Far og datter på telefonen i vinduskarmen.,
GOD KVALITET — DER DU ER: Når 5G-nettet er nasjonalt, vil dere kunne se filmer og serier i topp kvalitet på mobiltelefonen — uansett om dere er hjemme, på hytta eller på telttur.

Alt du lurer på om 5G-nett – enkelt forklart

«5G» er ikke bare et buzzord. Det er en teknologi som vil endre hverdagen. Nå ruller Telia 5G-nettet for alvor ut i Norge.

Det har vært mye snakk om at 5G vil revolusjonere hverdagen og sentrale funksjoner i samfunnet. Nå skjer det. Utbyggingen av 5G-nettet er allerede i full gang. Innen utgangen av 2023 blir Telia blir først i Norge med et landsdekkende 5G-nett, men i løpet av 2021 vil halvparten av alle nordmenn ha 5G-dekning.

Har du 5G uten å vite det? På dette dekningskartet kan du sjekke om ditt område har dekning og følge med på utbyggingen i sanntid. På kartet vil du blant annet se at Lillestrøm, store deler av Oslo, Trondheim og deler av Bergen har god dekning allerede.

For å kunne ta det nye superraske nettet i bruk, må du ha en telefon som er kompatibel med 5G-teknologien. Det finnes allerede en rekke modeller som er tilpasset neste generasjons mobilnett.

Hvorfor er 5G en «gamechanger»?

4G-nettet vil riktig nok være viktig i enda noen år fremover, samtidig som ikke alle mulighetene det nye nettet gir oss vil kunne bli fullt utnyttet før hele nettet er klart i 2023. Men allerede nå er det en del ting du bør vite om teknologien som er på vei.

Det er ulike syn på hvor radikalt 5G vil endre samfunnet. Men det som er sikkert, er at teknologien vil gi rom for store endringer. I hverdagen vil du ikke bare få langt høyere hastighet, kapasitet og dekning, men du vil også på sikt kunne oppleve å få mer presis helsehjelp raskere, en mer sømløs kollektivreise og at Virtual Reality (VR) kan påvirke måten du shopper på.

På samfunnsnivå vil teknologien gi muligheter til å møte klimaendringene på nye måter, øke matsikkerheten i landet og håndtere eldreomsorg langt mer skreddersydd og intuitivt enn i dag. Årsaken ligger i at 5G-teknologien realiserer det fulle potensialet som ligger i «tingenes internett». Det betyr at enorme mengder enheter kobles til nettet og begynner å snakke sammen.

Hva betyr det at 5G er på vei i hele landet?

Fra 4G til 5G. Ja vel, sier du kanskje, og har ikke tenkt så mye over at mobilnettet er for tregt. Bortsett fra kanskje når du deler det med tenåringen som spiller Fortnite. Vi har allerede et av verdens aller beste mobilnett, så hvorfor alt dette pratet om 5G?

Det nye 5G-nettet er ikke bare en liten oppgradering fra det forrige, for at du skal kunne strømme den siste sesongen av Homeland på mobilen i god kvalitet. 5G er begynnelsen på noe stort. Det er selve nøkkelen til videre digitalisering, til et hav av muligheter som vil berike og forenkle livene våre.

telia5g-menneskerovenfra.jpg

BINDER OSS SAMMEN: Nøyaktig hvordan 5G vil berike livene våre, er umulig å si ennå. Bare fantasien setter grenser!

Hva er egentlig 5G?

5G er femte generasjons mobilnett — og når hele nettet er ferdig utviklet, vil vi ta et sjumilssteg fra det nettet vi har i dag, som jo allerede er veldig bra. 5G-teknologien innebærer superhøy hastighet, nærmest null forsinkelse og høyere kapasitet. Og det vil gjelde for alle! Et nasjonalt 5G-nett betyr like muligheter, uavhengig om vi bor langs kysten, i et lite hus på vidda eller midt i Oslo.

I tillegg muliggjør et ferdig utbygget 5G-nett såkalt skivedeling. Bare tenk deg om du kunne sikret at den syke bestemoren din aldri fikk opptattsignal når hun ringte deg? Skivedelingen muliggjør nettopp det i en samfunnsmessig skala.

For eksempel vil nødetatene alltid være sikret god kapasitet i sin del av 5G-nettet, som gjør at en som virkelig trenger det alltid vil kunne nå igjennom — selv om hele nabolaget strømmer 17. mai-sendinga, deler bunadsbilder og videosnutter, og ringer i hytt og vær for å gratulere hverandre med dagen.

5G hastighet - flere forskjeller fra 4G?

Det snakkes mye om farten, men den største forskjellen mellom 4G og 5G er faktisk datamengden som kan håndteres. Dette blir fort abstrakt og vanskelig å forstå, men se det for deg med fysiske varer. Der 4G i dag kan bringe en varebil fra A til B ganske raskt, vil 5G tidoble lasten — og sende den enda kjappere. Vi går fra en moderne og god varebil til et lyntog. 

Mulighetene som åpner seg når så store mengder data kan strømmes så raskt, kan vi ennå ikke fullt ut forestille oss! Men at veldig mange fysiske ting rundt oss vil kunne kobles på samtidig, er helt sikkert.

Hvilke mobiltelefoner fungerer med 5G?

Eldre mobiltelefoner klarer ikke å benytte seg av den nye 5G-teknologien, men stadig flere nye modeller er tilrettelagt for det nye mobilnettet. Blant andre har OnePlus, Samsung og Sony flere 5G-telefoner på markedet, og det er ventet at iPhone snart vil følge etter.

Hva skjer med eldre mobiltelefoner når Telia skrur på 5G-nettet?

For å få tilgang til Telia sitt 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en mobiltelefon som støtter den nye teknologien. Se alle 5G-telefonene her. 

Under moderniseringen som foregår under utbyggingsperioden, må du ta høyde for at det vil kunne oppstå forstyrrelser på nettverket.

Samtidig som vi skrur på 5G slukker vi 3G-nettet, for å gi plass til den nye teknologien. Når 3G-nettet slukkes, vil du som har du en eldre telefon, som ikke støtter 4G,  fortsatt kunne ringe og sende meldinger — men du vil ikke kunne bruke mobildata. 

Vil 5G gi meg høyere telefonregning?

Flere av dagens abonnement hos Telia vil ha 5G inkludert, uten ekstra kostnad, med mer kapasitet, høyere hastighet, raskere responstid og høyere nettverkskvalitet.

Vi er alltid opptatt av å ha de beste tjenestene og produktene til konkurransedyktige priser, og vil hjelpe deg til å velge rett abonnement for å dekke dine behov. 

5G - VR-briller 600x400.jpg

NY VIRKELIGHET: I samme rom, men likevel ikke. Det dukker stadig opp nye løsninger med VR, og med 5G vil informasjonen om lyd, bilde og bevegelser sendes raskt nok til at vi vil kunne dele opplevelser sammen.

Hvor sikker er 5G-teknologien? 

Når vi snakker om trygghet og 5G, snakker vi egentlig ikke om selve nettet. 5G-nettet er mer stabilt og utgjør ikke noen trussel i seg selv. 5G vil faktisk øke sikkerheten i nettet ytterligere. Risikoen handler først og fremst om alt vi kobler til, om utstyret vi bruker.

5G-nettet gjør det mulig å koble utallige dingser på mobilnettet, alt fra gressklippere til lyspærer. Og det er sikkerheten i tilkoblingen fra hver enkelt enhet, som er utsatt.

I Telia tar vi digital sikkerhet på høyeste alvor. Vi jobber løpende med tiltak og initiativer for å styrke sikkerheten din.

Innebærer 5G fare for stråling?

Det har vært sagt og skrevet mye om 5G og mobilstråling. I 2019 hadde Faktisk.no en grundig gjennomgang av feilinformasjonen knyttet til 5G.

I forhold til 4G er det ikke store endringer med tanke på stråling, faktisk bruker 5G akkurat de samme frekvensene — den eneste forskjellen er at 5G benytter flere av dem når det er behov for det. 

Ved hjelp av såkalt beamforming rettes radiosignalene dessuten kun til de enhetene som er koblet til nettverket, i stedet for å sende signaler i alle retninger.

Det betyr at både sending og mottak av signaler gjøres mye smartere, og dermed reduserer effektforbruk og støy. På den måten bruker 5G-nettet mindre effekt — og 5G stråler faktisk mindre enn tidligere mobilnett.

Ifølge DSA, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, er det «ikke grunn til å bekymre seg for at 5G er helsefarlig med den kunnskapen vi sitter på i dag.» Det er bred enighet blant forskere internasjonalt, om at strålingen fra trådløs teknologi ikke er helsefarlig, så lenge nivåene er under de anbefalte helseverdiene.

5G - Elbil 600x400.jpg

DINGSER PÅ NETT: 5G tillater at mange enheter kan kobles på samtidig, og er avgjørende for at vi skal kunne se det fulle potensiale i smarte hjem og smarte biler. 

«Internet of things», altså dingser som er koblet til nettet, vil for alvor kunne nå sitt fulle potensial. 5G-nettet har plass til alt fra joggesko som samler data om løpestilen din — til smarte kjøleskap, som ikke bare sier ifra, men også bestiller hjem melk og egg når det er tomt.

Og det vil være presist nok til at den beste legen fra et sykehus i en helt annen by, vil kunne fjernstyre operasjonen du trenger der du er. 

5G - Betaling med mobil 600x400.jpg

DIGITAL LOMMEBOK: Mobilnettet er avgjørende for mye mer enn bare samtaler og meldinger. Allerede i dag bruker vi teknologien for mange praktiske gjøremål, som å betale på butikken.

Hvorfor trenger vi 5G?

Det kommer hele tiden innovative, nye og spennende produkter som benytter seg av mobilnettet. Du har sannsynligvis en hel del av dem selv også! Alt fra smartklokker og pulsmålere til droner og sensorer. Dataforbruket vårt eksploderer! Samtidig blir kravene til stabilitet i nettet stadig større. 

4G-nettet vil ikke kunne håndtere behovet vårt på sikt, og derfor er vi helt avhengig av det nye nettet for at vi skal kunne fortsette digitaliseringen — og kunne ta i bruk ny og banebrytende teknologi.

Vil 5G erstatte 4G?

Spranget fra 4G til 5G ikke vil skje over natten. 4G kommer til å sameksistere parallelt med 5G i lang tid. Vi vil se en gradvis overgang, der område for område får 5G. Samtidig som vi bygger ut 5G, vil Telia modernisere hele mobilnettet i Norge — og gjøre ett av verdens beste 4G-nett enda bedre. 

Full utnyttelse av den nye teknologien ligger noen år foran oss, men den store farten og enorme kapasiteten vil vi kunne ta i bruk løpende — etterhvert som nettet bygges ut.

Bruke 5G hjemme?

Dersom du er tilkoblet et fiber- eller hybridfibernett er du godt rustet når det kommer til hastighet og stabilitet, og 5G vil ikke erstatte denne teknologien/dette fastnettet. Derimot vil både 4G og 5G erstatte kobberbredbåndslinjer (ADSL) gjennom Trådløst bredbånd og mobilt bredbånd. Les mer om Trådløst bredbånd og mobilt bredbånd.

Ved siden av superrask internettforbindelse vil 5G-tilgang i hjemmet gjøre det mulig å for eksempel spille spill med flere spillere, helt uten forsinkelse. Alle som er aktive innen E-sport vet hvor viktig det er å vite nøyaktig hvor en motspiller befinner seg til enhver tid.
 
Les mer: Hele familien på nett — med 5 og trådløst bredbånd

Var denne siden nyttig?