Jente sitter i sofaen hjemme med hodetelefoner og ser på telefonen.
GAMING: Blant jenter mellom 9 og 18 år, svarer hele 76 % at de spiller dataspill.

Stadig flere jenter begynner med gaming

Gaming og dataspill er ikke lenger guttas domene. Det er fortsatt flest gutter som spiller, men jentene tar nå kraftig innpå!

Når vi snakker om gaming ser vi raskt for oss gutter som sitter klistret til skjermen. Den stereotypien er i ferd med å slå sprekker. En fersk studie viser at andelen jenter som spiller dataspill har økt betydelig de siste årene. Siden 2018 har andelen økt med hele 13 prosent. 

Interessen for dataspill er på ingen måte på hell, og fortsetter å være svært populært blant barn og unge. Hele 96 prosent av guttene og 76 prosent av jentene svarer at de spiller, ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. Alle de spurte er mellom 9 og 18 år. 

Jente spiller på smarttelefon

Blant de yngste barna spiller både jenter og gutter de samme spillene.

Populære dataspill

Hvilke dataspill som er de mest populære varierer, avhengig av alder — men også kjønn. Men blant de aller yngste er forskjellen mellom hva gutter og jenter spiller ganske liten. 

Fortnite, Minecraft og Roblox er på topp tre blant både gutter og jenter i alderen 9 til 10 år.

Fortnite er det aller mest populære spillet blant gutter fra 9 til 14 år, mens Minecraft står seg som det mest populære spillet blant jenter i fra 13 til 14 år.

For de eldste jentene, mellom 17 og 18 år, er Sims mest populært, etterfulgt av Candycrush.

For guttene derimot, blir spill som FIFA, Grand Theft Audio, Call of Duty og Counter Strike bare mer og mer populære etterhvert som de blir større.  

Gutt spiller dataspill, glad

For tenåringsgutta troner Fortnite øverst på lista.

Spilletiden avtar med alderen 

Selv om jenter spiller langt mer dataspill enn tidligere, avtar spillingen i større grad enn for gutta med alder.

Jenter på 9 og 10 år spiller nesten like mye som jevngamle gutter, men fra 13 årsalderen spiller jenter betydelig mindre. 

Gaming kan være sosialt 

Mange foreldre bekymrer seg for barnas gaming. Ifølge Medietilsynet er dataspill ofte en stor kilde til frustrasjon og problemer i flere familier. 

Nesten 60 % av av barn og unge, mellom 9 og 18 år, mener gaming er sosialt.

Foreldre mener de unge spiller for mye, og konfliktnivået kan forsterkes dersom foreldrene oppfatter spill som en inaktiv og usosial aktivitet. Den oppfatningen deles ikke av barna. Hele 60 % av spillende barn og unge, fra 9 til 18 år, mener gaming er en sosial aktivitet. Og når også en studie fra NTNU viser at barn generelt ikke får dårligere sosiale ferdigheter selv om de spiller mye, er vi mange foreldre som kan senke skuldrene ett hakk.

Psst ... Visste du at Telialigaen er Europas største e-sport-liga? Her kjøres det konkurranser i flere forskjellige spill med lag i ulike divisjoner. Denne sesongen er det League of Legends, Counter-Strike, Playerunknown´s battlegrounds, Heartstone og Rocket Leauge som spilles. Og sponsorsjefen i Telia, Audun Bryn er tydelig i sin melding:

— Vi ønsker gjerne flere jenter velkommen i ligaen!

Gutt sitter foran pc-skjerm og spiller dataspill

Mens jentene etterhvert mister interessen for dataspill, er gutta ivrige også når de blir eldre.

Om undersøkelsen: 3395 barn og unge i alderen 9 – 18 år har deltatt i Barn og medier 2020. Respondentene har svart på undersøkelsen via et nettbasert spørreskjema i en skoletime.

Hovedfunn fra Barn og Medier 2020


  • 86 prosent spiller dataspill; 96 prosent av guttene og 76 prosent av jentene.
  • Nesten seks av ti som spiller spill, sier seg enig i at gaming er sosialt.
  • Sju av ti som spiller dataspill mener dette gjør dem flinkere i engelsk.
  • 58 prosent som spiller dataspill har kjøpt noe med ekte penger i et spill, enten selv eller ved at foreldrene har kjøpt noe for dem.
  • Nesten fire av ti som har kjøpt noe med ekte penger i et spill, spurte ikke foreldrene sine først sist gang de gjorde et slikt kjøp.
  • 54 prosent som spiller dataspill, har spilt spill med aldersgrense 18 år. Andel øker betydelig med alder, og er klart størst blant guttene.
  • Fire av ti mener de bruker mye tid på gaming.

Var denne siden nyttig?