Slik skal IoT bli tilgjengelig for alle
I samarbeid med det norske startup-selskapet, Disruptive Technologies, har vi utviklet en egen verktøykasse som gir bedriften din endeløse teknologimuligheter.
Gjennom samarbeidet med Disruptive Technologies gjør vi det enda enklere for andre bedrifter å utforske mulighetene som ligger i Internet of Things (IoT). Ved å lage en verktøykasse for IoT er målet å digitalisere den virkelige verden og gjøre teknologien tilgjengelig for alle. Her forklarer vi hvordan.
Med et så voldsomt mulighetsrom og så stor etterspørsel som vi ser, er vi helt avhengige av innovative og modige selskaper som Telia for å kunne ta IoT ut til massene.
Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge.
IoT byr på endeløse muligheter. Maskiner som snakker med maskiner og genererer data som videresender til oss mennesker gjennom en app eller andre typer programmer er et viktig element som mye av digitaliseringen vil bygges på. IoT vil redusere ressursbruk, gjøre det lettere å lage miljøvennlige løsninger, og koble hele verden sammen i et gigantisk 4G-nettverk med den nye NB-IoT-teknologien.
NB-IoT, eller Narrowband for Internet of Things, er en ny global kommunikasjonsstandard som skal sørge for at alle mulige dingser kan kommunisere med telenettet. Det er med andre ord liten tvil om at maskiner som snakker sammen fører til en enorm utvikling som bedriften din kan dra nytte av for å bli smartere.
Dette er bakteppet for at samarbeidet mellom Telia og Disruptive Technologies faktisk er en stor nyhet. Sensorene fra Disruptive Technologies er på størrelse med et frimerke, har innebygget prosessering, radiokommunikasjon og batteriet har en levetid på hele 15 år. Når den i tillegg kommuniserer via nettet til Telia vil du så godt som aldri oppleve ustabilitet. Dette blir spesielt viktig når sensoren skal implementeres i avanserte maskiner. Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting og sammen med en av verdens fremste sensorutviklere vil Telia nå gjøre IoT mer tilgjengelig enn noen gang før.
IoT for alle
IoT for alle: Teknisk direktør i Telia Norge (nå leder for bedriftsmarkedet) Jon Christian Hillestad sammen med CEO i Disruptive Technologies Erik Fossum Færevaag. Foto: Telia.
Nå har vi altså oppdatert plattformen vår med Disruptive Technologies sin sensorteknologi i komponenten «Sensing as a Service». Samtidig lanserer vi et helt nytt produkt kalt «IoT Developer Kit» der kombinasjonen av den nye sensorteknologien, sammen med de øvrige komponentene i Telias plattformtjeneste, muliggjør en rekke innovative løsninger innen tingenes internett.
– Med et så voldsomt mulighetsrom og så stor etterspørsel som vi ser, er vi helt avhengige av innovative og modige selskaper som Telia for å kunne ta IoT ut til massene. Mens Telia er en av de fremste med sine IoT-skyløsninger som de kaller Purple Pipe, har vi skapt verktøyet for å levere målinger fra den virkelige verden. Sammen leverer vi en komplett plattform for digitalisering, sier Erik Fossum Færevaag, CEO og gründer i Disruptive Technologies.
Slik fremstår verktøykassen IoT Developer Kit med nyheten «Sensing as a Service». Foto: Telia.
Samarbeid og partnerskap helt avgjørende
Gjennom blant annet innovasjonsavdelingen Division X (tidligere Telia Next) jobber Telia tett på andre tech-virksomheter og oppstartsbedrifter. Det er gjennom partnerskap de store fremskrittene skjer, og Telia håper på flere spennende IoT-samarbeid i årene som kommer. Noen eksempler har vi allerede:
– Det er svært interessant og inspirerende for oss å inngå partnerskap med Disruptive Technologies. Deres høye ambisjoner om å gjøre IoT tilgjengelig for alle og dominere tingenes internett på verdensbasis er en svært god match med våre, sier teknisk direktør (nå leder for bedriftsmarkedet) i Telia Norge, Jon Christian Hillestad.
– Som teknisk direktør er det klart at man blir imponert over denne dingsen, sier Jon Christian Hillestad. Foto: Telia.
Dette er Smart-møterommet
I fremtiden vil Telias verktøykasse kunne anvendes i de mest komplekse situasjoner. Det er i stor grad opp til andre aktører hvordan de ønsker å programmere og anvende teknologien.
Vi kjenner alle til dørlåser som kan styres via en app. Men Telia har for eksempel også begynt å teste sensorer for å sette opp smarte møterom. Her kan du enkelt holde oversikt over hvorvidt møterommet faktisk er i bruk og hvor mange som er der, gjennom sensorer i stolene. Skulle du ønske å motta varsel så fort toalettene har behov for renhold, eller toalettrullene må fylles på? Dette er enkle eksempler på ting som sensorteknologien kan løse.
Denne stolen melder fra til skyen når du setter deg ned. Et enkelt grep, men bare starten på hva teknologien kan gjøre mulig for deg og din bedrift. Foto: Telia.
IoT har aldri vært enklere
Hvordan du velger å ta i bruk den nye verktøykassen og sensorene er opp til deg og din bedrift, men fra mai måned kan du forhåndsbestille Telias IoT Developer Kit. Da vil du få tilgang på Telias plattformtjenester som Identity, Trust as a Service og Purple Pipe, fem sensorer og en cloud-connector.
Trenger du hjelp med et IoT-prosjekt? Les mer om vår satsning og kontakt oss her.
Artikkelen ble oppdatert 17. november 2017.