ForsidenMagasinetStartupMaler høybygg med drone

Maler høybygg med drone

Glem stillaser og risikable oppdrag i høyden. En ny droneinnovasjon gjør malejobben trygg og lekende lett over mobilnettet. 

IoT-teknologi eller «tingenes internett» og høyhastighetsnett er spådd å revolusjonere en rekke bransjer og næringer i nærmeste fremtid, både i Norge og globalt. Med sin nyutviklede drone til malingsoppdrag er Flyspray Robotics blant de første i Norge til å utnytte mulighetene disse teknologiene skaper i bygg- og anleggsbransjen.

– Det siste året har droneteknologi blitt stadig mer aktuelt for å gjøre nytte i samfunnet. Det største potensialet ligger i å kunne frigjøre tid, slik at malerne kan utføre jobben raskere og ta på seg flere oppdrag. Med dronen vår setter vi sammen eksisterende teknologi på en ny måte, og utvikler nye funksjoner og programvare, sier Vegard Sandøy.

Han er daglig leder i nyoppstartede Flyspray Robotics, som er en av årets utvalgte bedrifter i mentorprogrammet Telia Startup. Programmet tar hvert år inn nye bedrifter, som benytter kommunikasjonsteknologi på spennende måter.

Maleren blir dronepilot

I dag utføres de fleste malingsprosjekter på høye bygg og konstruksjoner manuelt ved hjelp av stillas eller lift. Det skaper behov for mye sikringsarbeid i forkant, gir høye kostnader og ofte en krevende, utrygg arbeidshverdag for malerne.

Droneinnovasjonen fra Flyspray revolusjonerer hele arbeidsmetoden og forvandler maleren til en dronepilot, trygt stående nede på bakkenivå, mens dronen suser opp i høyden og utfører maleoppdraget med sylskarp presisjon. Etter Flysprays beregninger halverer dronen i tillegg tidsbruk og kostnader ved et maleprosjekt.

Team Flyspray med felles visjon

En prototype på dronen er nå klar for å testes i markedet. Gründerselskapet står foran en spennende tid våren 2021.

– Nå begynner reisen. Produkttestingen vår i Kina stoppet opp under pandemien, slik at vi ble noe forsinket underveis, men nå har vi perfekt timing og et godt momentum for å komme på banen i markedet. Det blir spennende å få synliggjøre mulighetsrommet og vise hva vi kan få til, mener Sandøy.

De fire menneskene bak Flyspray-dronen består, foruten daglig leder Sandøy, av siviløkonom Håvard Stadsøy, og to utviklere med doktorgrad i automatisering og intelligente systemer fra NTNU og bakgrunn fra Kina.

– I 2017 møtte Håvard og jeg Meng Tang og Naiquan Ye gjennom en tidligere jobb for å diskutere droneteknologi. Det gikk raskt opp for oss hvor langt teknologien faktisk hadde kommet, og at flere kompliserte arbeidsoppgaver vil komme til å bli løst av droner, robotisering og automatisering innen 2030. Mulighetsrommet var enormt!

– Vi fant ut at vi var enige om at morgendagens løsninger må være bærekraftige og ha stor nytteverdi. Vi utfylte hverandres kompetanse, og det ble vanskelig å finne grunner til ikke å starte opp sammen. Dermed ble Flyspray Robotics en realitet, sier Sandøy.

Livestream av høyoppløselige bilder

Så hvordan kan dronen gjøre malerens jobb i praksis? Når dronen skal opp i luften på jobb, er den utstyrt med en spray som er koblet til en basestasjon på bakken med slange og strømkabel. Maling pumpes opp til dronen gjennom slangen, og dronen finner ut nøyaktig hvor og hvordan det skal males. Vi snakker om presisjonsarbeid på høyt nivå – gjort mulig av et intelligent styringssystem med en mengde radar- og ultralydsensorer.

Ved hjelp av «tingenes internett»-teknologi (IoT) er alle sensorene koblet til nett. De tar kontinuerlig hundrevis av sylskarpe bilder av overflaten og sender dem i livestream over 5G-nettet til dronepiloten på bakken, som dermed får full oversikt over

– 5G gir mulighet for at dronen kan fjernstyres fra andre plasser enn der malingen utføres. I første omgang skal vi bruke dette for at en operatør kan få full live-oversikt over alle dronene som er i arbeid, og innsamling av nyttig data, sier Sandøy.

Kunstig intelligens viktigere mot 2030

Teknologien bak dronen ble mulig å realisere ved å utnytte IoT-teknologi og høyhastighetsnett i kombinasjon. I dette skjæringspunktet mellom to teknologier ligger også potensialet for en helautomatisk drone som kan utføre alle operasjoner på egen hånd, ved hjelp av kunstig intelligens – helt uten menneskelig innsats.

– Veldig mye av hva vi kan få til med dronen, også i fremtiden, bygger på Telias 5G- og IoT- løsninger. I fellesskap løfter vi frem det teknologiske mulighetsrommet for 5G, IoT og droner. Innen 2030 vil det være mange kompliserte oppdrag i Norge som utføres av droner, og i mange tilfeller vil det kun kreves å trykke på en startknapp. Vi ser frem til å bidra med slike løsninger de neste årene, sier Sandøy.

Telia Startup


  • Et mentorprogram for nye selskaper i vekst, som vil skalere sine forretningsideer på kommunikasjonsteknologi.
  • Startupene må søke om en plass i programmet, som strekker seg over 12 måneder. De utvalgte bedriftene presenteres ved årsskiftet.
  • Startupene får kostnadsfri tilgang til en rekke av Telias produkter og tjenester. I tillegg kan de benytte seg av kompetanse fra flere fagfelt, som for eksempel infrastruktur, tilkobling og teknologi, veiledning på finansielle løsninger, logistikk, salg og markedsføring.

 

Var denne siden nyttig?