Tester 5G i Oslo.

Tester fremtidens 5G-mobilnett i Oslo

I midten av desember åpnet vi i Telia vårt første testnett for 5G, og med oss på laget har vi blant annet en av Norges største entreprenører og en av verdens mest avanserte kinoer.

Vi har de siste årene gjort mye for at både privat- og bedriftskunder skal få en så god mobilopplevelse som mulig. En stor del av dette har handlet om å bygge ut et av verdens aller mest avanserte mobilnett. Tidligere i høst åpnet det såkalte Narrowband IoT-nettet, og med det åpner det seg uante muligheter for å koble ting til internett. Men vi er langt fra ferdig!

De fleste har etterhvert blitt godt kjent med det vanlige 4G-nettet og hvilke muligheter det gir – enten det er snakk om å jobbe på kafé mellom to møter, eller å la barna se film i baksetet på vei til hytta.

Åpner for ny teknologi

I årene som kommer vil det i tillegg bli mulig å gjøre enda flere ting ved hjelp av mobilnettet – som ikke er mulig med dagens teknologi.

For mens 4G er en utvikling av 3G-teknologien, er 5G-nettet som nå testes en helt ny teknologi som byr på store fordeler på flere områder. Det er selvfølgelig mye raskere enn dagens 4G-nett, men enda viktigere er det at den såkalte responstiden er lavere.

Mobiltelefon tar bilde av mann på scene

Det er ikke bare mobilene som vil nyte godt av fremtidens 5G-nett. Alt fra smarte hjem og selvkjørende biler til PC-er vil kunne dra nytte av fordelene. Foto: Thomas Haugersveen.

Det handler om hvor rask kommunikasjonen mellom basestasjonene og det man har koblet til nettet er – enten det er snakk om en telefon, en PC eller smarthusløsningene man har hjemme. Med 5G-nettet vil denne være rask nok til å kunne styre ting i sanntid og gi tilgang på enorme informasjonsmengder med én gang. Det vil være avgjørende for utviklingen av teknologien mange ser for seg i fremtiden – som selvkjørende biler og VR-gaming over mobilnettet.

Alle som har prøvd dagens VR-løsninger vet at responstid er alfa og omega for at det skal fungere optimalt. Hvis bevegelsene du ser i spillet ikke følger de du gjør veldig raskt, er sjansene store for at opplevelsen blir mer kvalmende enn morsom. Med 5G får man responstider ned mot 5 millisekunder – mye bedre enn de 20 ms som trengs for gode VR-opplvelser.

Se video fra lanseringen av 5G-testnettet på ODEON kino i Oslo.

Dette er 5G


5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G.

Mens 4G kan ses som en utvikling av 3G, representerer 5G et helt nytt paradigme i tilkobling og en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.

Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR (virtuell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og andre sanntidstjenester.

Hva skal vi bruke det til?

Når man har bygget ut nettverk tidligere, har fremgangsmåten vært å gjøre alt klart – for deretter å finne gode måter å bruke nettet på etterhvert. Denne gangen har vi i Telia snudd opp-ned på denne modellen, og det er kundene som kommer først. Da kan vi utvikle teknologien som faktisk trengs.

– Vi starter 5G-utviklingen fra et kundeperspektiv og utforsker brukercaser og tjenestescenarier sammen med partnere og utvikler teknologien deretter. På den måten kan vi identifisere kundekrav og adressere nye forretningsmuligheter. Vi skal utvikle 5G-baserte løsninger industri for industri, område for område, forteller administrerende direktør i Telia Norge, Abraham Foss.

Inngangspartiet på Odeon kino med Telia-plakater

ODEON kino i Nydalen er allerede blant verdens mest avanserte, men nå blir det også verdens første 5G-kino. Foto: Thomas Haugersveen.

Verdens første 5G-kino

Det var ikke tilfeldig at testnettet hadde sin offisielle åpning på den nye storkinoen ODEON i Nydalen. Den er allerede blant verdens mest avanserte, men i 2019 blir kinoen enda mer avansert – da vil filmer lastes ned via 5G-nettet vårt. I tillegg vil besøkende på kinosenteret kunne benytte seg av en 5G WiFi-sone.

– ODEON Oslo blir verdens første 5G-kino, og det synes vi er veldig spennende, sier Ivar Halstvedt, administrerende direktør i ODEON Kino AS.

– Vår allerede høyteknologiske kino tar nå steget inn i fremtiden, og det er vi stolte av.

Samferdselsminister Jon Georg Dale snakker foran en skjerm

Samferdselsminister Jon Georg Dale var med på åpningen av Telias nye testnett for 5G. Foto: Thomas Haugersveen.

Bygg- og anleggsrevolusjon

En annen bransje som vil kunne nyte godt av den teknologiske utviklingen, er bygg- og anleggsbransjen. Et samarbeid mellom Telia og AF Gruppen ved boligprosjektet i Bispevika i Oslo gjør at man kan eksperimentere med kunstig intelligens, roboter og utvidet virkelighet.

– AF Gruppens prosjekt i Bispevika er et fyrtårnprosjekt og vi er glade for å være blant de første som tar i bruk 5G, sier Lars Petter Fritzsønn, prosjektdirektør i AF Byggfornyelse.

Også for den økende smarthustrenden vil 5G-nettet kunne gi store fordeler. For å vise frem hva som bor i denne teknologien har Telia, Get og FutureHome satt opp det som sannsynligvis er Norges aller mest moderne hjem.

Bli med hjem til Norges første 5G-familie!

Var denne siden nyttig?