del av mobilabonnementet. Da snakker vi virkelig smart teknologi, hvor du ikke trenger å tenke på noe. Teknologien er der – men det krever at aktørene samler seg om det, noe vi nå jobber med.

Hark engasjerer seg i et tema som er viktig for mange, nemlig strømforbruk – og de vil bruke IoT-teknologi for å skape mer innsikt og bedre utnyttelse av strømressursene.

Henning Huuse, Telia

Stadig nye løsninger til strømleverandører

Hark Technologies er allerede i full drift, og selger løsningene sine til begeistrede strømleverandører – som deretter kan tilby sluttkundene en attraktiv tjeneste i en app.

– I appen kan du styre varmeovnene dine, få oversikt over strømforbruket, og få varsel ved høye strømpriser eller veldig høyt forbruk. Vi jobber nå med å integrere oss med elbilladere og annet utstyr som vi ønsker å styre automatisk. Målet er å ha dette på plass fra 1. januar, når de effektbaserte tariffene trer i kraft – slik at vi kan hjelpe deg å styre strømforbruket ditt uten at du trenger å tenke så mye over det, sier Harkestad.

Henning Huuse, forretningsutvikler for 5G i Telia, berømmer både Harks løsninger og ambisjoner.

– Hark engasjerer seg i et tema som er viktig for mange, nemlig strømforbruk – og de vil bruke IoT-teknologi for å skape mer innsikt og bedre utnyttelse av strømressursene. Fokuset deres på økosystem og samarbeid treffer også godt med Telias holdninger, sier Huuse.

Telia-5g-testlab-henning-lyse-01.jpg

STORT POTENSIAL: Henning Huuse i Telia tror det ligger mange spennende muligheter i å benytte IoT i fordelingen av strøm.

5G øker kapasiteten

Telia har tatt en ledende rolle i å bygge nett og løsninger for IoT, og legger stor vekt på å være tidlig ute med å gjøre ny teknologi tilgjengelige for kundene.

– For å oppnå smart styring av strømforbruk i alt fra elbil-ladere til varmtvannsberedere og gatebelysning, betyr det at enhetene må kommunisere med hverandre eller med et styringssystem. Det er her IoT-teknologien kommer inn, og LTE-M er spesielt godt egnet til denne type kommunikasjon. LTE-M er allerede tilgjengelig i hele Telias landsdekkende mobilnett, og fungerer like godt på ting i bevegelse som på ting som står stille. Det er brukervennlig og fungerer rett ut av boksen, uten noen påkobling eller annen konfigurasjon, poengterer Huuse.

Når Telia nå bygger ut 5G-nettet, vil i tillegg kapasiteten i mobilnettet øke betydelig.

– Det betyr at vi kan støtte et enda større antall oppkoblede enheter enn tidligere. Det er nødvendig for å møte framtidens behov når alt fra pulsklokker til gressklippere er online.

Var denne siden nyttig?