ForsidenMagasinetIoTSignerte Norges største kommersielle NB-IoT-kontrakt
Einar Aaland fra StalkIT sammen med Jon Christian Hillestad og Frode Hegglund fra Telia. Foto: Telia

Signerte Norges største kommersielle NB-IoT-kontrakt

– Det er ganske magisk å kunne digitalisere ikke-digitale-verdier, sier Einar Aaland i gründerselskapet StalkIT.

Det begynte med sau. Behovet for å holde oversikt over de firebeinte utenfor allfarvei, stedene der det tradisjonelle nettet ikke strekker til – i all slags vær, over tid. Siden sau som kjent ikke har for vane å trå forsiktig, måtte løsningen i tillegg tåle tøffe forhold og likevel være lett for dyret å bære på kroppen.

– Sånn startet det altså, sier Einar Aaland.

Han er produktdirektør i gründerselskapet StalkIT, Trondheimsbedriften som nylig signerte Norges største kommersielle IoT-kontrakt med Telia. I første omgang for å sikre dekning til sporingstjenesten som skulle vise seg å fungere like bra på containere som husdyr.

Rammen er på inntil 100 000 oppkoblede enheter over tre år.

– Markedet – renovasjons- og avfallsbransjen, var overmodent for en sånn type løsning, sier han.

StalkIT device er ikke større enn at den dekker en håndflate. Foto: StalkIT

StalkIT device er ikke større enn at den dekker en håndflate. Foto: StalkIT

Unik kombinasjon og litt magi

Når det snakkes om digitalisering og det å gi tingene våre nye egenskaper ved å koble dem på nettet, er det kanskje ikke stålcontainere hvermannsen først fabler om. Det sagt; containere påvirker oss indirekte hver dag – spesielt hvis de ikke når endedestinasjonen.

Nå skal StalkIT sørge for at det blir mindre krøll når containerne reiser rundt i Norge og verden. Via GPS og mobilnettet, sikrer de full oversikt.

– Containerne brukes til å frakte varer, til søppel, på byggeplasser, over alt. Fram til nå har man holdt oversikt manuelt, ved å fysisk telle og ringes om hvor frakt befinner seg. StalkIT er en liten sensorenhet som festes på containeren og gir tilgang til posisjon, i tillegg til sensorinfo som temperatur, status og tyverialarm.

I tillegg til selve enheten, har StalkIT en tilhørende webtjeneste og mobilapplikasjon der brukerne kan følge med, finne fram til og overvåke. Via appen kan kunder selv også booke containere.

– Det er ganske magisk å kunne digitalisere ikke-digitale-verdier. Det som gjør produktet unikt er kombinasjonen av dekning, batterilevetid og pris. At vi får være blant de aller første som kobles på etter kommersialiseringen av tingenes internett, er veldig stas.

Les mer: Telia, IoT og din bedrift?

Raskere, billigere, bredere

Under Telias IoT-symposium 13.september gikk startskuddet for det nye nettet. Mobilteknologien Narrowband IoT (NB-IoT) er spesiallaget for tingenes internett. Sammenliknet med dagens 2, 3 og 4G, har NB-IoT bedre dekning, mulighet for mange års batterilevetid og lavere kostander. Telia Norge var først i Norden med denne teknologien i desember 2016, da med en pilot for smart vanning i landbruket:

– Det samarbeidet åpnet for flere andre pilotprosjekter og partnerskap på tvers av sektorer og bransjer, som blant annet løsninger for ­smart parkering, smart gatebelysning og sporingssystem for sauer. Nå har vi oppgradert nettet med NB-IoT over hele landet, og sammen med all kunnskap og erfaring vi har høstet fra ulike samarbeid er vi svært godt rigget til å ta imot flere kunder og til å fylle rollen som digital tilrettelegger i samfunnet, sier Jon Christian Hillestad, direktør for Telia Bedrift.

Jon Christian Hillestad i Telia Bedrift forteller at de ønsker å høre fra andre gründere og bedrifter. Foto: Telia

Jon Christian Hillestad i Telia Bedrift forteller at de ønsker å høre fra andre gründere og bedrifter. Foto: Telia

Einar Aaland og StalkIT beskriver samarbeidet med Telia som teknologisk pionerarbeid.

– Telia har vært utrolig teknologisk frampå. Vi startet samarbeidet for et år siden med mange utfordringer, de har vi jobbet oss igjennom og i dag er vi klare til å kjøre ut tjenestene.

Vil du som StalkIT bli en del av vårt partner-nettverk, eller har du en god idé ?

Var denne siden nyttig?