ForsidenMagasinetIoTFørst i verden med smart landbruk
Telias IoT-lab. Foto: Telia.

Først i verden med smart landbruk

Med teknologi fra Telia og 7Sense kan bøndene snart overvåke jordbruket fra kjøkkenbenken. Smart landbruk er på full fart inn i Norge og Norden.

Mobilteknologi er en forutsetning for å forenkle hverdagen til den norske bonden. Det mener 86 prosent av norske bønder ifølge en fersk spørreundersøkelse.

I den sammenheng lanserte Telia, i samarbeid med det norske selskapet 7Sense, verdens første smarte landbruk-løsning basert på den nye teknologien Narrowband-IoT (NB-IoT) i desember. Teknologien er spesiallaget for sensorer og datamaskiner, og skal sørge for at alle mulige dingser kan kommunisere med hverandre og gi informasjon tilbake til brukeren.

Med teknologi fra Telia og 7Sense kan bøndene snart overvåke jordbruket fra kjøkkenbenken. Smart landbruk er på full fart inn i Norge og Norden.

En liten revolusjon for landbruket

Vanningsanlegg har lenge skapt hodebry for norske bønder. Problemet er at det ikke har eksistert noen løsning som forteller tilbake om driftsstatus og lokasjon på vanningsvognen. Bøndene blir derfor nødt til å ta flere turer ut på åkeren gjennom dagen for å sjekke. I beste fall går alt som normalt, men i verste fall kan koblinger ha løsnet og vann pøst ut på et lite område som skader avlingene.

Løsningen som bøndene snart kan benytte seg av er et system for overvåking av vanningsanlegget som skal gjøre vanningen bedre og mer presis. En sensor registrerer sprederposisjonen ved hjelp av GPS, og varsler hvis det oppstår trykkfall. Slik får bonden hele tiden full driftsstatus i sanntid for vanningsanlegget.

Sensoren er koblet til NB-IoT-nettet og sender data til mobilen eller nettbrettet med jevne mellomrom. Dette gir muligheten for konstant overvåkning, og er en trygghet der lekkasjer og driftsstans kan få store konsekvenser.

Det gir oss mer forutsigbarhet i hverdagen da vanningen kan foregå uten at vi fysisk trenger å være til stede.

Dag Fredrik Eftedal, Bonde.

– Vanningssesongen betyr uforutsigbarhet og konstant overvåking for bøndene. Lekkasjer og driftsstans er uheldig for produksjonen og kvaliteten på vekstene. Med vårt system får bonden varsler på en app ved avvik. Slik har man alltid full oversikt over fremdriften på vanningen, sier CEO i 7Sense Products, Max J. Tangen.

Les også: Løste vanningsproblemene med ny teknologi

Det er vestfoldsbonden Dag Fredrik Eftedal fra Hedrum som er den første i verden til å ta i bruk det nye vanningsanlegget med sensor. Han er ikke overrasket over at så mange norske bønder mener mobilteknologi er en driver for smarte landbruk.

– Jeg er ikke overrasket over disse tallene. Norske bønder ligger allerede langt fremme i bruk av teknologi, og med denne løsningen tror jeg vi kan ta et langt steg inn i fremtidens smarte landbruk. Det gir oss mer forutsigbarhet i hverdagen da vanningen kan foregå uten at vi fysisk trenger å være til stede, annet enn ved oppsett og flytting. Skulle det mot formodning skje et driftsavvik vil vi allikevel kunne reagere raskt, sier Eftedal.

Fra venstre: Vestfoldsbonden, Dag Fredrik Eftedal og CEO i 7Sense Products, Max J. Tangen. Foto: Telia.

Fra venstre: Vestfoldsbonden, Dag Fredrik Eftedal og CEO i 7Sense Products, Max J. Tangen. Foto: Telia.

Fra idé til marked på et halvt år

Lanseringen sammen med 7Sense er et godt eksempel på hvordan Telia ønsker å jobbe sammen med partnere innenfor IoT. Med vår åpne IoT-plattform kan man raskt og effektivt gjøre livet enklere gjennom digitalisering for både privatpersoner og bedrifter.

Teknisk direktør i Telia Norge, Jon Christian Hillestad, er stolt over hvordan Telia sammen med 7Sense gikk fra idé til marked på kun et halvt år. Han er overbevist om at også andre industrier vil dra god nytte av NB-IoT i fremtiden.

– Tingenes internett vil være en forutsetning for å digitalisere virksomheter, det offentlige og folks hverdag. Fremover vil vi se flere nyvinninger basert på NB-IoT, forteller Jon Christian Hillestad.

Partnerskapet mellom 7Sense og Telia er et produkt av innovasjonsavdelingen Telia Next sin åpne plattform for blant annet IoT-samarbeid. Målet er å senke terskelen for å få norske virksomheter til å komme i gang med å tenke IoT, og utvikle spennende kommersielle løsninger som virksomhetene kan vinne på. Plattformen består av ledende verktøy og infrastruktur kombinert med store mengder data som skal hjelpe bedrifter å korte ned gapet mellom idé og marked.

Les også: Signerte Norges største kommersielle NB-IoT-kontrakt

Om NB-IoT


Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.

Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.

NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Var denne siden nyttig?