Fredrik Arntzen, linjeprodusent i Qvisten Animation, holder figur.

Slik laget de Kardemomme by-filmen over 5G

For første gang har en animasjonsfilm i Norge blitt laget over 5G. Med tusenvis av bilder som overføres i sanntid, har Qvisten Animation effektivisert produksjonen av sin neste film.

– Animasjonsfilm er noe av det mest tidkrevende og omfattende man kan produsere. Når hundretusenvis av bilder skal prosesseres og bearbeides trengs et stødig og lynraskt nett der vi kan overføre enorme mengder data på kort tid, sier Fredrik Arntzen, linjeprodusent i Qvisten Animation. 

Det norske animasjonsstudioet har det siste året testet ut 5G-nettet til Telia i produksjonen av sin nyeste animasjonsfilm, Folk og Røvere i Kardemomme by.

Filmen er blitt til med en kombinasjon av ny 5G-teknologi og gammeldags håndverk.

Fredrik Arntzen

Lekegrind for innovasjon med 5G

Sammen med en håndfull andre selskaper fra flere ulike bransjer har de vært testpiloter for 5G-nettet gjennom Telias 5G-lab – en lekegrind for innovasjon med mobilnettet, der 5G testes på alt fra smarte droner til fjernstyrte gravemaskiner.

– Qvisten er et prakteksempel på et selskap som satser på ny teknologi og som får det til å fungere til sitt formål, sier Henning Huuse, forretningsutvikler for 5G i Telia.

– 5G er nytt for alle, og da er det viktig at noen tør å være først ute og teste teknologien og er nysgjerrig på bruksområdene og fordelene det gir, sier han.

5G STYRKET PRODUKSJONEN: Linjeprodusent Fredrik Arntzen hos Qvisten Animation sier 5G-teknologien fra Telia har gjort filmproduksjonen lettere å gjennomføre.

Ny teknologi kombinert med gammelt håndverk

Qvisten står bak flere store filmsuksesser som Kaptein Sabeltann, Dyrene i Hakkebakkeskogen, trilogien om Flåklypa, Knerten-filmene, Knutsen & Ludvigsen-filmene, Fantorangen og Kurt blir grusom. Animasjonsfilmen basert på den folkekjære fortellingen av Thorbjørn Egner kommer på kino i år.

– Filmen er blitt til med en kombinasjon av ny 5G-teknologi og gammeldags håndverk. Fra et bygd studio i Kristiansand som er en miniatyrverden av Kardemomme by blir ekte dukker flyttet rundt på et fysisk filmsett. Deretter sendes bildene i realtime til Oslo, hvor vi bearbeider dataanimasjonen og jobber videre digitalt, sier Arntzen.

Opptaket foregikk i et telt uten fastnett, slik at 5G-nettet har vært helt avgjørende. Nå ferdigstilles filmen, som kommer på kino rundt juletider.

Effektiviserer produksjonen

5G-nettet gjør det mulig å jobbe direkte på serverne og datamaskinene i Oslo, mens filmen spilles inn i studioet Kristiansand. Det forenkler muligheten for fjernarbeid. 

– Når vi har tatt en tagning i Kristiansand overføres det bildet til Oslo hvor en regissør godkjenner det. Samtidig overføres all rådataene i bakkant. Når bildet blir godkjent kan disse dataene begynne å jobbes på med en gang i Oslo, sier han.

Dette vil gjøre hverdagen til produksjonsselskaper mye mer smidig i fremtiden.

Fredrik Arntzen

Mens en vanlig film kan ha 40 opptaksdager, kan animasjonsfilm ta 2,5 år å lage.

– Vi er helt avhengige av å flytte data mellom disse studioene fort. Sammenlignet med vanlig film kan produksjonstiden til en animasjonsfilm være opptil flere år. Det krever mye tid, presisjon og godt håndverk å lage en animasjonsfilm, sier Arntzen.

Mer fleksibilitet og frihet

Med det nye 5G-nettet slipper produksjonsselskapet å investere i stor og tung infrastruktur med kabler og fibernett, som har vært en forutsetning for tidligere filminnspillinger. Det hadde gjort produksjonen både dyrere og mindre mobil.

– Nå kan vi jobbe fra hvor som helst. Vi kan jobbe med de samme filene fra forskjellige byer, noe som gir oss fleksibilitet og et forsprang på tid. Dette vil gjøre hverdagen til produksjonsselskaper mye mer smidig i fremtiden, sier Arntzen.

ANIMERTE RØVERE: –Det er et stort privilegium for Qvisten å få være med å fortelle historien om folk og røvere i ny stil, sier linjeprodusent Fredrik Arntzen i Qvisten Animasjon. Den animerte Kardemomme by-filmen blir å finne på norske kinoer i 2022.

Ubegrensede muligheter 

Henning Huuse, forretningsutvikler i Telia er glad for partnerskapet med Qvisten, og mener at selskapet er et eksempel på at 5G-nettet har ubegrensede bruksområder.

– Vi er fortsatt helt i startfasen på 5G-reisen. Dette prosjektet har vist at man kan drive fjernproduksjon av film, noe som kan være veldig aktuelt for mange andre bransjer også. Fremover gleder vi oss til å teste ut 5G-nettet med flere samarbeidspartnere og lære om de uante mulighetene det gir for hvordan vi lever livene våre, sier Huuse.

Telia vil være først i Norge med landsdekkende 5G-nett i 2023. 5G-nettet er allerede på plass i store deler av landet, og over 2 millioner nordmenn har tilgang til 5G fra Telia. De siste årene har Telia lansert flere spennende 5G-prosjekter og samarbeid med mange ulike bransjer og bedrifter, der teknologien har blitt testet med alt fra streaming av konserter og fotballkamper til å teste selvkjørende 5G-ferjer.

Var denne siden nyttig?