Bakgrunnsbilde

Dette er 5g

Vi bygger Norge og skal være først med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Hva betyr det egentlig for deg? Her er alt du trenger å vite om 5G.

Bakgrunnsbilde

Dette er 5g

Vi bygger Norge og skal være først med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Hva betyr det egentlig for deg? Her er alt du trenger å vite om 5G.

Dette er 5g

Vi bygger Norge og skal være først med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Hva betyr det egentlig for deg? Her er alt du trenger å vite om 5G.

Bakgrunnsbilde

5G kort fortalt

Hva er 5g?

5G står for 5. generasjons mobilnett, og med 5G fra Telia vil du oppleve en helt ny mobilhverdag. Kort fortalt innebærer 5G superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Det gir fantastiske muligheter!

Hva betyr 5g for deg?  

Utviklingen innen forskning, industri og næringsliv skjer lynraskt. Med 5G kan bedrifter ta i bruk selvstyrte maskiner og kjøretøy. Offentlige tjenester kan automatiseres, helsetjenester kan fjernstyres - høyaktuelt i dagens pandemisituasjon.

5G-teknologien åpner opp for splitter nye bruksområder, også i våre privatliv. Ta i bruk helt nye spillopplevelser på mobile enheter, strøm store mengder data og koble ting sammen i ditt nye smarte hjem.

På sikt vil 5G bidra til høyere samfunnssikkerhet, der nødetater kan få sine egne ‘nett i nettet’ med såkalt skivedeling. Med millioner av ting koblet sammen vil nettet etterhvert gi oss løsninger som bidrar til mindre forurensning i byene og bedre vedlikehold av bygninger og veier.

Vi oppgraderer hele nettet

Samtidig med utrullingen av den nye nasjonale 5G-nettet, investerer vi milliarder av kroner på en fullstendig modernisering av 4G-nettet og bærekraftrig oppgradering av fastnettet vårt, for å gi deg stabilt og raskt bredbånd. 


Lurer du på noe om 5G? Spør Otelia.

 

Otelia som blunker

 

 


Vanlige spørsmål om 5G

For å få tilgang til Telia sitt 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en mobiltelefon som støtter den nye teknologien. Se alle 5G-telefonene her.

Flere av dagens abonnement hos Telia har 5G inkludert, uten ekstra kostnad, med mer kapasitet, høyere hastighet, raskere responstid og høyere nettverkskvalitet. Sjekk ut våre mobilabonnement, trådløst bredbånd og mobilt bredbånd med 5G.

Vi er alltid opptatt av å ha de beste tjenestene og produktene til konkurransedyktige priser, og vil hjelpe deg til å velge rett abonnement for å dekke dine behov. Vi jobber nå med å se på hvordan vi kan ta ut 5G til kundene og vil komme tilbake med mer informasjon så snart dette er klart. 

Vi skal være først i Norge med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Flere byer har allerede 5G og ambisjonen er at opptil halve befolkningen skal ha 5G-dekning i løpet av 2021. Følg 5G-utbyggingen her.

Sammenlignet med 4G innebærer 5G mer hastighet og kapasitet for kundene. Men det er ikke alt. 5G har også minimal forsinkelse og klarer dessuten å håndtere flere oppkoblede enheter samtidig. Det åpner opp for helt nye bruksområder for bedrifter, industrier, viktige samfunnsfunksjoner og i våre privatliv.

Vi snakker om alt fra fjernstyrte og selvkjørende kjøretøy, til avanserte funksjoner og tjenester innenfor industri og helse til helt nye spillopplevelser på mobile enheter. Samtidig er det viktig å understreke at 4G kommer til å sameksistere med 5G i lang tid fremover, og at 4G-teknologien fortsatt gir mange muligheter som vil øke kundeopplevelsen de neste årene.

Utviklingen innen forskning, industri og næringsliv skjer lynraskt. Kravene til datakapasitet, fart og stabilitet blir dermed stadig større. Derfor trenger vi 5G. Samtidig er det viktig å understreke at 4G kommer til å sameksistere med 5G i lang tid fremover, og at 4G-teknologien fortsatt gir mange muligheter som vil øke kundeopplevelsen de neste årene.

Parallelt med 5G-utbyggingen vil Telia modernisere hele mobilnettet i Norge, noe som betyr at 4G-nettet og dekningen vil bli enda bedre. Telia jobber også kontinuerlig med å forbedre nettet og bygge nye basestasjoner der det er behov for det.

Ja, de aller fleste mobiltelefonene vil fungere som før. Vi vil imidlertid samtidig som vi skrur på 5G i et område skru av 3G. Utfasingen av 3G-nettet har allerede begynt. Målet er å gi kundene våre en bedre opplevelse på 4G-nettet og gjøre oss klar for fremtidens 5G-nett. Kundene må derfor ha en telefon som støtter 4G frekvenser for å bruke mobildata. Vi vi komme tilbake med mer informasjon om dette når det blir aktuelt.

Ja, 4G-routere støtter ikke 5G, så for å dra full nytte av den nye teknologien må du kjøpe en 5G-router. Nå kan du får både trådløst bredbånd og mobilt bredbånd med 5G-utstyr.

Du trenger ikke å bytte simkort. For å få tilgang til Telias 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en mobiltelefon som støtter den nye teknologien. 

All radioteknologi, som 4G og 5G, innebærer stråling. Men ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet er ikke strålingen helsefarlig så lenge nivåene er under de anbefalte grenseverdiene.

I Telia ligger vi alltid under de grenseverdiene som myndighetene har fastsatt. Vi er svært opptatt av å levere teknologi og tjenester som ikke skader menneskers helse eller ytre miljø. Når det kommer til 5G og stråling følger vi hele tiden retningslinjer, råd og referanseverdier fra myndighetene som evaluerer relevant forskning, utfører målinger og risikovurderinger. Les mer om 5G og stråling her. 

 

 

Var denne siden nyttig?