ForsidenMagasinetIoTSmarte byer, hjem og dingser
Telia Town viser frem mulighetene samarbeidspartnere og kunder har med byggesteinene i Telias nye plattform, Telia Developer. Foto: Telia.

Smarte byer, hjem og dingser

Lanseringen av NB-IoT har ført til en enorm utvikling som bedriften din kan dra nytte av for å bli smartere.

I 2016 fikk Internet of Things (IoT) for fullt norske lederes oppmerksomhet, men IoT er ikke et nytt fenomen. Historien skal ha det til at det allerede i 1982 ble koblet ting til internett på Carnegie Mellon University i USA. Den aller første tingen skal visstnok ha vært en Cola-automat som informerte når den begynte å bli tom. Likevel har det tatt tid for teknologien å nå bedrifts- og massemarkedet. Sensorer, nettverk og styringsenheter har vært for kostbart å utvikle. Nå har derimot prisen kommet ned, og det har tatt kvaliteten og antall innovasjoner opp.

Internet of Things har blitt kalt «den fjerde industrielle revolusjon». Maskinene snakker sammen via sensorer, og informerer oss videre gjennom en app eller annen form for kommunikasjonsenhet. Nye forretningsmodeller og nye tjenester har kommet på plass. Nå kan du blant annet få tilbud om billigere bilforsikring, få reduserte køer og bedret luftkvalitet i byene.

I Oslo og andre store byer er luftkvaliteten enkelte dager så dårlig at det kan være farlig å bevege seg ute. Sammen med Oslo Bysykkel gir Telia sanntidsinformasjon om luftkvaliteten til Oslos innbyggere via sensorer montert på sykkelstativene. Foto: Telia.

I Oslo og andre store byer er luftkvaliteten enkelte dager så dårlig at det kan være farlig å bevege seg ute. Sammen med Oslo Bysykkel gir Telia sanntidsinformasjon om luftkvaliteten til Oslos innbyggere via sensorer montert på sykkelstativene. Foto: Telia.

I 2017 er det spådd enda flere nyvinninger. Telia jobber på flere prosjekter for å tilrettelegge for smarte samfunn, og investerer tungt i IoT-ideer sammen med forskjellige partnere. For å legge til rette for fremtidig satsning i Norge lanserte Telia et helt nytt nettverk i slutten av 2016. Nettet er kun beregnet for ting og vil brukes av milliarder av oppkoblede enheter bare om noen år.

Med Internet of Things er det spesielt tre momenter som du vil se gjøre seg gjeldende i 2017:

1. Telia Developer åpner dørene for samarbeid

Telia Developer er Telias samarbeidsarena på blant annet IoT, som innovasjonsavdelingen Telia Next står bak. Målet er å senke terskelen for å få norske virksomheter til å komme i gang med å tenke IoT, finne IoT-løsninger og utvikle spennende kommersielle løsninger som virksomhetene kan vinne på. Telia Developer er for deg som sitter inne med et problem du mener kan løses av IoT, eller ønsker å vite mer for å bli en del av IoT-økosystemet. Telia Developer ønsker å samarbeide med mange ulike bransjer, bedrifter og forretningsområder for å finne nye løsninger med ny teknologi.

Les også: Telia åpner dørene for IoT-samarbeid

2. Flere ting kobles til internett

Telia Norge ble som nevnt først i Norden til å lansere tingenes eget nettverk. Denne teknologien, også kalt Narrowband-IoT (NB-IoT), vil åpne døren for en rekke IoT-nyvinninger som parkeringssensorer, digitale avløpsmålere og overvåkning innen helsesektoren (e-helse). Landbruket og Statens vegvesen har allerede begynt å bruke teknologien. NB-IoT har mye bedre rekkevidde enn dagens 3G og 4G. Teknologien kan også håndtere et stort antall enheter, redusere kostnader hos forbrukeren, og gi sensorene lang batterilevetid. Utviklingen vil gå fort og det vil skje mye i 2017.

3. Kompetansekravet blir større

Sensorer, programvare og teknologi vil fortsette å utvikle seg raskt i 2017. Så raskt at kompetansegapet mellom dem som kaster seg med og dem som avventer, vil forstørres. Mange bedrifter vil investere mer enn tidligere for å utvikle og sikre IoT-kompetansen de trenger innomhus. Det gjør også at det vil komme flere arbeidsplasser øremerket IoT. Etter hvert som kompetansen stiger vil det som tidligere har vært et hinder for utviklingen av IoT forbedres og forsterkes: god design som også er funksjonell, og sømløs implementering med andre produkter.

Dagens 5 milliarder IoT-enheter kommer til å øke kraftig frem mot 2020. Bare tre små år frem i tid er det spådd at antall sensorer i verden øker til 26 milliarder. Trolig vil dette også bety en solid tilrettelegging for Smartbyer, og hele økosystemer hvor IoT-enheter kan snakke sammen, og med oss.

Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting. Det blir spennende å se hvor langt utviklingen av IoT tar oss i løpet av 2017.

Vil du vite mer om hvordan vi jobber med IoT? Les mer og kontakt oss om IoT her.



Var denne siden nyttig?