ForsidenNett5GDet viktigste med 5G er ikke farta

Det viktigste med 5G er ikke farta

4G går da fort nok, tenker du kanskje. Men den rå hastigheten er ikke det mest revolusjonerende med 5G. Det er kapasiteten. 

Når vi snakker om et godt mobilnett er det farta folk flest er opptatt av, og dekning naturligvis. Men det er kapasiteten i nettet som faktisk er noe av det viktigste for at du og jeg skal få en god opplevelse. Der 4G er en god motorvei er 5G en mangefelts autostrada! Og det nyter vi allerede godt av – hver eneste dag.

– De fleste har nok ikke tenkt så mye på dette med kapasitet, bortsett fra kanskje på nyttårsaften, festivaler og 17. mai! Det er ikke lenge siden slike anledninger skapte problemer for mobilnettet, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia.

Med 5G er det ikke lenger slik at nettet blir overbelastet ved store arrangementer og nasjonale begivenheter. Det er plass nok til alle. Og like viktig, plass nok til alt.

PLASS TIL ALLE: Det er ikke farten, men kapasiteten, som er det aller mest revolusjonerende med 5G-nettet. – Tenk på alt det er plass til! Ikke bare telefoner, men alt av smarte duppedingser, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia.

– Nå er det jo ikke lenger bare mobilene våre som kobler seg på mobilnettet. Det er en hel del duppedingser. Og da snakker vi ikke bare om smartklokker, men om sensorer, transport og tjenester som hele tiden tar imot og sender data.

Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia.

Så når mange sier de ikke merker forskjellen fra 4G til 5G, så er det bare fordi utbyggingen av nettet har gått i takt med det økte behovet. Hadde vi ikke hatt 5G i dag, ville det rett og slett ikke vært plass nok i 4G-nettet. Og opplevelsen av mobilnettet ville vært langt dårligere.

5G er i dag en stor del av hverdagen vår. Telia leder an utrullingen av det nye mobilnettet, og allerede har 9 av 10 5G-dekning der de bor.

5G er rigget for fremtiden

Datamengdene som suser gjennom mobilnettet har eksplodert! Det settes nye rekorder hver uke. Den har doblet seg ganske nøyaktig annethvert år.

– Uten 5G ville det rett og slett ikke vært mulig, konstaterer Svendsen.

Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia.

Nettopp det er grunnen til at Telia nå investerer stort i å bygge ut 5G over hele landet. Fordi hele Norge fortjener tilgang til de uendelige mulighetene 5G gir.

– Det finnes allerede mange gode eksempler på hvordan kapasiteten i 5G kan utnyttes, forteller Svendsen.

Liv og verdier kan reddes med 5G

I flomutsatte Kvinesdal har gründerne bak Intoto tatt i bruk sensorer koblet til 5G, for å varsle endringer i vannstanden. Slik kan både liv og verdier reddes! Og det er ikke bare vannstand som kan overvåkes. Zygizo bruker mobilnettet til å analysere snøtyngden, for å kunne gi beskjed før skredet går.

TRYGGHET: Med 5G kan du være trygg på at du oppnår kontakt med omverdenen, også på båttur.

Heimdall Power er et annet godt eksempel, som ved hjelp av sanntidsdata gjør det mulig å utnytte strømnettet langt bedre. Deres løsning er helt avhengig av god konnektivitet i hele vårt langstrakte land.

Alle tre viser hvordan innovative løsninger i samfunnet har behov for å koble seg opp og dele data gjennom mobilnettet. 5G gjør det mulig, og er dermed helt avgjørende for videre digitalisering av samfunnet.

– Fra selvkjørende biler og droner til løsninger for et tryggere og mer bærekraftig samfunn! Det er helt fantastisk å se hvordan 5G-nettet til Telia tas i bruk, forteller Svendsen.

Alt du lurer på om 5G

Var denne siden nyttig?