ForsidenNett5GFamilien Fodstad Anjer testet 5G i ett år. – Kjempegøy!
Familien Fodstad Anjer testet 5G i ett år.

Testet 5G i ett år: – Kjempegøy!

I ett år testet familien Fodstad Anjer fremtidens mobilnett. Resultatet er en morsommere, tryggere og smidigere hverdag. 

I et stort hus på Korsvoll i Oslo bor Anders Fodstad (49) sammen med kona Maja Rom Anjer (48), og deres tre barn Bo (12), Johan (10) og Vanja (9). 

Alle har egen mobil og nettbrett, i tillegg til at familien har flere PC-er. Med mange tekniske «duppeditter» og et behov for et raskt nett, var det kanskje ikke så rart at familien raskt slo til da de fikk en unik mulighet til å teste 5G i ett helt år. 

 – Det er gøy å prøve noe nytt, og vi syntes det hørtes spennende ut å være blant de første til å teste 5G i Norge, sier Maja med et smil. 

Vanja-og-Johan_5G.jpg

Johan (10) og lillesøster Vanja (9) er fornøyde med å være blant de første familiene i Norge til å teste 5G.

Raskt nett og økt kapasitet 

5G innebærer en betraktelig økning i hastigheter, en drastisk reduksjon i forsinkelser og tilgang på nye frekvenser.

Da familien fikk installert 5G-nett i boligen sin, gikk de fra et vanlig bredbånd til internett med enorm hastighet. I tillegg til å være svært raskt, har 5G-nettet også langt større kapasitet. Det betød at familien kunne sitte på hver sin enhet uten at det gikk utover verken hastighet eller tilgjengelighet.  

Da vi hadde besøk av en tekniker målte han hastigheter opp og ned som var veldig raske.

Maja Rom Anjer.
Bli med hjem til Norges første 5G-familie.

– Når vi er hjemme sitter vi kanskje litt for ofte på hver vår skjerm. Vi er nok en litt over middels nettavhengig familie, sier Maja og ler.  

Mens barna spiller spill eller ser på Netflix og YouTube, ser Maja og Anders ofte på serier og surfer. På fredager samles gjerne hele familien foran TV-en for å se en film sammen. Internett bruker de hele tiden, og en dag uten er kort sagt uaktuelt. 

 – Hva skal vi liksom gjøre hvis vi ikke har nett? sier Johan med et spørrende blikk. 

Bedre opplevelser med 5G 

Med 5G vil topphastigheten være 10 ganger raskere enn dagens 4G-nett, og i mange tilfeller vil mobilnettet være raskere enn mange vanlige internettoppkoblinger. I testperioden fikk familien tilgang på hastigheter på rundt 900 Mbit/s og ping (responstid) på under 10 millisekunder, ifølge Steffen Amundsen i Telia.  

Bo_5G_Minecraft.jpgFor Bo (12), en ivrig Minecraft-spiller, åpnet 5G for en enda bedre spillopplevelse.

For Bo, eldstesønnen i huset, er et raskt nett uvurderlig når han og vennene spiller Minecraft sammen. For at spillet ikke skal hakke, er responstiden viktig. Har du høy ping-tid når du spiller, opplever du nemlig det som kalles for lagging, noe som kan ødelegge spillopplevelsen. 

Med en responstid på under 10 millisekunder åpnet det seg plutselig en ny spillverden for Bo.  

– Da kunne jeg koble meg til servere jeg tidligere ikke hadde klart å koble meg til. Det var veldig gøy, forklarer Bo entusiastisk.  

Lillesøster Vanja opplevde også at Netflix, som tidligere gjerne stoppet opp midtveis i en episode, fungerte bedre. 

– Før måtte jeg ofte vente til serien hadde bufret ferdig før jeg kunne se videre. Med 5G slapp jeg det og kunne se hele episoden uten stopp, forklarer hun.  

Økt trygghet med et oppkoblet hjem 

I tillegg til å teste 5G fikk familien et oppkoblet og tryggere hjem med Future Home. Sensorer på vinduer, vanndetektorer og røykvarslere ble koblet opp mot ett og samme system via 5G-nettet. Dersom en av sensorene blir utløst får familien varsler i en app. 

Også belysning, kaffetrakter, støvsuger, oppvaskmaskin og varmeovner ble koblet opp mot det samme systemet. Med appen opplever Maja og Anders at de har bedre kontroll på strømforbruket og kan føle seg trygge på at ingen har glemt å skru av elektriske apparater. 

Maja-og-Anders_app_5G.jpgAnders (49) og Maja (48) har stor glede av et oppkoblet hjem. De bruker appen flittig til å styre alt fra lys og varmeovner til å ha kontroll på ulike sensorer.

Begge to synes at det oppkoblede hjemmet gir mer kontroll i hverdagen og hjelper dem til å ha et mer bevisst forhold til egen strømbruk. Særlig synes de muligheten til å velge ulike moduser, slik som «natt» og «borte» er nyttig. 

– Når vi drar hjemmefra trykker vi bare på «borte-knappen», så senker temperaturen seg, lyset skrus av og døren låses, forklarer Anders. 

– Jeg må innrømme at jeg er blitt skrekkelig glad i den elektroniske dørlåsen vi fikk installert, legger Maja til og fortsetter: – Å slippe å ha med seg husnøklene er helt fantastisk, og vi trenger ikke lenger å lure på om barna har husket å ta dem med seg. Det gjør hverdagslogistikken mye enklere. 

På spørsmål om familien synes andre bør teste 5G svarer familien unisont: – Ja!

Har du og familien din lyst til å teste 5G? 

Er du interessert i ny teknologi og har lyst til å være blant de første i Norge til å teste 5G? Bor du i Lillestrøm sentrum og har hjemmeboende barn i alderen 7-20?

Var denne siden nyttig?