– Til og med i Flåm hadde vi suveren dekning

I Norge forventer vi god mobildekning – overalt. Men hva er opplevelsen til utenlandske turister?

– Mitt inntrykk er at nettet her er raskere enn mange andre steder vi har besøkt. Vi var nylig i England, der var det ikke like kjapt som her.

Det er erfaringen til Bryant Zellers fra Florida. Han er på en kort ferietur i Norge med kona, Elena. De har besøkt flere land i Europa sammen – denne gangen er det kun noen dager i Oslo som er målet.

– I fjor var vi i Sverige og det var en fin opplevelse. Nå ser vi fram til å utforske Norge, sier Elena.

Turister i Frognerparken imponert over den gode mobildekningen i Norge. Ungt par fra USA.

PÅ FERIE I NORGE: Bryant og Elena Zellers fra Florida.

Frihet til å utforske

Alie Meedendorp fra Nederland har tatt seg fri i fire måneder for å reise alene rundt i Skandinavia. Hun startet turen i Sverige, nå er hun i Norge før ferden går videre til Danmark. 

– Norge og Sverige har bra mobildekning, jeg har ikke støtt på noen problemer, sier hun.

På et noe stramt reisebudsjett er det kjekt for henne at det ikke kommer masse uforutsette utgifter. Hun er avhengig av mobilen sin også på reise. Abonnementet hun har gir henne tilgang til mobildata for den samme prisen som hun er vant til hjemme. 

Turister tar selfie Frognerparken med mobilen. Tre unge jenter ved siden av monolitten, imponert over den gode mobildekningen i Norge.jpg

FRIHET MED MOBILEN PÅ TUR: Alie Meedendorp fra Nederland, Christine von Künsberg fra Tyskland, og russiske Anna Kurbatova.

– Mobilen gir meg en frihet til å utforske mer av byene jeg besøker på reisen, mener Alie.

Turen hennes går snart videre til Bergen. I Oslo bruker hun dagen sammen med Christine von Künsberg, fra Tyskland, og russiske Anna Kurbatova. 

De to reiser også alene, og de tre ble kjent på hostelet de bor på i hovedstaden.

Christine mener Norge er i en god klasse når det gjelder 4G.

– Jeg nyter godt av god dekning her. Den er bedre enn land sør i Europa, som jeg opplever ikke har like godt nett overalt, sier hun.

Hva er roaming?

Når du reiser utenlands hvor Telia Norge ikke har mobilnett, kan du bruke mobilnettet til en mobiloperatør i det landet du besøker.

Dette kalles roaming. Roaming omfatter samtaler,  SMS / MMS, samt overføring av data.

Les også: 6 ting du bør vite om roaming

Mobilen hjelper deg fram

Mange av turistene vi har snakket med synes det er overraskende at Norge, med høye fjell og kupert terreng, kan ha ett av verdens beste mobilnett.

I 2009 var Telia første operatør i verden som lanserte 4G, og de siste ti årene har det blitt gjennomført en massiv dekningsutbygging for at hele landet skal få oppleve en god mobildekning.

Nær 99 prosent av befolkningen er nå dekket med 4G.

– Det er klart at det har blitt veldig viktig for meg å ha mobildekning når jeg er på ferie. Det er lettere å navigere meg rundt på egenhånd, enn å spørre forbipasserende, forklarer Bailey Nygard fra California.

Han landet i Oslo for noen dager siden, og har tatt toget over fjellet til Bergen. 

Amerikaneren opplevde at han mistet dekning enkelte steder på togstrekningen, men bortsett fra det har han ikke noe å utsette på mobilnettet.

– Jeg bruker kartet aktivt, slik at jeg ikke skal gå meg bort. Så søker jeg etter lokale tips om gode spisesteder. Det er først og fremst det jeg bruker mobilen min til, sier Bailey.

Sjekket opp Telia før avreise

– Det har blitt slik at vi ikke kan leve uten mobiltelefonene våre, sånn er det også når vi er på ferie, sier Tess Uwi fra Singapore. 

Dette er hennes fjerde dag i Norge. Hun ankom Norge fra Las Vegas. Første stopp var Tromsø, før hun nå er i Bergen.

Kart og google maps er også det hun helt klart er mest avhengig av når hun besøker en ny by.

– Jeg sjekket faktisk opp med min mobiloperatør hvordan dekningen min ville være med det abonnementet her i Norge. Da svarte de at det blir linket til Telias mobilnett. Så langt er jeg veldig fornøyd, sier Tess, før hun setter kurs mot Fløibanen.

Telia dekning Flåm. Bilde av fjorden, med ferge, og snødekte fjell. Sol og blå himmel.

DEKKET: Til og med i Flåm har turistene god mobildekning.

Ble overrasket i Flåm

Jean og Bruce Gay fra Australia er på jordomreise i fire og en halv måned, og har tatt kabelbanen opp til taket av Bergen.

– Jeg reiser ikke noen steder uten telefonen min. Den bruker jeg til å ta bilder og den er kjekk å ha tilgjengelig for det meste, sier Jane.

De har reist rundt i Norge noen dager, og de var innom Flåm på bussturen fra Oslo til Bergen.

Australierne har en positiv opplevelse av at de kan bruke mobilen sin overalt.

Turist fra Australia er overrasket over den gode mobildekningen i Norge. Bilde av kvinne ute i norsk natur, med allværsjakke.

I BERGEN: Jean Gay fra Australia er på jordomreise.

– Til og med i Flåm, der vi egentlig ikke regnet med at det skulle være bra, så var dekningen god, sier Jean.

– Jeg må si at Norge er et av de landene vi har vært med best dekning, skyter Bruce inn.

De peker ned mot cruiseskipet som skal ta dem nordover i landet denne ettermiddagen, og ser fram til flere norske naturopplevelser.

– Det blir mye bilder og mange meldinger for å holde kontakten med dem hjemme, sier Jane, mens hun holder opp mobilen sin, og presiserer at det er en god turkamerat.

Prøv oss

Finn abonnementet som passer for deg, og prøv oss i to måneder. Passer vi ikke får du pengene tilbake :)

Jeg vil prøve!

Var denne siden nyttig?