Verdensrommet

Nå bygger vi et nytt 5G-nett i Norge

Med 5G får vi mulighet til å skape liv til helt nye løsninger og idéer ingen før har tenkt.

Hvis jordas levetid ble gjort om til et døgn, har det moderne mennesket eksistert i ett sekund. Tenk på alt det vi har fått til allerede! Nå bygger Telia ut et 5G-nett som vil automatisere og koble verden sammen på helt nye måter. For bare én ting er sikkert: Verden blir aldri den samme. 

5G fra Telia

Klart for helt nye løsninger og idéer ingen før har tenkt.

5G er ikke bare et mye raskere mobilnett med mye større kapasitet enn 4G. Det gjør at alt kan kobles sammen med alt og informasjon mellom milliarder av ulike enheter kan deles umiddelbart. Slikt kan gi deg en enda bedre hverdag, det kan gi bedrifter konkurransefortrinn og samfunnet mulighet til å løse kritiske utfordringer på helt nye måter.

 

 

5G fra Telia - nå bygger vi ut 5G nettet i Norge

Dette er 5G

Nå bygger vi ut 5G-nettet

Hva skjer når? Slik ruller vi 5G ut i Norge.

Vi har startet på Lillestrøm og vil deretter bygge ut område for område. Først kommer byene, deretter mindre steder, helt til hele landet er utbygd i løpet av 2023. Utviklingen av 5G vil skje gradvis, etter hvert som nye 5G-tjenester blir tilgjengelige. Parallelt med 5G-utbyggingen blir også 4G-nettet kraftig oppgradert. Hold deg oppdatert på utbyggingen og alle aktiviteter vi kjører i tiden fremover.

Derfor sier vi at verden aldri vil bli den samme.

Ja, vi vet. Det er store ord. I starten vil du oppleve større fart og mindre forsinkelser på din mobil. Oppgraderingen skjer ikke over natta, men gradvis blir flere områder utbygd og nye tjenester kommer til. Og; vi ser allerede nå at nye idéer og løsninger som benytter potensialet i 5G, virkelig kan endre livene vi lever. Er du fortsatt usikker? Da bør du ta en titt på disse eksemplene:

 

5G vil skape nye muligheter for mange viktige samfunnsfunksjoner:

Oversikt over 5G i samfunnet - viktige funksjoner og tjenester.

 

Vanlige spørsmål om 5G

Sammenlignet med 4G innebærer 5G mer hastighet og kapasitet for kundene. Men det er ikke alt. 5G har også minimal forsinkelse og klarer dessuten å håndtere flere oppkoblede enheter samtidig. Det åpner opp for helt nye bruksområder for bedrifter, industrier, viktige samfunnsfunksjoner og i våre privatliv.

Vi snakker om alt fra fjernstyrte og selvkjørende kjøretøy, til avanserte funksjoner og tjenester innenfor industri og helse til helt nye spillopplevelser på mobile enheter. Samtidig er det viktig å understreke at 4G kommer til å sameksistere med 5G i lang tid fremover, og at 4G-teknologien fortsatt gir mange muligheter som vil øke kundeopplevelsen de neste årene.

Utviklingen innen forskning, industri og næringsliv skjer lynraskt. Kravene til datakapasitet, fart og stabilitet blir dermed stadig større. Derfor trenger vi 5G. Samtidig er det viktig å understreke at 4G kommer til å sameksistere med 5G i lang tid fremover, og at 4G-teknologien fortsatt gir mange muligheter som vil øke kundeopplevelsen de neste årene.

Parallelt med 5G-utbyggingen vil Telia modernisere hele mobilnettet i Norge, noe som betyr at 4G-nettet og dekningen vil bli enda bedre. Telia jobber også kontinuerlig med å forbedre nettet og bygge nye basestasjoner der det er behov for det.

Ja, de aller fleste mobiltelefonene vil fungere som før. Vi vil imidlertid samtidig som vi skrur på 5G i et område skru av 3G. Utfasingen av 3G-nettet har allerede begynt. Målet er å gi kundene våre en bedre opplevelse på 4G-nettet og gjøre oss klar for fremtidens 5G-nett. Kundene må derfor ha en telefon som støtter 4G frekvenser for å bruke mobildata. Vi vi komme tilbake med mer informasjon om dette når det blir aktuelt.

For å kunne benytte 5G-teknologien må du ha en mobiltelefon som støtter 5G. Det finnes allerede nå mobiltelefoner tilgjengelig: Samsung S20-serien ble lansert 11. februar i Norge. I løpet av 2020 venter vi mange flere. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om tidspunkt, ulike modeller og priser så snart dette er klart - og du som kunde vil være den første til å få beskjed.

Ja, nåværende 4G-routere støtter ikke 5G, så for å dra full nytte av den nye teknologien må du kjøpe en 5G-router. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om dette så snart det er klart.

Vi jobber nå med å se på hvordan vi kan ta ut 5G til kundene og vil komme tilbake med mer informasjon så snart dette er klart. 

All radioteknologi, som 4G og 5G, innebærer stråling. Men ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet er ikke strålingen helsefarlig så lenge nivåene er under de anbefalte grenseverdiene.

I Telia ligger vi alltid under de grenseverdiene som myndighetene har fastsatt. Vi er svært opptatt av å levere teknologi og tjenester som ikke skader menneskers helse eller ytre miljø. Når det kommer til 5G og stråling følger vi hele tiden retningslinjer, råd og referanseverdier fra myndighetene som evaluerer relevant forskning, utfører målinger og risikovurderinger. Les mer om 5G og stråling her. 

 

 

Var denne siden nyttig?