Trådløst bredbånd gir et stabilt nett på byggeplassen

Med Telias nye trådløse bredbånd får du rask og stabil dekning – uten graving av fiberkabler.

– Med et driftssikkert nett blir vi mer effektive tidligere i prosjektet og sparer mye i installasjonskostnader, fordi vi slipper å legge fiber inn til brakkeriggen, sier Alex Hage, driftskonsulent i HENT, en nordisk entreprenør med over 1.000 ansatte.

KT3A0049.png

Alex Hage i Hent foran det som snart skal bli Dovrekvartalet.

Han står utenfor Dovrekvartalet i Lillestrøm, som skal stå ferdig neste år. I dag er det en enorm byggeplass.

Det siste halvåret har HENT testet trådløst bredbånd fra Telia, også kjent som «fixed wireless access» på byggeplassen. Tidligere i år lanserte Telia «Trådløst bredbånd» på Telia sitt verdensledende 4G-nett, som gir superraskt bredbånd, helt uten behov for graving av fiberkabler.

På Dovrekvartalet har HENT testet en lignende tjeneste over Telia sitt nye 5G-nett. Den stabile og raske hastigheten har gitt større forutsigbarhet på byggeplassen, forteller Hage.

Med hovedsete i Trondheim og avdelingskontorer i Oslo, Bergen, Ålesund, Bodø, Hønefoss, Horten og Brumunddal – i tillegg til Stockholm, Malmö og København – ligger HENT langt fremme når det gjelder å skape innovative og velfungerende byggeplasser.

Og for Hage er det helt klart at en brakkerigg har de samme behovene som vanlige kontorbygg. Med videomøter, Sharepoint og sky-systemer for kalkyler, tegninger og rapporter, går også byggeplasser mot et stadig mer papirløst samfunn.

KT3A9974.png

HENT ligger langt fremme i skape innovative og velfungerende byggeplasser.

Svært vellykket

Etter et halvt år med utprøving er Hage raus med lovordene.

– Trådløst bredbånd har fungert over all forventning, og jeg klassifiserer det som meget vellykket. At vi ikke hører noe fra de andre anleggsarbeiderne betyr at de også synes det fungerer bra. Hvis ikke hadde vi nemlig fått høre det! At IKT-systemet fungerer betyr at jeg nå kan mellomlede arbeidet fra lenestolen, forteller Hage med et smil.

At IKT-systemet fungerer betyr at jeg nå kan mellomlede arbeidet fra lenestolen.

Driftskonsulent Alex Hage

Slipper å grave fiber

Tidligere var det Hages team som satte opp nettverket på byggeplassen. Da brukte de eget intranett for å koble de ansatte på internett. Det var utfordrende når eksterne arbeidere trengte å koble seg på, forteller han.

– En helt vanlig problemstilling på brakkerigger er at intranett-løsningen ikke gir samarbeidspartnere full nett-tilgang. I HENT hadde vi derfor et behov for en stabil og sikker løsning, som alle kunne koble seg på. Uten omfattende graving, sier han.

KT3A0016.png

Prosjektleder Jan Tore Evjevik er godt fornøyd med et nytt stabilt bredbånd for sine ansatte.

Det kan kollega Jan Tore Evjevik skrive under på. Han er prosjektleder for Rørteft, og leverer rørleggertjenestene på Dovre-prosjektet.

– Rørleggerne mine satt først på gjestenettet til HENT. Det ble altfor ustabilt. Rett og slett ubrukelig, vil jeg gå så langt som å si. Med brakkerigger av stål er det vanskelig å få signaler til å trenge gjennom. Vi fikk nesten ikke jobbet, så store var problemene, forteller han.

Telias trådløse bredbånd består av en liten utendørs antennemottaker og en innendørs trådløs router. På den måten slipper HENT graving i trange og utsatte byggegroper. Hage ser klare fordeler med det nye trådløse systemet.

– I brakkerigger, eller installasjoner der fiber kan bli vanskelig og uforholdsmessig dyrt, som hytter, gamle bygårder og på avsidesliggende steder, er trådløst bredbånd fra Telia et fullgodt alternativ, sier han.

Trådløst bredbånd – Ikke bare for bedriftsmarkedet

Med utfasingen av kobbernettet vil mange nordmenn trenge nytt internett de neste årene, og da er trådløst bredbånd fra Telia et glimrende alternativ, sier Pål Rune Kaalen, leder for privatmarkedet i Telia Norge.

– Oppgraderingen av 4G og utrullingen av 5G vil gjøre dette til et veldig attraktivt bredbåndsprodukt. Fremover vil vi prioritere å rulle ut trådløst bredbånd i områder hvor kobbernettet legges ned, og at de som bor her raskt får tilgang til 5G, forklarer han.

KT3A9934.png

Trådløst bredbånd fra Telia tilbys med hastighetene 25 Mbps, 50 Mbps og 75 Mbps – til en fast månedspris.

Når tjenesten senere blir tilgjengelig på det superraske 5G-nettet får du en enda bedre bredbåndsopplevelse, med hastigheter på over 100 Mbps og muligheten til å bruke enda flere enheter samtidig.

Med produktet følger en dedikert utendørs antennemottaker, innendørs Wi-Fi 6-ruter fra Zyxel og den digitale sikkerhetstjenesten «Trygg på Nett».

Var denne siden nyttig?