Oversiktsbilde over Lillestrøm med geopin 5G
FØRST UTE: Lillestrøm er den aller første stedet som kan benytte seg av Telias 5G-nett.

Lillestrøm var først ute med 5G fra Telia

Utbyggingen av Telias nasjonale 5G-nett går raskt fremover, men selve startskuddet gikk i Lillestrøm.

Merk: Denne artikkelen ble publisert 13. mai 2020. 5G-utbyggingen har pågått for fullt siden den gang. Sjekk dekningskartet for oppdatert informasjon om 5G-dekningen vår.

5G byr på spennende muligheter til nye løsninger og innovasjon, og for hver og en av oss betyr det lynraskt mobilnett med enorm kapasitet. 12. mai åpnet Telia den første sonen med 5G-dekning, og det var innbyggerne i Lillestrøm som fikk gleden av å være først. 

I året som kommer fortsetter utbyggingen i området. Stadig større deler av kommunen dekkes, og dekningen når nå nabokommunen Rælingen.

Det nye nettet er langt mer enn en liten forbedring fra 4G, og representerer en revolusjon innenfor digitaliseringen av Norge.

— Vi er veldig glade for at Telia valgte Lillestrøm som første sted ut! Det satte oss på kartet, sier Torbjørn Pedersen, digitaliseringsdirektør i Lillestrøm kommune. 

Dette betyr 5G for deg

Med 5G-nett fra Telia er innbyggerne i Lillestrøm blant de aller første i Norge som får benyttet seg av superraskt nett. Koblet på 5G-nettet trenger er det ingen grunn til å bekymre seg for hverken hakking eller forsinkelser i fotballkampen — og vi kan helt trygt ta jobbmøte på Teams fra kafekontoret på La Luna, tilkoblet nett via telefonen.  

5G_kafekontor600.jpg

Som om du var på kontoret. Med 5G kan du enkelt og greit delta på videomøter der du er, enten du sitter på kafe eller i solveggen. 

For å få tilgang til Telias 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en telefon som støtter den nye teknologien.

Stor geopin-ballong for Telia 5G

LANDEMERKE: Vi markerte lanseringen med en 5 meter høy geopin i Storgata.

Dette betyr 5G for din bedrift

At det nye mobilnettet setter fart på innovasjonstakten i byen er det ingen tvil om. Digitaliseringsdirektøren ser svært positivt på hva 5G vil tilføre arbeidslivet.

— Det skaper muligheter for næringslivet, og spesielt teknologimiljøet, her i Lillestrøm. Nå kan de være i front og utvikle gode produkter. Det vil ha stor betydning for forskning og utvikling, sier Torbjørn Pedersen.

5g_innovasjon_arbeidsplass.jpg

5G setter fart på innovasjonstakten i teknologimiljøene.

Også for kommunens del ser han stort potensiale. 

— Vi ønsker å se på hvordan 5G kan brukes som en bærer for kommunikasjon. Den økte kapasiteten i nettet gir nye muligheter, som for eksempel gjennom datainnsamling via sensorer. Jeg kan for eksempel se for meg at vi bruker det i forbindelse med forurensning og vannføring, forklarer han.

En merkedag for Lillestrøm og Telia

På den offisielle åpningen av 5G-nettet møtte han administrerende direktør i Telia Norge Stein-Erik Vellan, distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, ordfører Jørgen Vik og representanter fra Ericsson. Alle var de samlet for å klippe snoren for et lite stykke norske digitalhistorie.

Selve arrangementet fant sted på Norges Varemesse. Her viste Qvisten Animation, som står brak klassikere som Jul i Flåklypa og Dyrene i Hakkebakkeskogen, og droneselskapet Droneverkstedet hvordan de benytter 5G i sitt arbeid. 

På varemessen har Telia satt opp en 5G Lab. Her inviteres store og små bedrifter til å teste 5G-nettet og til å bli med i et innovativt fellesskap. 

Var denne siden nyttig?