Slik gjør du hjemmet ditt smartere

Smarthjem er hjem som styrer seg selv, eller styres av deg –med mobilen. Vi har tatt en titt på de smarteste produktene.

Tenk deg en verden hvor mobilen og tingene rundt deg automatisk sender signaler til hverandre. Da vil kaffetrakteren slå seg på idét vekkerklokken på mobilen ringer. Samtidig vil lysene i huset slå seg på, gardinene trekkes til side og ytterdøren låse seg opp.

Har du en bil, vil varmeapparatet starte slik at du kommer ut til en oppvarmet bil. Garasjedøren åpner seg automatisk når du nærmer deg, og lukke seg når du har dratt. Bevegelsessensorer i huset ditt vil så registrere at du har gått, og senker temperaturen på varmepumpen, lysene slukkes og ytterdøren låser seg igjen.

Smarthjem. Nå kan du snart fjernstyre alt i hjemmet ditt med mobilen. Foto: TrioVing a.s.

Nå kan du snart fjernstyre alt i hjemmet ditt med mobilen. Foto: TrioVing a.s.

Med mobilen kan du så overvåke at alt er som det skal, og få varsler om noe skjer. Ringer det på døren vil du kunne svare fra Kuala Lumpur, om det er der du befinner deg. Du vil få varsler om vinduer som er åpne og du kan også låse opp døren om det er en håndverker du har gjort avtale med.

Å ha et smarthjem betyr at tingene i hjemmet snakker sammen og kan fjernstyres fra mobilen din. Samlebetegnelsen for denne teknologien kalles IoT, Internet of Things, og har åpnet en ny verden hvor maskiner og dingser snakker sammen og gir deg muligheter som tidligere kun var sett i filmer som «Tilbake til fremtiden».

Før var det utenkelig å kunne styre duppedittene i huset ditt med mobiltelefonen. I dag er det fullt mulig å skaffe seg et smarthjem og er ikke vanskelig i det hele tatt. Ikke trenger det å koste all verdens heller. Her får du en liten oversikt over produktene som gjør ditt vanlige hjem om til et smarthjem. Velkommen til en fremtid som er her allerede

Pakkeløsninger for den som vil all-in

Om du ønsker å forvandle hele huset til et smarthjem finnes det flere pakkeløsninger på markedet som gir deg alt du trenger. Futurehome, Smartly, Tessta Connect, Samsung SmartThings, og LG Smart ThinQ er bare en håndfull av dem. Det finnes mange flere. Fellesnevneren her er at man med en og samme app kan styre alle enheter i huset ditt rett fra mobiltelefonen. Enten det er lys, temperatur, solskjermen utenfor vinduet, kaffetrakteren, kjøleskapet, musikkanlegget eller til og med overvåkningskamera. Flere leverandører tilbyr å installere dette for deg, så du slipper å tenke på annet enn å fortelle kaffetrakteren hvilke type kaffe du ønsker på morgenkvisten, eller hvilken temperatur du ønsker at huset skal ha når du kommer hjem.

Om du ikke har lyst til å gå for «full pakke» finnes det også muligheter for å kjøpe smarthjem-produkter enkeltvis.

Les også: Smarte byer, hjem og dingser.

Enkeltprodukter for den som vil prøve

Ønsker du å komme frem til en varm hytte etter en lang kjøretur i den norske fjellheimen? Eller å skru av og på lysene i hjemmet uten å måtte reise deg opp av sofaen? Ontech GSM 9040-systemet fra Clas Ohlson lar deg fjernstyre varmeovner og lys, og få melding på telefonen din ved innbrudd, temperaturforandringer eller strømbrudd. Systemet er bygget opp av flere enheter hvor hovedenheten er en stikkontakt med innebygget GSM-mottaker. Alt du trenger å gjøre er å sette inn et data-SIM i hovedenheten og plugge den inn i en stikkontakt og apparatet som skal fjernstyres. Alt styres via Ontech-appen i App Store.

I tillegg kan du bygge ut systemet med ekstra stikkontakter for å få muligheten til å fjernstyre enda flere apparater.

Alarmen ringer brannvesenet

Det kan være smart med brannalarmer som er direktekoblet til brannvesenet. Lyse leverer nå denne funksjonen i Smartly sin sikkerhetspakke. Hele systemet, inkludert røykvarsler, bevegelsesdetektor og alarmpanel for å nevne noe, styres rett fra appen på din telefonen. Dermed får du full kontroll om du er hjemme, på jobb eller ferie, samtidig som du er sikker på at brannvesenet får tidlig beskjed om det skulle oppstå brann.

Smarthjem. Smartly Sikkerhet Foto: Lyse.

Smartly Sikkerhet Foto: Lyse.

Se hvem som er hjemme

Foruten strøm, lys, alarm og varme er inngangsdøren til huset det de fleste forbinder med et sikkert hjem. Foreldre slipper nå å engste seg for om barna har kommet hjem fra skolen, eller om du glemte å låse døra etter deg da du reiste avgårde på ferie. Med den forsikringsgodkjente boliglåsen fra Yale, Yale Doorman, kan du nemlig få full oversikt over hvem som kommer og går til enhver tid. Det er selve låsmekanismen som snakker med telefonen din og forteller deg når døren låses seg opp. Du kan til og med opprette en engangskode for døra så du slipper å ta deg fri fra jobb når rørleggeren skal fikse vasken på badet midt i arbeidstiden.

Med Yale Doorman vet du når barna er trygt hjemme. Foto: TrioVing a.s.

Med Yale Doorman vet du når barna er trygt hjemme. Foto: TrioVing a.s.

I fremtiden er det grunn til å tro at smarthjem-produktene snakker sammen i enda større grad. Vi gleder oss til å se fortsettelsen på denne utviklingen og er spente på hva som ligger der fremme. En ting er i hvert fall sikkert: Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting. Og enda mer fantastisk vil det bli, så følg med. 

Var denne siden nyttig?