Folketro-historier fra Hallingdal er nå plassert trygt inne i en nedlagt gruve på Svalbard. Og flere historier skal det bli.
For å komme til arkivet må man gå gjennom de mørke og kalde gruvegangene.

Lagrer folkehistorier dypt under bakken på Svalbard

Folketro-historier fra Hallingdal er nå plassert trygt inne i en nedlagt gruve på Svalbard. Og flere historier skal det bli.

– Folkehistorier fortelles gjerne ansikt til ansikt, og dermed er det en risiko for at disse historiene kan gå tapt, sier Håkon Lofthus, leder for privatmarkedet i Telia.

Det er en av grunnene til at Telia har inngått et samarbeid med startup-en Hidden

Akkurat som Asbjørnsen og Moe gjorde det i sin tid for 180 år siden, samler Telia og Hidden nå inn folkehistorier. Historiene blir fortalt og vist med illustrasjoner i Hidden-appen, som lanseres til sommeren. Noen av dem levendegjøres også med datagrafikk, slik at man kan oppleve dem der de skjedde – via mobilen.

Folketro-historier fra Hallingdal er nå plassert trygt inne i en nedlagt gruve på Svalbard. Bilde av snødekt fjellandskap på Svalbard.

Bare én av kullgruvene på Svalbard er fortsatt i drift.

Verdensarkiv i permafrosten

Samtidig skal historiene sikres for fremtidige generasjoner, og derfor dro Telia og Hidden sammen til Svalbard. 

Dypt inne i en av de tidligere kullgruvene her ligger nemlig verdensarkivet Arctic World Archive. Permafrost året rundt, tørr luft og lavt oksygeninnholdet gjør forholdene optimale for at data kan lagres upåvirket av ytre faktorer i opptil 2000 år fremover.

– Folkehistoriene er en viktig del av vår felles kulturarv, og fortjener å bli tatt vare på. Telia ønsker å bidra til at de lagres for fremtiden, sier Lofthus, som ble imponert over det han så på Svalbard.

– Anlegget trenger ikke strøm, og gir ingen utslipp. Veldig grønt, og veldig spennende! 

Sammen med Telia og Hidden deltok delegasjoner fra blant annet Vatikanet, nasjonalbiblioteket i Mexico, og Nasjonalmuseet i Oslo på en høytidelig deponeringsseremoni i gruveanlegget. Der ble de første historiene fra Hallingdal låst inne i en kontainer sammen med andre kulturskatter fra hele verden. For Pål Rørby i Hidden var dette en viktig milepæl, til sommeren er han nemlig klar til å lansere den nye appen sammen med Telia. 

Var denne siden nyttig?