Jente spiller dataspill.

Stadig flere jenter spiller dataspill

Gaming og dataspill er ikke lenger bare guttas domene. Nå tar jentene kraftig innpå, og har sine egne spill de liker!

Når vi snakker om gaming ser vi raskt for oss gutter som sitter klistret til skjermen. Den stereotypien er i ferd med å slå sprekker. Studier viser at andelen jenter som spiller dataspill har økt betydelig de siste årene. 

Interessen for dataspill er på ingen måte på hell, og fortsetter å være svært høy blant barn og unge. Hele 96 prosent av gutter og 76 prosent av jenter svarer at de spiller, ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. Alle de spurte er mellom 9 og 18 år. 

Blant de yngste barna spiller både jenter og gutter de samme spillene.

Populære dataspill for jenter

Hvilke dataspill som er de mest populære varierer, avhengig av alder — men også kjønn. Men blant de aller yngste er forskjellen mellom hva gutter og jenter spiller ganske liten. 

Fortnite, Minecraft og Roblox er på topp tre blant både gutter og jenter i alderen 9 til 10 år.

Fortnite er det aller mest populære spillet blant gutter fra 9 til 14 år, mens Minecraft står seg som det mest populære dataspillet blant jenter i fra 13 til 14 år.

For de eldste jentene, mellom 17 og 18 år, er Sims mest populært, etterfulgt av Candycrush.

For guttene derimot, blir spill som FIFA, Grand Theft Audio, Call of Duty og Counter Strike bare mer og mer populære etterhvert som de blir større.  

For de litt eldre jentene troner dataspillet Minecraft øverst på lista.

Spilleinteressen avtar med alderen 

Selv om jenter spiller langt mer dataspill enn tidligere, avtar spillingen i større grad enn for gutta med alder.

Jenter på 9 og 10 år spiller nesten like mye som jevngamle gutter, men fra 13-årsalderen spiller jenter betydelig mindre. 

Om undersøkelsen: 3395 barn og unge i alderen 9 – 18 år har deltatt i Barn og medier 2020. Respondentene har svart på undersøkelsen via et nettbasert spørreskjema i en skoletime.

Var denne siden nyttig?