ForsidenMagasinetTeknologiStartup Norway hjelper Telia Startup
Startup Norway, bilde av en som går forbi lokalene til Startup Norway

Startup Norway + Telia Startup = sant

– Det var full klaff, sier Knut Wien i Startup Norway om det nye samarbeidet med Telia.

 

 

– Samarbeidet med Telia startet litt tilfeldig. Vi ble introdusert for hverandre, og det var full klaff, forteller Knut Wien, en av gründerne i Startup Norway.

– Telia hadde nettopp startet arbeidet med Telia Startup, og vi merket veldig fort at her var det mange spennende ting vi kunne gjøre sammen

Mentorprogrammet Telia Startup så dagens lys i 2019, og har som mål å hjelpe nye selskaper til å skalere sine forretningsideer innen kommunikasjonsteknologi.

Et viktig kriterium for å bli tatt opp i programmet er derfor at ideen på en eller annen måte tar, eller kan ta i bruk Telias IoT-teknologi. 

Telia Startup hadde imidlertid ikke eksistert lenge før organisasjonen Startup Norway seilte opp som en interessant samarbeidspartner. 

Knut-Wien.gif

Knut Wien er en av gründerne i Startup Norway. Her akkompagnert av en hardtarbeidende kaffemaskin og ildsjeler med store forretningsideer i hodet. Her i Telia-loungen i organisasjonens lokaler Startup Campus, i Oslo sentrum.

Historien bak Startup Norway 

For et tiår siden var det ikke mye hjelp å få hvis man skulle starte noe eget i Norge. Nyutdannede Maja Adriaensen hadde vært i San Fransisco og sett et yrende miljø for gründere.

Hjemme i Norge igjen, forventet hun å finne noe av det samme, men i stedet opplevde hun miljøet som veldig lite og lukket. 

– De fleste satt hjemme på sin egen tue og jobbet med sitt, og det fantes knapt et nettverk der man kunne få hjelp og gode råd, sier Knut.

Manglet miljø for gründere

Kompetansen om hvordan man bygger sterke vekstselskaper var ganske utdatert. Det bestemte Maja seg for å gjøre noe med, og i 2011 stiftet hun Startup Norway. Fire år senere, i 2015, Ble Knut med som medgründer for å få selskapet til å vokse. 

Hovedkontoret deres Startup Campus i Oslo sentrum kan skilte med 2500 m² der rundt 200 gründere holder hus. Her arrangeres det også løpende event- og småkonferanser.

 Knut Wien sammen med Jotti Sohal-David, som er Community Manager i Startup Norway.

Knut Wien sammen med Jotti Sohal-David, Community Manager i Startup Norway.

Et solid økosystem for gründere

– Målet vårt er å bygge et mer solid økosystem for gründere i Norge. Med økosystemet mener jeg det totale støtteapparatet; alle ledd og funksjoner som hjelper en gründer til å lykkes, helt fra en idé blir unnfanget til selskapet er på børsen.

Knut forteller videre at mye handler om å ha riktig kompetanse til riktig tid. Og at med hjelp fra Startup Norway kan de som har en idé på bordet, øke sannsynlighetene for å lykkes med gründerreisen.

Det finnes tusenvis av fallgruver, du må hele tiden ta tak i de problemstillingen som du står overfor akkurat nå. Det er en enorm bredde av hva du må lære deg.

Knut Wien i Startup Norway

– I startfasen var vi veldig alene om å tilby det vi gjør. Vi hadde et to dagers gründerprogram for å lære folk grunnleggende gründerkompetanse.

Knut Wien på balkongen

Knut Wien brenner for å hjelpe startups ut av startgropa, og kom inn som medgründer i Startup Norway i 2015.

I dag tilbyr Startup Norge 15 investor- og startup-programmer over hele landet, og årlig deltar rundt 100 investorer og 300 grundere på deres kurs og opplegg.

– I tillegg har vi mange småkonferanser og eventer, og ikke minst Startup Extreme, et stort tre dagers arrangement i Voss hvert år, supplerer Knut.

For investorer arrangerer også Startup Norway noe de kaller Angel Challenge, et kurs for investorer som har lyst til å lære seg hvordan de kan hjelpe startups. 

Programmer mot gründere i ulike faser


Den reisen du skal gå gjennom for å starte et selskap er komplisert materie hvis du ikke har gjort det før. Startup Norway har programmer som er skreddersydd for gründere i ulike stadier:

  • Inspirasjon: Konferanser, seminarer og møteplasser som arrangeres i Oslo og andre steder i landet der gründere kan bli inspirert og treffe andre i samme situasjon.
  • Kom i gang: Et «Kom i gang med gründerreisen din» for å hjelpe folk med å konkretisere ideen på en bedre måte. 
  • Veien videre: For de som har tatt valget og blitt en startup finnes flere kurs, blant annet «Fundraising for startups», som holdes på vegne av Innovasjon Norge. Kursets fokus er hvordan selskapene kan hente kapital og få vekst. 

Telias bindeledd mot Startupene

Det er noen fallgruver store selskaper kan gå i når de skal hjelpe små startups, og Startup Norway kan støtte Telia i deres dialog med de ulike startupene de kommer i kontakt med.

De hjelper også Telia med å arrangere gode eventer, f.eks. seminarer for å belyse fremtidens teknologi. Og aller viktigst: Hvordan selskaper kan bli endra bedre ved å ta i bruk IoT-teknologi, eller hvordan startups kan skape verdi med IoT-teknologi.

– For Telia har en fantastisk godtebutikk med IoT-teknologi som gründere kan plukke av, avslutter Knut.

 

 

 

Var denne siden nyttig?