ForsidenInternettTrådløst bredbåndHele familien på nett samtidig - med trådløst 5G-bredbånd
Familie på fem sitter i sofaen.

Hele familien på nett samtidig — med 5G og trådløst bredbånd

– Nå slipper vi å krangle om hvem som kan bruke nettet, sier Rebecca Hagring (19). Sammen med familien har hun testet trådløst bredbånd med Telias nye 5G-nett.

– Nå kan flere av oss bruke nettet til flere ting samtidig. Det går mye fortere enn før, sier Rebecca Hagring (19).

 

Sammen med resten av familien hjemme i Lillestrøm, har hun testet trådløst bredbånd over Telias nye 5G-nett — som en av de første i Norge. 

 

5G har lavere forsinkelse, høyere hastighet og bedre kapasitet enn noen annen eksisterende teknologi, og vil revolusjonere mobilnettet slik vi kjenner det i dag.

 

Telia er i full gang med å bygge ut det nye 5G-nettet, og innen utgangen av 2023 vil det være landsdekkende. Inntil videre er trådløst bredbånd kun tilgjengelig via 4G.

 

I tillegg til å gi oss bedre brukeropplevelser, vil 5G også by på et hav av nye teknologiske muligheter og endre vår digitale hverdag — ved at vi kan koble tingene våre til 5G-nettet, enten det er kjøkkenutstyr eller biler.

 

Fra fiber til trådløst bredbånd med 5G

For familien på fem i Lillestrøm har overgangen fra fiber til trådløst 5G-bredbånd vært enkel, rask og smidig å gjennomføre.

 

– Alt vi trengte å gjøre for å ta i bruk nettet, var å montere en liten utendørs antennemottaker og en trådløs ruter inne, forteller mor Elin Ramberg.

 

– Den lille utendørsantenna på husveggen tar i mot 5G-signal fra 5G-mastene. Dermed slipper man graving i forbindelse med montering, sier hun.

 

_D0A2571_600px_bredde.jpg

GLAD I GAMING: Både Charlotte (12) og Richard (15) setter pris på et superraskt 5G-nett, som gir en enda bedre opplevelse av spill og streaming.

Raskere nett og mindre ventetid med 5G

De tre søsknene Charlotte (12), Richard (15) og Rebecca (19) merker allerede at 5G har gjort hverdagen enklere. Med undervisning digitalt og hyppig bruk av sosiale medier på fritiden, er det behov for et nett med høy kapasitet.

 

For når Richard skal game, Charlotte skal være på TikTok og Rebecca skal trene med YouTube-filmer, er det godt med et nett som går raskere og kan brukes av flere.

 

– Før måtte vi noen ganger be Richard stoppe gamingen, for at alle skulle kunne bruke nettet samtidig. Nå kan vi være flere inne samtidig, sier Rebecca.

20 % av norske familier har hatt krangler eller uenighet knyttet til deling av nett eller skjermtid.

Telia (InFact, mai 2020)

 

Lillesøster Charlotte merker en forskjell når hun skal spille av videoer på sosiale medier, enten det er på Snapchat, Instagram eller TikTok. Den økte hastigheten reduserer ventetiden på videoavspillinger.

 

– Det hakker ikke slik det gjorde før og videoene kommer opp med en gang. Det er også mye lettere å publisere, sier hun.

 

_D0A2636_600px_bredde.jpg

FULLT FOKUS: Richard (15) bruker 5G-nettet både til å gjøre skolearbeid, surfe og game.

Hjemmekontor på full styrke

For mor og far, Elin Beathe Ramberg og Michael Hagring, kom overgangen til 5G-nett som en gavepakke midt i en tid med mye hjemmekontor.

 

Elin jobber som lærer på Lillestrøm videregående skole, og har hatt mange videomøter med elevene på Teams. Michael er leder for Røde Kors i Viken, og har vært avhengig av å kunne følge opp ansatte og frivillige digitalt.

 

– Om vi ikke hadde hatt så raskt nett når alle har sittet med hjemmekontor, tror jeg vi fort kunne fått kapasitetsproblemer, sier Michael.

 

I en stadig mer heldigital hverdag merker han at nettforbruket til familien øker. Derfor er det også behov for et nett som kan tåle mer.

 

– Vi har i snitt to duppedingser hver som vi både jobber, surfer og strømmer med. Dersom alle er påkoblet betyr det at vi har 10 enheter koblet til samtidig, så vi har bruk for et nett med høy kapasitet, sier Michael.

 

Han synes det er fint at det nye nettet åpner opp for at man kan jobbe mer fleksibelt, og at man ikke alltid er avhengig av å være fysisk på kontoret. 

"Det går omtrent dobbelt så raskt som før, og gjør at flere kan strømme samtidig uten kapasitetsutfordringer,"

Elin

Som en del av testpakken fra Telia har familien også fått en mobil ruter og et gratis abonnement de kan ha med i seilbåten og på hytta i Fredrikstad. Det gleder han seg til å teste ut.

– Jeg tror 5G kommer til å endre måten man jobber på. Vi blir mer operative, fordi vi kan jobbe fra der vi er uten at det setter noen begrensinger, sier Michael.

_D0A2584_600px_bredde.jpg

JOBBER HJEMME: Det nye 5G-nettet gjør det enklere for Michael å ha videomøter hjemmefra. 

Stødigere strømming

I tillegg til møter på Teams, undervisning og oppfølging av elevene, bruker mor Elin vanligvis nettet mest til å strømme TV-serier og podcaster.

 

Etter en uke med testing av 5G i huset på Lillestrøm har hun merket seg at det går fortere å strømme, enten det er på NRK nett-TV eller Netflix.

Som familiens «tech-ekspert» har hun speed-testet nettet flere ganger.

 

– Det går omtrent dobbelt så raskt som før, og gjør at flere kan strømme samtidig uten kapasitetsutfordringer, sier hun.

 

Det har også sønnen Richard (15) merket. I løpet av testuken med Telias 5G-nett har han kunnet game knirkefritt og strømme YouTube-filmer raskere enn før.

 

– Da jeg var tilbake på skolen i dag, var nettet der var mye tregere enn hjemme, så vi merker overgangen allerede, sier han.

 

Vil du ha trådløst bredbånd?


Med trådløst bredbånd fra Telia får du nettoppkobling med god fart og stabile signaler hjem til deg. Uten å grave en meter får du et raskt og problemfritt nett, som gjør at du kan strømme og surfe fritt.

Ikke alle kan få trådløst bredbånd per i dag, da tilgjengeligheten avhenger av at akkurat om ditt hus har god nok dekning. Vi undersøker gjerne mulighetene hjemme hos deg!

 

_D0A2739_600px_bredde.jpg

FACETIME: Rebecca (19) ringer ofte vennene på FaceTime. Med et superraskt nett med stor kapasitet kan hun ringe vennene samtidig som søsknene bruker nettet til å strømme og surfe.

Starten på et smartere liv

5G representerer en revolusjon innenfor digitaliseringen av Norge på flere områder. Spesielt vil «Internet of things», altså dingser som er koblet til nettet for alvor kunne nå sitt fulle potensial. 5G-nettet har plass til at flere milliarder enheter, sensorer, maskiner og ting er koblet til internett samtidig, enten det er brødristere, løpesko, kjøleskap, ovner, vaskemaskiner, biler eller fly.

 

Mens kjøleskapet kan si i fra når det er tomt for mat, kan termostaten justere varmen i huset etter families døgnrytme. Vaskemaskiner kan selv beregne blandingsforhold med vann og såpe og identifisere klestyper selv.

 

– Det blir nok både lettere å lage mat, vaske klær og gjøre daglige gjøremål når dette blir en del av hverdagen vår. Det gleder jeg meg til å teste ut, sier Rebecca.

 

Telia skal bli først i Norge med et landsdekkende 5G-nett.

 

– Jeg tror 5G kommer til å forandre måten vi lever på ganske grunnleggende. Ikke bare får vi økt og bedre nett, dette er begynnelsen på hvordan vi kan bruke teknologien annerledes i livene våre, avslutter Michael.

 

Var denne siden nyttig?