Mor og datter ser på mobil
DELT GLEDE: Enten du er en stor eller liten husholdning, lønner det seg å dele — så sparer du både tid og penger. Foto: Getty Images

Bor dere to eller flere sammen? Da lønner det seg å dele

Ved å samle familiens digitale tjenester kan du få mye mer, samtidig som du betale mindre — og det blir enklere å holde kontroll i hverdagen.

 

Netflix, Spotify, mobilabonnementer og aviser. Hverdagen vår dreier seg rundt stadig flere digitale tjenester, men vet du egentlig hvor mange ulike kontoer og strømme-abonnementer familien betaler for? Hvis svaret er «tja», kan det lønne seg å gå gjennom alle abonnementene dere har, og finne ut hvilke dere kan samle. Her kan det nemlig være gode penger å spare.

Vi har samlet en liste over digitale tjenester det kan være lurt å dele på tvers av familien — så blir hverdagen både enklere, rimeligere og mer oversiktlig.

1. Spar penger ved å dele strømmetjenester

De aller fleste strømmetjenester i dag tilbyr enten et «familieabonnement», eller en løsning der du kan ha ett abonnement med flere brukere. På Netflix kan du for eksempel velge abonnement etter hvor mange enheter du ønsker å se Netflix på samtidig — og det er vesentlig billigere enn når hvert av familiens medlemmer betaler for hver sin konto.

Også på Spotify er det penger å spare ved å samle flere abonnement under samme tak. I tillegg til «vanlig» Individual-abonnement, tilbyr strømmetjenesten et såkalt Duo-abonnement for to personer, eller Family-abonnement for inntil seks personer — begge til en god pris. Det er immidlertid viktig å merke seg at medlemmer av et delt abonnement er nødt til å ha samme bostedsadresse som den som betaler.

Det sies at fortellinger blir bedre når de deles. Deler du Storytel-abonnementet ditt med noen i familien blir fortellingene i alle fall billigere. Med Storytel Familykan hele familien lytte til Storytel samtidig. Alle medlemmene får sin egen konto og sin egen bokhylle, men abonnementet betales av én konto til en redusert pris.

2. Kutt kostnader ved å samle familiens mobilabonnement

I mange familier er det like mange mobiltelefoner som det er familiemedlemmer — og tilsvarende mange mobilabonnementer, og regninger som skal betales. Da er det lett å miste oversikt. Heldigvis er løsningen enkel. Hvis du samler flere av familiens abonnementer på en regning hos Telia får du ikke bare bedre kontroll, du får også Familierabatt.

Naturligvis har Ikke alle de samme databehovene, så det er opp til deg å velge hvilket abonnement og hvor mye data som passer for familien. For å benytte seg av Familierabatt må imidlertid alle i familien ha det samme abonnementet. Så dersom et av familiemedlemmene har behov for mye data vil det være lurt å velge abonnement ut ifra dette — du betaler uansett samme pris per abonnement du legger til, helt uavhengig av hvilket abonnement det er. Samler du fler, så sparer du mer. Les mer om Familierabatt og sjekk hvor mye du kan spare her.

3. Del apper og innhold på mobilen

Det er ikke uvanlig at flere i familien vil bruke de samme appene eller spille de samme spillene. Google Play Familiebibliotek er en funksjon som gjør det mulig å dele kjøpene man gjør hos Google Play med opptil fem andre familiemedlemmer, uten noen ekstra kostnad og på kryss og tvers av enhetene.

SAMLET: Med felles abonnementer på strømmetjenester kan barn og voksne strømme underholdning til en billigere penge. Foto: Getty Images

Dersom familien ikke bruker Android, men er iOS-brukere, har Apple en tilsvarende løsning som heter Familiedeling. På lik linje med Googles løsning er Apples Familiedeling en enkel måte å dele blant annet abonnementer og kjøp i App Store, iCloud-lagring eller musikk fra iTunes med opptil seks personer i husstanden på tvers av enheter. Skjermtid og andre foreldrekontroller er innebygd, slik at familier med barn kan administrere kjøp, nedlastinger og tillatelser for barn og tenåringer.

4. Glad i å lese aviser? Del den, da vel

Abonnerer du på flere magasiner eller aviser du aldri rekker å lese? Flere nettaviser, blant annet Aftenposten, har gjort det mulig å dele avisabonnement på nett. Avisen deles enkelt ved å oppgi e-postadressen til den du ønsker å dele abonnementet ditt med under «mine sider». Da vil den brukeren få tilgang til de samme digitale produktene som du har.

5. Få oversikt med delt kalender

Treningstider, foreldremøter, lekser, dugnad og kanskje henting og levering i barnehagen — det kan bli mye å holde styr på. Men med en delt familiekalender blir ukene straks mer oversiktlig!

Prøv for eksempel appen OurHome. Her kan du opprette kalender, sende meldinger, tildele husarbeid og oppgaver og lage en felles handleliste som alle kan legge til ting i. Eller kanskje du allerede bruker Google Calendar? Da bør du dele den med familien sporenstreks, slik at du får full oversikt over alle familiemedlemmenes avtaler og gjøremål. Det eneste dere må passe på er å gjøre det til en vane å oppdatere kalenderen.

Les også: Rutinene som gir flyt i familiehverdagen

OVERSIKT: Deling av kalendere, apper og handlelister gjør hverdagen enklere. Foto: Getty Images.

Psst ... Har du en Google Home smarthøyttaler? Den er helt genial for påminnelser. Du kan enkelt og greit si «Hey Google, minn meg på at jeg må kjøpe melk i morgen tidlig» — og vips, det er notert.

6. Del handlelisten — spar tid og penger

God kommunikasjon kan for mange være selve nøkkelen til et fredelig familieliv. Handleliste-appen Paprika gjør det lekende lett å kommunisere rundt middagsplanlegging. Her kan du skrive inn oppskrifter selv, eller enkelt laste dem ned fra for eksempel matprat.no. Du kan lage og dele handlelister, og legge inn måltider i kalenderen som kan legges til i iCloud og dermed deles med familien.

Den smarte appen koster 55 kroner og kan lastes ned i App Store her eller i Google Play her.

7. Spar penger sammen

De fleste av oss tenker på store mål som bolig eller bil når vi snakker om sparing. Men sparing handler like mye om de mindre tingene i hverdagen! Så hvorfor ikke spare sammen? Med spare-appen Spiff er det enkelt å spare opp til et felles mål.

8. Del bilder

I løpet av ett år tas det drøssevis av bilder. Og selv om du sikkert deler noen bilder på Instagram eller Facebook, sitter du nok på mange gode blinkskudd. Hvis du eier en iPhone, iPad eller Mac, har du tilgang til Bildedeling via Apples iCloud. Funksjonen lar deg opprette og dele albumer med andre personer, eller du kan abonnere på et delt album fra familien din. Er du Google-bruker er Google Photos det enkleste valget. 

 

Var denne siden nyttig?