Telias 5G-robot på flyplassen i Helsingfors

5G-robot inntar flyplassen i Helsingfors

Helsinki Airport har blitt den første flyplassen i verden til å tilby femte generasjon mobilnett etter at Finavia og Telia satte opp en 5G-robot.

Telia satte i begynnelsen av desember opp et 5G-nettverk på flyplassen i Helsingfors. Med dette startet Finavia og Telia et nytt prosjekt som skal undersøke hvilke muligheter man har med et 5G-nett på en flyplass, både med henblikk på driften, men også tilbudet til passasjerene. 

Prosjektet betyr at Finavia blir Telias første kunde som bruker et prekommersielt 5G-nett i Finland.

Utfører serviceoppgaver

5G-roboten skal være i den internasjonale delen av T2-terminalen. Telia og Finavia vil undersøke hvordan passasjerer og ansatte på terminalen reagerer på og kommuniserer med roboten som skal utføre forskjellige serviceoppgaver.

A82I1821_Photo_PasiSalminen_com.jpg

5G-roboten brukes til overvåking av flyplassfunksjoner i tillegg til å utføre ulike serviceoppgaver.

– Roboten er fjernstyrt og kan vise videoklipp fra terminalen, samt overvåke at alt fungerer i ulike områder i terminalbygningen. Roboten skal utføre mange forskjellige oppgaver, blant annet guide passasjerene rundt om i terminalbygningen», sier Heikki Koski, Chief Digital Officer i Finavia.

Dataoverføringen og styring av roboten utføres via en 5G basestasjon på flyplassen. Nettverket er bygd på teknologi fra Nokia og benytter seg av et 28 GHz frekvensbånd, som er det frekvensbåndet som er avsatt til 5G. 

5G-tilbud til bedriftskunder

Dette er første gang i Finland at man bruker såkalte millimeterbølger til 5G i det offentlige rom.

– 5G-tilbudet rettes i første omgang til bedriftskunder, spesielt innen industriautomasjon og fjernstyring. Den lave latensforbindelsen og den enorme kapasiteten til 5G vil tjene flyplassen godt med tanke på antallet passasjerer og data. Fokuset vil være på sikkerhet og tjenesteflyt», sier 5G Program Director Janne Koistinen, Telia Finland.

Var denne siden nyttig?