Mobil til barn

Skal barnet ditt få sin første mobiltelefon? Her får du tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe mobil til barn.

Det blir stadig mer vanlig at barn har sin egen mobil, og Medietilsynet viser til at hele 91% av barn i alderen 9-16 år har sin egen telefon.

Det finnes mange mobiltelefoner å velge mellom, så det kan være greit å tenke gjennom hvilke behov den skal dekke. Lagringsplass, brukervennlighet og det at mobilen tåler en støyt blir ofte trukket frem som viktige punkter.

Brukt mobil til barn er et bra alternativ

Spør du barna om hvilken mobil de ønsker seg, er sannsynligheten stor for at de ønsker seg en av de dyreste og råeste modellene, gjerne den samme som den kule, eldre nabogutten har. Det kan dog være smart å velge en mobil som er litt enklere og ikke av de dyreste toppmodellene – i tilfelle uhell.

Gjenkjennbart hos de fleste foreldre er hvor lett en telefon kan gå i gulvet. Går du en generasjon eller to tilbake kan du fortsatt få en god mobilopplevelse, og med en litt rimeligere mobil er det ikke så kostbart å erstatte mobilen dersom barnet ditt skulle være uheldig å skade den.

En brukt mobil er også et prisgunstig alternativ, og er ofte like fin som en helt ny telefon. Med våre LIKE FIN-telefoner kan du kjøpe brukte, fine mobiler, til en lavere pris enn de splitter nye.

Mobile_TS_Icon_700px_B

Dette er LIKE FIN - nå med startpakke til barn


Brukt mobil - like fin, til en lavere pris.

Startpakke mobil til barn
 • Tilgjengelig med 12 måneder avtaletid til privat mobilabonnement
 • Velg rentefri Delbetaling (12/24 mnd.) eller betal nå
 • 2 års garanti
 • 5 års reklamasjonsrett
 • NYHET! Startpakke til barn - få med Otterbox deksel og skjermbeskytter til kun kr. 149,- når du kjøper Like Fin mobil til barn.
  Gjelder utvalgte modeller.

Velg en mobil som er praktisk og tåler en støyt 

Knuste skjermer og ødelagte telefoner er surt for både barna selv og foreldrene som må ta regningen. Gå for en modell som er solid, og som tåler litt juling og vann. For aktive barn er det lurt med deksler med en god beskyttelseskant rundt selve skjermen. En ekstra plate på skjermen vil gi ekstra god beskyttelse, og beskytter også mobilen mot slag og støv - slik at mobilen får lengre levetid.

Store skjermer kan dessuten være vanskelig å håndtere for barn, så tenk gjerne over skjermstørrelsen før du kjøper mobilen. En litt mindre skjerm vil minimere risikoen for at telefonen havner i bakken.

Barn holder mobiltelefon

UNDERHOLDNING: For de fleste barn er mobiltelefonen mest av alt lek og moro.

Sørg for nok lagringsplass på barnets mobil

De aller fleste modeller har i dag tilgang til alt av apper og de fleste funksjonalitetene er dekket for spill, lek og moro, men det kan være lurt å være oppmerksom på om telefonen har nok lagringsplass.

Sørg for å velge en modell som har godt nok med lagringsplass til apper og spill, og at mobilens minne ikke står i veien for bruken. 64 GB er tilstrekkelig for de aller fleste, men skal du ha tilgang til mange bilder og videoer på telefonen vil du nok sette pris på å ha 128 GB eller mer.

Er mobilen og operativsystemet kjent for deg?

Det kan være en fordel å velge en mobil med et operativsystem som er kjent for deg fra før. Med å kjøpe en mobil fra samme produsent som resten av familien er det mye lettere å komme i gang, dele familiefunksjoner og ha kontroll. Har resten av familien Android eller iPhone, kan det være en fordel å gå for dette til barnet ditt også.

Barnets første mobiltelefon - både frihet og kontroll 

Mange barn får sin første telefon i forbindelse med at de begynner å ferdes mer alene eller starter med selvstendige aktiviteter. Med egen mobiltelefon er det enklere å ringe hjem for å bli hentet eller kunne si fra dersom planer endres.

Det praktiske er gjerne årsaken til at foreldre ønsker å gi ungene mobiltelefon, men for barna selv handler det gjerne om muligheten for å kunne spille på mobilen og ha kontakt med venner. Da kan det være praktisk med noen gode kjøreregler. 

10 råd til foreldre når barna får egen mobiltelefon


Medietilsynet har laget en guide til foreldre med barn som skal bevege seg ut på nett for første gang, med gode råd til hvordan du bør håndtere overgangen – og hva du bør snakke med barna om på forhånd.

 1. Interesser deg for barnet; snakk sammen og involver deg
 2. Husk at barn bruker digitale medier av samme grunn som voksne: For å søke informasjon, lese nyheter, bli underholdt, leke, slappe av og være i kontakt med venner.
 3. Anerkjenn at digitale og sosiale medier er en viktig del av barns sosiale liv og tilgang til fellesskapet
 4. Vurder om det er lurt med mediefrie soner eller tids- begrensninger på bruk
 5. Vær selv en god rollemodell når det gjelder tidsbruk og det å være nærværende
 6. Lær dine barn gode vaner på nett; som å snakke og oppføre seg pent, ikke dele privat informasjon, si fra til en voksen man stoler på om uønskede hendelser og eventuelt blokkere mennesker som er ubehagelige eller truende
 7. Hjelp barnet med å løse konflikter på nett som ellers
 8. Gjør deg kjent med sosiale medier, spill og andre digitale tjenester som barnet ditt ønsker å bruke
 9. Hjelp barnet med personvern-innstillingene på sosiale medier
 10. Lag regler om kjøp av apper og «in-app-kjøp»

 

Var denne siden nyttig?