ForsidenOm TeliaHidden-app samler folkehistorier og sagn

Hidden-app samler folkehistorier og sagn

Hva får du hvis du blander gamle folkehistorier med moderne teknologi? Appen Hidden bidrar til fantastiske turopplevelser med hundrevis av norske sagn og eventyr på mobilen – noen også med svært livaktig AR-teknologi.

Med Hidden-appen på mobilen er det bare å snøre på seg turskoene og være forberedt på turopplevelser med en ny dimensjon: Ved hjelp av ny mobilteknologi og mobilnett i verdensklasse er en viktig del av vår kulturarv tilgjengelig – og det på en måte som også treffer den yngre generasjon. 

– Hidden er appen som du kan ta med deg ut på tur og oppleve historier som har ligget skjult i lang tid. Vi har så mange fantastiske historier i både Norge og verden som aldri blir oppdaget. De ligger skjult, eller Hidden, i landskapet, sier daglig leder i Hidden, Pål Rørby. 

Appen fungerer slik at du har et kart med oversikt over hvor det finnes historier, og litt om handlingen. Når du kommer frem til stedet får du hele historien. 

Med Hidden kan du lese og oppleve historiene der de skjedde, via mobil eller iPad.  

Samarbeid med Telia 

Det norske startup-selskapet Hidden samarbeider med Telia. Sammen skal vi både bevare og vise frem den rike historien som finnes over hele landet. 

– Hidden er en perfekt match for oss i Telia. De er på mange måter en moderne versjon av Asbjørnsen og Moe, og det har skjedd mye med både historiene og teknologien siden den gang, sier leder for privatmarkedet i Telia, Håkon Lofthus. 

– Vi håper mange vil laste ned appen og få spennende turopplevelser, sier Håkon Lofthus i Telia og Pål Rørby i Hidden (til venstre).

Han trekker frem hvordan disse historiene gir fantastiske turopplevelser når de kombineres med moderne mobilteknologi. 

– I Norge har vi verdens beste mobilnett – selv om vi egentlig ikke har forutsetningene for det. Hidden og Telia gjør det mulig for folk å ta i bruk det fantastiske mobilnettet til å oppleve enda mer når man er på tur, sier Lofthus. 

– Responsen har vært over all forventning. Det er tydelig at vi har truffet en nerve i det norske folk med dette arbeidet. Folketro og sagn har et sterkere fotfeste enn vi ante, sier Hidden-gründer Pål Rørby. Han anslår at han mottar mer enn 50 historier hver uke. 

Felles mobilaktivitet 

Med Telias suverene dekning og mobilteknologi gjøres historiene tilgjengelig for alle og blir fortalt på en ny måte.  

– Bruken av mobildata eksploderer, og mobilen tar en stadig større rolle i folks hverdag. Da er det gøy at man får brukt data på en så positiv måte.  

Lofthus tror appen vil inspirere enda flere til å komme seg ut i naturen, og senke folks barrierer.  

– Når man først er ute, vil man ved hjelp av Telias nett og teknologi gjennom Hidden kunne få helt nye opplevelser i naturen. Historiene kan gi motivasjon og ekstra spenning, og appen blir en felles aktivitet for hele familien. 

Ut på tur med avansert AR-teknologi 

– Vi bruker AR-teknologi til å levendegjøre noen av historiene slik at du kan se hva som skjer i sagnet. Det kan være to troll som sloss i ei myr, en drage som flyr over himmelen eller en sjøorm som bukter seg i vannet, forteller Rørby. 

– Vi utvikler også noen sjarmerende småfolk, en gutt og jente, som for eksempel vil kunne gå rundt på bordene på en bestemt restaurant, sier Rørby. – De er ganske gøyale! 

Det virtuelle småfolket kan dessuten lastes ned av de som har oppsøkt mer enn ti Hidden-steder. 

– Så kan de underholde på bordet hjemme også, kommenterer Rørby.

Noen av historiene levendegjøres med AR-teknologi.

Magiske varder

Å fortelle disse historiene der de hører hjemme er viktig for Lofthus og Telia. 

– Det er et sagn bak alt: Hvorfor ser det fjellet sånn ut? Hvordan havnet den kampesteinen ute på åkeren? I Hidden-appen kan man se og oppleve disse historiene der de hører hjemme, sier han. 

Ideen til konseptet kom en dag Hidden-gründer Pål Rørby var på fjelltur sammen med barna i nærheten av Hemsedal. 

– På vei oppover møtte jeg en nederlandsk familie som lurte veldig på hva alle vardene i fjellet var – og de ble utrolig skuffet da jeg fortalte dem at de kun var der for å vise vei. De skulle så gjerne ønske at det var noe magisk ved dem, forteller han. 

Selv om vardene ikke var spesielt magiske, satte det Rørby på en tanke om å undersøke hva som fantes av sagn og historier i området. Og det var ikke lite han fant. 

AR-historie om troll som sloss om Hallenuten – ved nettopp Hallenuten i Hemsedal.

– Vi fant historier om troll, huldrer, drager og sjøormer langt inne i fjellet i Hallingdal – som selv ikke lokalbefolkningen vet om. Det er med andre ord et enormt behov for å finne og ta vare på disse historiene, sier han. 

Nasjonal innsamlingsaksjon 

De første historiene, som også er deponert i World Arctic Archive dypt inne i fjellet på Svalbard, ble samlet inn av Hidden-teamet ved å snakke med lokalkjente og undersøke gamle sagn på biblioteker og i arkiver.  

– Vi i Telia ønsker å bidra til å bevare historiene og vår felles kulturarv, samtidig som vi vil bruke teknologiutviklingen til å gi turfolk nye opplevelser i naturen, avslutter Håkon Lofthus.  

Hidden app Pål Rørby.jpg

– Med denne appen ønsker vi å gi hele familien en rikere turopplevelse og kanskje den lille ekstra motivasjonen for barn til å bli med på tur, sier Hidden-gründer Pål Rørby. 

Slik fungerer appen

Enten dere planlegger en fjelltur, en fisketur eller en ren bilferie, er sannsynligheten stor for at dere vil ha glede av Hidden-appen. Den fungerer nemlig slik at man kan se på et kart hvor de skjulte historiene er å finne. Trykker man på markeringene på kartet, vil man få opp litt informasjon allerede før man legger av sted på turen. Men det er først når man kommer frem til stedet der historien fant sted, at man vil kunne få se hele historien.  

Hidden app test.jpg

Hidden legger inn historier fortløpende og utvikler AR-teknologi til utvalgte bidrag. 

Har du en god historie du vil dele?


  • Gå til registreringssiden på hidden.no
  • Fyll inn feltene – trykk på i-symbolet over hver felt for tips. 
  • Registreringen har totalt fem steg: Din historie, tilknyttede steder, kilder og referanser, kontaktinformasjon, og selve innsendingen. 
  • Alle bidrag som er tilstrekkelig fylt ut, og som har kildelink som dokumenterer historien, vil bli lagt i appen. 

Var denne siden nyttig?