ForsidenGamingGaming på hytta

Gamingnett på hytta: — Å spille sammen er kvalitetstid

Like viktig som raske alpinbakker er raskt mobilt eller trådløst bredbånd. Familien Hugosson gleder seg til å game sammen på hytta! — Det handler om å møte barna på interessene deres, sier mamma Line.

– Mamma er skikkelig god i Fortnite, assa, sier Ludvig (7).

Sammen med faren Rasmus, deler han en stor interesse for gaming. Moren, Line, har også begynt å interessere seg for noen av spillene, og familien spiller en rekke ulike spill sammen. Ludvig digger at foreldrene er med på moroa.

– Ludvig er over snittet interessert i gaming, vil noen kanskje si. Han er kjent med de aller fleste spill vi mener han er gammel nok til å spille, sier mamma Line Nordheim Hugosson.

Blant sjuåringens favoritter finner vi blant annet Roblox, Among Us, Stardew Valley, Zelda og Minecraft. Han veksler mellom å spille alene, online sammen med venner eller sammen med mamma og pappa.

Istedenfor filmkveld, som mange andre familier praktiserer, har vi gamingkvelder

Også på hytta står gaming høyt på prioriteringslisten til Ludvig. Når familien skal reise bort, er Switch’en med. Og det er minst like gøy å spille sammen med mamma og pappa, som å spille alene.

Familien samlet utenfor

Familietid: Spilling kan være gøy for alle, uansett alder. 

– Å spille sammen er kvalitetstid for oss som familie. Istedenfor filmkveld, som mange andre familier praktiserer, har vi gamingkvelder. Det er gjerne det Ludvig har lyst til når han får lov til å velge mellom film og gaming, forteller Line.

Like viktig som alpinanlegg og skiløyper der de skal på ferie, er det derfor med bra nett. 5G har gjort det enklere, med sterkt og stabilt mobilnett som rulles ut i hele Norge. Og mange av de populære vinterdestinasjonene i Norge har nå full dekning.

Telias 5G-nett er kåret til Norges beste gamingnett — og med abonnementet Telia X kan hele familien surfe uten å tenke på data.

Optimale gamingforhold på hytta

Med smart-TV, spillkonsoller og varmeovner koblet på wifi ønsker flere og flere en løsning for internett på hytta, og med trådløst bredbånd løses det enkelt uten omfattende installasjon. Trådløst bredbånd tar imot 5G eller 4G med en diskret antenne på hytteveggen, og sprer signalet som wifi gjennom en ruter inne i hytta. Du velger den farten du har behov for, og trenger ikke å tenke på gigabyte.

— Vi merker jo at dataen flyr fort, når vi alle tre logger på fra hver vår skjerm for å møtes i Minecraft, sier Line.

Har du ikke en fast hytte du er mye på, kan mobilt bredbånd være den beste løsningen. Her får du en fleksibel liten ruter med integrert antenne, som du kan ta med deg å bruke der du er. Enten det er i bilen, i båten, på toget, på vinterhytta, på sommerhytta eller du skal rigge opp til spillkveld under åpen himmel.

Med mobilt- eller trådløst bredbånd får du gamet i ferien


Stabilt og raskt internett over 4G eller 5G

Mobilt bredbånd:

 • Liten ruter med antenne
 • Ikke låst på adresse, kan tas med der du er
 • Krever ingen montering
 • Velg fra 10 GB til ubegrenset data
 • Fra kr 249/mnd.
 • Kan pauses med smart hvilemodus, med 2GB til kr 99/mnd.

Bestill mobilt bredbånd

Trådløst bredbånd:

 • Liten utvendig antenne
 • Innvendig ruter
 • Monteres av installatør for å sikre gode signaler
 • Fri bruk av data
 • Velg fra 25 til 300 Mbit/s
 • Fra kr 499/mnd.

Bestill trådløst bredbånd

Gutt som spiller i bilen

Wifi i bilen: Med mobilt bredbånd kan Ludvig og familien strømme og game på vei til fjellet.

Vil skape felles interesser

– Jeg tenker at det handler om å møte barna på interessene deres, uansett om det handler om å stå på sidelinjen på fotballbanen og heie, eller å begi meg ut i det ukjente med gaming, sier Line, som jobber som spesialpedagog.

Jeg tenker at det handler om å møte barna på interessene deres.

For en 36-åring som aldri har hatt noe interesse for gaming, har sønnens interesse åpnet en ny dør. Line forklarer at hun ser mye positiv læring i TV- og PC-spill. Hun har lagt merke til at matte- og engelskkunnskapene til sønnen har utviklet seg i et raskt tempo. Hun legger også merke til at han har gode samarbeids- og formidlingsevner som følge av interessen.

– Han er veldig flink til å forklare meg nyttige ting i de ulike spillene. Og han er god på å heie meg fram og glede seg på mine vegne når det er noe jeg mestrer. Det aller mest hyggelige er når vi spiller sammen, og er på lag, synes moren.

Mor øg sønn gamer

Lærerikt: Ludvig plukker opp både matte og engelsk fra gamingen, og mamma Line er imponert over hvor flink han er til å forklare spillene.

Tester spill og vurderer sønnens modenhet

At Ludvig spiller litt mer enn snittet er de ikke i tvil om, men Line har valgt å ikke sette regler for skjermtid.

– Her er jeg nøye på å følge med på hvilket forhold Ludvig har til skjermen isteden. Så lenge han også gjør andre ting, på eget initiativ, ser jeg ikke behovet for å ramme inn gamingen med fastsatte tider og begrensninger.

Pappaen i huset har vært en hardbarka gamer siden ungdommen. De to foreldrene har snakket mye om hvordan de ønsker å møte sønnen, parallelt med at gaminginteressen hans har utviklet seg.

– Pappaen til Ludvig opplevde nok at foreldrene hans ikke helt forstod seg på gaming. Det er nok heller ikke uvanlig i dag – at gaming blir et slags betent tema innad i en familie. Som mamma er jeg opptatt av å forstå Ludvigs engasjement. Jeg velger derfor å sette meg inn i spillene han bruker mye tid på, samtidig som at jeg er opptatt av at gaming også skal være noe vi gjør sammen, så det ikke blir til at han sitter alene med konsollen hele tiden.

Som mamma er jeg opptatt av å forstå Ludvigs engasjement.

– Hva tenker du om at noen av spillene Ludvig spiller, har 12 års aldersgrense?

– Aldersgrenser på spill og filmer er veiledende, men til syvende og sist er det jo opp til foreldrene å bestemme hva slags innhold barna deres skal få bruke, sier Line.

Far og sønn som spiller sammen

Viser interesse: Foreldre til Ludvig er opptatt av å engasjere seg i hans spillunivers.

Hun forklarer at hun og pappaen gjør en god vurdering i forkant. Sammen sjekker de ut spillet, og diskuterer modenheten til Ludvig. Noen spill har familien en regel om at han kun får spille med foreldrene, som Fortnite, for eksempel.

– Mye av grunnen til høye aldersgrenser på spill, er ikke nødvendigvis makabert innhold, men heller språkbruk i spillene og muligheten for å spille online med fremmede, forklarer hun.

– Jeg anbefaler at du, dersom du ikke er en erfaren gamer selv, sjekker ut videoer av andre som spiller på YouTube, for å forstå hvordan spillet er lagt opp og hva det går ut på. På den måten kan du ta en god vurdering, og forklare barnet ditt hvorfor du har bestemt at spillet skal eller ikke skal spilles.

 

 

Var denne siden nyttig?