ForsidenMagasinetStartupHvordan finne en spennende mulighet i markedet?
Kvinne og mann ved datasmaskin i kontormiljø

Startups: Hvordan finne en spennende mulighet i markedet?

Før du dukker ned i arbeidet med å utvikle den gode ideen din til et nytt produkt eller en ny tjeneste, er det én oppgave som må prioriteres. 

Har du noensinne tenkt på hvorfor tastaturet på datamaskinen din ser ut som det gjør? Eller på din iPhone? QWERTY-tastaturet er oppkalt etter de seks første bokstavene øverst til venstre, og ble oppfunnet - hold deg fast - i 1874.

Oppfinneren hadde kommet til at ved å plassere bokstavene akkurat slik kunne man unngå at bokstavarmene på skrivemaskinen hektet seg sammen mens man skrev.

Telia startup qwerty.jpg

QWERTY-TASTATURET: Bokstaver som ofte ble tastet etter hverandre på engelsk ble plassert langt fra hverandre for å unngå at armeene kræsjet. 

Spørsmålet er: Hvorfor vi har et snart 150 år gammelt tastaturoppsett i dag? Har ingen utfordret oppfinnelsen fra 1800-tallet?

Joda, i Frankrike og Tyskland har man andre varianter i bruk. Og i 1936 lanserte to amerikanere et annet tastatur, uten at det tok av. Hvorfor ikke? Fordi det ikke fantes behov for et nytt tastatur i markedet, og en omstilling ville koste brukerne mer enn den verdien det ville skape. I Norden, Storbritannia og USA er QWERTY fortsatt det dominerende tastaturet.

Må ha merverdi

– Skal du ut markedet med noe som er nytt, må kundene oppleve at det har merverdi, fastslår Cristina Arnesdotter i Telia Enterprise.

Som eksempel på dette nevner hun trådløse headset, som i motsetning til nykommerne på tastaturfronten raskt fikk stor utbredelse.

telia startup headset ledning.jpg

KNUTE PÅ TRÅDEN: Ser dette kjent ut? For mange har headset med ledning nå blitt historie. 

– Det er ikke sikkert du må komme med noe vanskelig eller verdens mest spesielle idé. Det kan også være noe som løser et lite problem, som å slippe å fikle med ledninger fra headset, eller noe som gjør hverdagen litt enklere. Poenget er at det må være interessant nok til at man er villig til å betale, sier hun.

Som Business Development Manager jobber hun selv med forretningsutvikling. Det innebærer blant annet å se på hva markedet trenger og hvordan Telia kan besvare kundenes behov.

– Det er helt essensielt å skaffe seg innsikt i og god forståelse for markedet man skal operere i. Du må vite hva kundene vil ha og hvordan du kan konkurrere med de andre aktørene, konstaterer Arnesdotter.

Flytt fokuset fra deg selv

Før du bruker tid på å utvikle ideen din til et konkret produkt eller en tjeneste, er det altså én ting som gjelder: Analyse.

– Det finnes mye data tilgjengelig i samfunnet, og du må finne ut så mye som mulig om målgruppen din. Disse dataene bør du bruke for alt de er verdt, fastslår hun.

En viktig grunn til å bruke tid på å analyse, er at du må vite hva din målgruppe har tilgjengelig i dag for å finne ut av hva du kan levere som er bedre. Så må du skjønne hva din målgruppe mener er en bedre tjeneste. Og like viktig, du må ha fokuset på rett sted.

– Heller enn å fokusere på deg selv, må du fokusere på hva som er mulighetsrommet ditt. Det hjelper ikke om du brenner for ideen din, prosjektet ditt, hvis det ikke er forankret i markedet, sier Arnesdotter.

Viktig å finne driveren

- Innovasjon er å gjøre noe som er bedre enn det som finnes, sier Cristina Arnesdotter.

Men akkurat hvordan finner man uutnyttede og spennende muligheten - the sweet spot?

– Det finnes ingen oppskrift, utover strukturert arbeid med analyse av kunder, konkurrenter og mekanismer i markedet. Man må forstå driveren hos målgruppen. Skaper du i tillegg noe som oppfattes som kult i målgruppen din, vil du kunne oppleve rask vekst, sier hun.

Apple_AirPod-Pro-Launch_London.jpg

KULT OG NYSKAPENDE: Da Apple høsten 2019 lanserte Air Pod Pro var det lange køer uten flaggskipbutikkene. Her fra Regent Street i London. 

Arnesdotter råder startups til å bygge seg et nettverk og da særlig å finne frem til folk som kompletterer deg selv og som har annen fagkunnskap.

– Snakk med folk! Ikke vær redd for å åpne opp litt om hva du jobber med, slik at du kan få hjelp og støtte. Et slikt nettverk er også nyttig til å få mer innsikt om kundebehovene slik at du kan spisse ideen din, forklarer hun.

Til sist, du må tørre å teste ut ideen din ganske raskt.

– Ikke bruk tre år før du setter ideen ut i livet, men start med venner og bekjente, sier Arnesdotter, som anbefaler å sette opp en langsiktig plan tidlig i løpet.

– Den bør inneholde en dato der du enten skal slutte eller skalere - dit vil du raskest mulig!

Var denne siden nyttig?