Telia trådløst bredbånd
TELIA: Nå kommer Telia med trådløst bredbånd med 5G. Foto: Schibsted Partnerstudio

Dette er Trådløst Bredbånd - nå også med 5G-hastighet

Fiber, mobilt bredbånd, trådløst bredbånd - hva er best for deg, og skjønner du egentlig hva de ulike nettverkene er? Se hvordan tekniker Jørgen installerer sistnevnte på 1-2-3. 

Telia er først ut i Norge med en Trådløs Bredbånd-løsning som er klar for 5G.

– Med Trådløst Bredbånd tilbyr vi høye og stabile oppkoblingsmuligheter via vårt 4G og 5G-nett, sier Johan Krosse, commercial manager i Telia.

– Med det nye lanserte 5G kan vi tilby kunder en hastighet opp mot 300 mbit/s.

Krosse anbefaler Trådløst Bredbånd til familier eller personer som har høye krav til internett-tilkobling, men ikke kan eller vil ha fiber. Han mener det er et perfekt produkt også for dem som ønsker å jobbe på hytta, eller strømme filmer og serier.

Trådløst Bredbånd, eller også kalt Fixed Wireless Access (FWA), blir levert over 4G og 5G-nettet. Uavhengig av hvilken teknologi som er tilgjengelig der du bor, gir løsningen bedre hastigheter de fleste steder enn kobbernettet klarer.

– I og med at vi bruker mobilnettet, kan vi tilby høy hastighet til mange flere enn hva som tidligere var mulig. Mobildekningen finnes over hele landet, fastnett er områdebasert og konsentrere seg stort sett i de størst bebodde områdene, sier Krosse.

Her kan du lese mer om Trådløst Bredbånd!

Telia trådløst bredbånd

TELIA: Nå får du 5G i det trådløse bredbåndet. Foto: Schibsted Partnerstudio.

Trådløst Bredbånd krever ingen graving i hagen eller nærområdet. Det eneste du trenger er en liten antenneboks på husveggen, og wifi-ruteren innendørs gir deg sterkt og stabilt nett. Montøren drar ikke fra boligen din før du er på nett.

Hva er forskjellen på Fast Bredbånd, fiber og hybrid fiberløsning?

Her er en rask guide:

Fast Bredbånd: Kunden kobler seg til internett fra huset gjennom en fysisk kabel som er gravd ned, og kobles til det faste bredbåndsnettet.

Når du har fiber så er det optiske kabler som brukes hele veien fram til boligen din.

I en hybrid fiberløsning så brukes ikke fiber hele veien fram til der du bor, men istedenfor så brukes koaksialkabelen som mange allerede har koblet seg til på den siste biten fram til boligen.

Mann som montere Telia trådløst bredbånd
MONTERING: Det er en veldig enkel montering som skal til for å få det på plass. Foto: Schibsted Partnerstudio.

Både fiber og hybridfiber er tilkoblingsteknologier som gir kunden tilgang til høye og stabile hastigheter. Dette krever dog at infrastrukturen er tilgjengelig i området ditt.

Hva er forskjellen på Trådløst bredbånd, mobilt bredbånd og kobber/DSL?

Trådløst bredbånd: Trådløst bredbånd sendes via mobilnettet til en fast adresse, i motsetning til mobilt bredbånd. Trådløst bredbånd bruker en utendørs antenne med den nyeste teknologien og høyeste hastigheten. Det betyr at du får svært gode signaler, og bedre enn for eksempel mobilt bredbånd … Og best av alt, du trenger ikke grave i hagen eller nærområdet - i motsetning til for eksempel fiber.

Med trådløst bredbånd har du også ubegrenset databruk.

Mobilt bredbånd: Sendes via mobilnettet. Perfekt for deg som vil ta med deg bredbåndet på tur, og bruke der det er mobildekning.

Kobber/DSL: En gammel teknologi som er på vei til å fases ut da det har begrensinger i både hastighet og stabilitet. Mange som har denne løsningen velger i dag trådløst bredbånd isteden.

Nysgjerrig på å vite mer? Her kan du lese deg opp.

De beste løsningen for internett hjemme

En tidligere InFact-undersøkelse gjennomført for Telia viser at 52 prosent av oss synes det er svært irriterende med dårlig internett. 20 prosent av norske familier har hatt krangler eller uenighet knyttet til deling av nett eller skjermtid.

Trådløst bredbånd i Telia

2020: Året internett ble enda viktigere. Foto: Schibsted Partnerstudio.

Og det er kanskje ikke så rart - 2020 ble året da vi la til oss nye digitale vaner og ny teknologi.

Med foreldre på hjemmekontor og barn som i større grad holder seg i hus med gaming og TV-serier, brukes nettet på en annen måte enn før. Og med høyere trøkk på nettet, kan trådløst bredbånd være en løsning for mange, mener Krosse.

Sjekk om du kan få Trådløst Bredbånd der du bor! 

Trådløst bredbånd inkluderer en mottaker utendørs som plasseres der signalet er best. Wifi 6-ruteren er i tillegg den nyeste standarden for trådløst internett. Sammenlignet med tidligere standard for trådløse rutere, gir wifi 6 deg høyere hastighet, økt stabilitet og bedre rekkevidde – selv med flere tilkoblede enheter.

Johan Krosse

– Du får optimal stabilitet når du strømmer, spiller, surfer eller jobber på hjemmekontor. Sistnevnte er viktig når vi i større grad holder møter over Hangout eller Teams, sier Krosse.

Her kan du lese om hvordan det gikk da en familie på fem testet trådløst bredbånd.

– Før måtte vi noen ganger be Richard stoppe gamingen, for at alle skulle kunne bruke nettet samtidig, sier Rebecca (19).

Oppgradere fra 4G

I januar kom Trådløst Bredbånd via 4G-nettet, og utviklingen stopper ikke der. Etterhvert som 5G nettet bygges ut tilbyr Telia løsningen på begge teknologiene.

– For våre kunder som allerede har Trådløst Bredbånd 4G, så holder det å bytte ut antennen utendørs for å få 5G-løsningen, påpeker Krosse.

Montering hjemme hos kunde

5G: Får raskere internett hjemme. Foto: Schibsted Partnerstudio.

5G har lavere forsinkelse, høyere hastighet og bedre kapasitet enn noen annen eksisterende teknologi, og vil revolusjonere mobilnettet slik vi kjenner det i dag. Telia er i full gang med å bygge ut det nye 5G-nettet, og innen utgangen av 2023 vil det være landsdekkende.

Hvilken teknologi som er tilgjengelig for deg, avhenger av hvor du bor. Her kan du se om du kan få Trådløst Bredbånd.

Var denne siden nyttig?