En litt tryggere påske – med mobilen i lomma
Å ta med mobilen på tur kan sikre mer enn en selfie i skisporet!
Mobilen er blitt et stadig viktigere verktøy for sikkerheten vår på tur. Enten du er på skitur i fjellheimen eller smaker på våren langs kysten, kan det å ha med seg telefonen gi en bedre turopplevelse.
– Med mobilen har du teknologien i lomma. Der ligger GPS, du kan benytte deg av skredvarslingstjenester, søke opp nærmeste campingplass eller kontakte nødetater, sier Jonas Vikran Hagen i Norsk Folkehjelp.
Han er seksjonsleder i Norsk Folkehjelp, og er med på å organisere redningsaksjoner i hele landet. Og påsken er blant de travleste ukene i året. Letemannskapet har ved hjelp av Telia tatt i bruk ny teknologi for å finne raskere frem til de savnede.
Alt kan planlegges med mobilen
– Det aller viktigste når man skal ut på tur er å planlegge og velge tur etter evne. Gjør research, søk opp hvilket utstyr som kreves for turen og finn andres vurderinger av turløypa, anbefaler Vikran Hagen.
Planlegging er blitt utrolig enkelt med mobilen. Selv for en fjellekspert er mobilen blant de mest nyttige verktøyene for å finne informasjon og kartlegge neste tur.
Men planlegger du med mobilen, trenger du også at den funker når du er ute.
– Husk å spare strøm og være smart med bruk av mobilen. Ta med PowerBank og vær sparsom med bruken, slik at du har batteri for hele turen.
Jonas Vikran Hagen, Norsk Folkehjelp
Er det kaldt er batterilevetiden kortere. Ha gjerne mobilen i en lun innerlomme i jakken!
Nyttige apper for påskeferien:
Det finnes en rekke smarte apper som ikke bare gjør turen bedre, men også spiller en viktig rolle for tryggheten. «Ut.no Turguide» gjør det for eksempel enklere å planlegge en tur med passende vanskelighetsgrad. Her kan du søke opp turstier og ruter i hele Norge, mange med bilder og beskrivelser.
- UT.no Turguide: Søk i over 7000 fot-, sykkel- og skiturer.
- YR: Værvarselet er viktig – og kan endre seg raskt i fjellet.
- Viewranger: Last ned offline kart før du legger ut på lengre turer.
- Hjelp113: Denne appen sender automatisk posisjonen din hvis du må ringe 113.
- Last ned værmeldingsapp. Yr.no for iPhone og Yr.no for Android.
- Last ned offline kart på mobilen. Jonas Vikran Hagen anbefaler Viewranger som de bruker i redningstjenesten.
Dekning er verktøy
De aller fleste populære turområder i Norge har nå god mobildekning. Til og med Trollstigen har fått 5G fra Telia. Skal du utforske mer avsidesliggende steder, kan det være smart å ta en titt på dekningskartet.
– Dekning har så mye å si i nesten alt vi foretar oss, og kan være et viktig verktøy på tur, både for redningsmannskap og turgåere. Vi i Telia er opptatt av at alle skal få den beste tilgangen på nett, og derfor jobber vi hele tiden med å bygge ut nettet vårt, forteller teknisk direktør i Telia, Dag Wigum.
Mobilnettet i Norge er blant verdens beste, og med utbyggingen av 5G blir det enda bedre.
Telias mobilvettregler
- Ikke bruk mobilen som eneste sikkerhetsutstyr
- Meld fra hvor du går – og hold deg til planen
- Husk at det kanskje ikke er dekning overalt hvor du ferdes – det er ikke sikkert du får gitt beskjed om ruteendring eller at du har gått deg bort
- Start turen med fulladet telefon og ha med ekstra batteri/powerbank. Ikke bruk mobilen unødig – spar på batteriet
- En kald mobil og powerbank utlades raskere – beskytt utstyret godt mot kulden ved å oppbevare det tett mot kroppen
- Hvis nettet til din mobiloperatør ikke fungerer, kan du ringe nødnummer 112 via nettet til en annen operatør (hvis det fungerer). Slik gjør du det:
– Slå av mobilen og ta ut SIM-kortet, eller skru på mobilen uten å taste pinkode.
– Slå på mobilen og ring 112.
Lurer du på hvor det er best dekning? Sjekk dekningskartet vårt her
Telia er på vakt døgnet rundt
Redningsgruppen i Telia er bemannet 24/7, 365 dager i året. Påsken er ikke noe unntak, heller tvert imot. Ved hjelp av mobilsognaler bidrar gruppen med å lokalisere savnede. I snitt bidrar de til å redde ett liv hver dag.
– Vi plikter å hjelpe med absolutt alt vi kan. Det eneste som gjelder er å hjelpe den personen som er i nød, sier Terje Lilleåsen, som leder arbeidet.
Ved hjelp av 5G fra Telia – som snart dekker hele Norge – har posisjoneringen blitt langt bedre, og redningsmannskapet kan snevre inn søket til et radius på 25 til 40 meter.