ForsidenMagasinetTente julegrana over 5G-nettet

Tente julegrana over 5G-nettet

Ved hjelp av Telias 5G-nett kunne Adresseavisen bringe julegrantenningen hjem til folk på direkten – på en ny og langt bedre måte enn det som har vært mulig før.

Noe har vært annerledes under årets julegrantenninger rundt om i landet: Pandemien har satt en stopper for at store folkemengder kan samles rundt den hyggelige tradisjonen.

I Trondheim fikk innbyggerne likevel mulighet til å følge den tradisjonsrike begivenheten live – ved hjelp av Telias 5G-nett, som kom på plass i byen i august. 

Alle som ville, kunne dermed få med seg 100-årsjubileet for julegrana på torget, med krystallklare bilder av blant annet fiolinist Arve Tellefsen, ordfører Rita Ottervik, Frelsesarmeens soldater og skolekorpset Småbispan. Sistnevnte sto for øvrig for underholdningen også i 1920.

201129_Julegran_5G_RBF1769.jpg

DIGITAL JULEGRANTENNING: Julegrantenningen på torget ble fulgt av flere tusen online.

Lynrask strømming gir bedre opplevelser

Strømming er ikke noe nytt. 5G-nettets høye hastighet og kapasitet har imidlertid gjort det mulig å ta strømmingen til et helt nytt nivå.

– Vi har tidligere brukt 4G-sender for å strømme livebilder, men fordi det har vært begrensninger på hvor mye data vi kan sende over mobilnettet, har vi bare kunnet bruke ett kamera. Med 5G-nettet på plass har vi kunnet ta i bruk en helt ny sender og server, hvor vi kan koble på fire kameraer – hvorav to av modemene i den nye senderen har simkort, forteller Olav Wold, reportasjeleder for TV og foto i Adresseavisen.

Det gjorde at de kunne veksle mellom ulike vinkler på det som skjedde på scenen og rundt julegrana. I tillegg var ett kamera viet døvetolk, som oversatte på direkten.

Én person var på plass på torget for å betjene det ene av kameraene, mens resten ble satt i faste posisjoner, slik at produsenten i avishusets kontrollrom hadde fire kameraer å velge mellom.

201129_Julegran_5G_RBF1749.jpg

FIREDOBLET: Adresseavisas kontrollrom hadde fire kameraer å velge mellom - mot normalt ett - da julegrana ble tent

Slik kunne publikum få en langt rikere og mer ektefølt opplevelse enn det som har vært mulig tidligere.

– Det blir høyere kvalitet på produksjonen, og den blir enklere og billigere fordi vi ikke trenger å rigge opp et helt produksjonsstudio ute i felten, sier reportasjelederen.

Til vanlig pleier rundt 2000 mennesker å møte opp i byen for å være vitne til at lysene på grana tennes. Årets digitale variant har fått over 11 000 visninger, noe mediehuset er godt fornøyd med.

5G åpner for helt nye muligheter

201129_Julegran_5G_RBF1626.jpg

NOK KAPASITET: 5G med sin høye ytelise vil gi bedre kvalitet på produksjonene og bedre løsninger.

Video er en viktig del av det Adresseavisen leverer til kundene sine. Den nye 5G-teknologien åpner opp for mange spennende muligheter for mediebedriften – blant annet mer bruk av denne typen flerkamera-produksjoner. 

– Testen vi nå kjørte med julegrantenningen, viser at vi med ny teknologi kan legge til rette for bedre produkter og tjenester. Vi har mange livesendinger, og vi streamer også for eksempel fotballkamper og nyhetshendelser. Vi har forventninger til at 5G vil kunne gjøre oss i stand til å gi både bedre kvalitet på produksjonene og bedre løsninger. I tillegg vil det løse utfordringer knyttet til kapasiteten på nettet, sier teknologidirektør Asle Vestvik.

Når stadig flere brukere får tilgang til 5G-nettet og nye abonnementsmodeller, som ikke har de samme begrensningene på datamengde som i dag, vil det også åpne opp for å kunne tilby flere tjenester. 

– Det gjelder for eksempel kapasitetskrevende strømmetjenester. I tillegg er det spennende å følge med på hva slags muligheter som ligger i det nye 5G-nettet som erstatter for WI-FI, bruken av sensorer og ikke minst «tingens internett». Med tilgang til ny teknologi dukker som regel nye behov opp, og i det ligger det sikkert også nye forretningsmuligheter, sier teknologidirektøren.

Brenner for ny teknologi

telia-5g-lab-kenny.jpg

SAMPSILL: Gode partnerskap er helt vesentlig for å kunne skape opplevelser med teknologi, sier Kenny Hognestad

Kenny Hognestad i Telia Next er glad for at Adresseavisen lyktes med å bringe julegleden inn i stuene til folk på en helt ny måte. Uka før kom det nødvendige 5G-utstyret på plass – som foreløpig ikke er lett å oppdrive i markedet.

Det var som et resultat av godt samarbeid mellom Adresseavisen, Telia og teknologileverandøren Mediability.

– Vi i Telia er opptatt av å utfordre både oss selv og partnere til å stille opp når noen trenger ny teknologi. Samspill og partnerskap er helt vesentlig for å kunne skape opplevelser med teknologi, understreker Hognestad.

Var denne siden nyttig?