Oversiktsbilde over Lillestrøm med geopin 5G
FØRST UTE: Lillestrøm er den aller første stedet som kan benytte seg av Telias 5G-nett.

Nå har LIllestrøm fått 5G

5G er startskuddet for spennende utvikling — og Lillestrømlingene kan nå strømme som aldri før.

Nå har det begynt. Det har vært mye prat om 5G og de spennende mulighetene det nye, moderne mobilnettet vil gi. Og de aller første som får teste Telias 5G-nett er innbyggerne i Lillestrøm. 

Det var duket for stor markering da vi i åpnet 5G-nettet 12. mai. Lillestrøm er første sted ut i utrullingen av det nasjonale 5G-nettet — som vil være landsdekkende innen utgangen av 2023.

Det nye nettet er langt mer enn en liten forbedring fra 4G, og representerer en revolusjon innenfor digitaliseringen av Norge.

— Vi er veldig glade for at Telia har valgt Lillestrøm som første sted ut! Dette setter oss på kartet, sier Torbjørn Pedersen, digitaliseringsdirektør i Lillestrøm kommune. 

Dette betyr 5G for deg

Med 5G-nett fra Telia er innbyggerne i Lillestrøm blant de aller første i Norge som får benyttet seg av superraskt nett. Koblet på 5G-nettet trenger er det ingen grunn til å bekymre seg for hverken hakking eller forsinkelser i fotballkampen — og vi kan helt trygt ta jobbmøte på Teams fra kafekontoret på La Luna, tilkoblet nett via telefonen.  

5G_kafekontor600.jpg

Som om du var på kontoret. Med 5G kan du enkelt og greit delta på videomøter der du er, enten du sitter på kafe eller i solveggen. 

De største og mest betydningsfulle endringene som kommer med 5G ligger likevel litt lenger frem i tid. Det nye nettet vil la smarte dingser og innovativ teknologi nå sitt fulle potensial, og vi vil se fantastisk nyskaping i tiden fremover.

For å få tilgang til Telias 5G-nett i Oslo trenger du et mobilabonnement fra Telia og en telefon som støtter den nye teknologien. Det finnes i dag flere 5G-telefoner på markedet, blant annet fra iPhone, Samsung, Sony, OnePlus, Huawei, Motorola og Xiaomi. De fleste mobilabonnementene fra Telia har 5G inkludert.

Vant 5G-telefon

I forbindelse med lanseringen ble det utlyst en konkurranse, der premien var den splitter nye Samsung Galaxy S20 5G. Vinneren ble Lillian M. Jørgensen fra Ågotnes.

Stor geopin-ballong for Telia 5G

LANDEMERKE: Vi markerte lanseringen med en 5 meter høy geopin i Storgata.

Dette betyr 5G for din bedrift

At det nye mobilnettet, foreløpig kun i Lillestrøm, vil sette fart på innovasjonstakten i byen er det ingen tvil om. Digitaliseringsdirektøren ser svært positivt på hva 5G vil tilføre arbeidslivet.

— Det skaper muligheter for næringslivet, og spesielt teknologimiljøet, her i Lillestrøm. Nå kan de være i front og utvikle gode produkter. Det vil ha stor betydning for forskning og utvikling, sier Torbjørn Pedersen.

5g_innovasjon_arbeidsplass.jpg

5G setter fart på innovasjonstakten i teknologimiljøene.

Også for kommunens del ser han stort potensiale. 

— Vi ønsker å se på hvordan 5G kan brukes som en bærer for kommunikasjon. Den økte kapasiteten i nettet gir nye muligheter, som for eksempel gjennom datainnsamling via sensorer. Jeg kan for eksempel se for meg at vi bruker det i forbindelse med forurensning og vannføring, forklarer han.

En merkedag for Lillestrøm og Telia

På den offisielle åpningen av 5G-nettet møtte han administrerende direktør i Telia Norge Stein-Erik Vellan, distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, ordfører Jørgen Vik og representanter fra Ericsson. Alle var de samlet for å klippe snoren for et lite stykke norske digitalhistorie.

Selve arrangementet fant sted på Norges Varemesse. Her viste Qvisten Animation, som står brak klassikere som Jul i Flåklypa og Dyrene i Hakkebakkeskogen, og droneselskapet Droneverkstedet hvordan de benytter 5G i sitt arbeid. 

På varemessen har vi satt opp Telia 5G Lab, som vil bli stående i tiden fremover. Her inviteres store og små bedrifter til å teste 5G-nettet og til å bli med i et innovativt fellesskap. 

Var denne siden nyttig?