Seaber ønsker å øke sikkerheten til sjøs ved hjelp av IoT-teknologi.

Tryggere båtliv med IoT-teknologi

Gründerbedriften Seaber skal øke sikkerheten til sjøs for eiere av fritidsbåter. Løsningen fant de med Telias IoT-teknologi.

Seaber er basert i Kristiansand, og har sett behovet for en løsning som skal fungere som et sikkerhetsnett for de som ferdes på sjøen i fritidsbåter. 

Antall fritidsbåter nærmer seg en million i Norge, og hvert år trenger tusenvis av båter assistanse til sjøs. Seabers sporingsenhet og app med sjøkart sørger for at andre båter kan komme raskere til unnsetning, samt redusere tyveri og skader på båter.

– Vi har selv vært mye på sjøen og opplevd at det kan være vanskelig å få tak i hjelp fra andre båter ved behov. Dette har vi tatt på alvor og utviklet Seaber app. Den er svært enkel å ta i bruk, og dette er et innovativt bidrag til å gjøre fritidsbåtlivet enklere, tryggere og morsommere, sier daglig leder i Seaber, Trond Erik Bognø.

Med appen Seaber varsler du andre brukere i nærheten hvis du trenger hjelp, og de ser din kontaktinformasjon og posisjon.

Seaber_Trond Erik Bognø.jpg

Trond Erik Bognø i Seaber har samarbeidet tett med Telia for å utvikle de nye produktene.

Seaber tilbyr båtmarkedet to tjenester: Seaber Boatfinder og Seaber app. Boatfinder er en batteridrevet GPS-basert sporingsenhet for alle typer båter. Boatfinder sørger for at du til enhver tid kan se posisjonen til båten din i Seaber app, og at du blir varslet hvis båten flyttes. 

Med appen kan du også kommunisere med andre båter i nærheten, uavhengig om du bruker Boatfinder. På online sjøkart i appen kan du blant annet se hvor vennene dine befinner seg med sine båter. 

– Med et alltid oppdatert sjøkart som du kan bruke på egen mobil, ønsker vi å gi de som ikke har mulighet eller behov for å kjøpe dyre faste installasjoner til båten et brukervennlig alternativ, sier Seabers daglige leder. 

Samspill med Telias IoT-teknologi

Ved hjelp av Telias IoT-teknologi skal sørlandsgründerne nå fortsette å teste og utvikle løsningen.

Telias IoT-teknologi


  • Telias «Narrowband Internet of Things» (NB-IoT) er spesiallaget for sensorer og datamaskiner, og sørger for at alle mulige dingser kan kommunisere med telenettet i alle tenkelige bransjer:
  • Miljøsensorer i offshorenæringen 
  • Sensorer i parkeringshus
  • Overvåkning av vann og avløp 
  • Kontroll av dyrt utstyr i byggebransjen
  • Sporing av sauer på beite
  • NB-IoT er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.
  • Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.
  • NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Utgangspunktet for all utvikling av Seaber Boatfinder har vært at løsningen skal være enkel å bruke i et kjent mobilt brukergrensesnitt, og den skal være knyttet til sjøkart. Omlag 20 prosent av båteiere bruker nå elektroniske kart på mobil eller nettbrett, og dette er i sterk vekst. 

– Vi så umiddelbart Seaber Boatfinder som et produkt som kan løse flere viktige problemer for de som har fritidsbåt, sier Jon Christian Hillestad, direktør for bedriftsmarkedet i Telia Norge.

De siste årene har Seaber sparret med Telia for å finne de gode løsningene for produktet. Samarbeidet har vært tett, og Telia har bistått teknisk og forretningsmessig gjennom innovasjonsprosessen og utviklingen av sporingsenheten.

Vi har blitt møtt med en samarbeidsvillighet og positivitet som har vært ekstremt viktig for oss.

Trond Erik Bognø, daglig leder i Seaber

Telia har et godt økosystem for IoT og digitale muligheter, og Seaber har blitt koblet til andre aktører i dette nettverket for å utvikle sporingsløsningen.

– Vi har blitt møtt med en samarbeidsvillighet og positivitet som har vært ekstremt viktig for oss. Selv når vi har vært i tunge faser i prosjektet, har vi blitt utfordret til å jobbe videre. Det at Telia tar oss inn og har tro på oss, har vært kjempeviktig, sier Bognø.

Uvurderlig IoT-teknologi

Gründeren fastslår at kompetansen de har fått tilgang til gjennom Telia Startup, har vært avgjørende. Telias kunnskap om IT-struktur, radio- og kommunikasjonsekspertise og oppsettet til kundedialog, er noen av de elementene som har bidratt til at Seaber kan skalere opp.

 – Det har vært helt uvurderlig å ha en aktør som Telia i ryggen, sier Seabers daglige leder.

Telia har rullet ut Narrowband IoT (NB-IoT) langs sørlandskysten, slik at Seaber kunne gjennomføre pilottesting i sommer. 

Seaber Boatfinder.jpg

Seaber tilbyr båtmarkedet to tjenester: Seaber Boatfinder og Seaber app.

NB-IoT er en teknologi som er skreddersydd for tingenes internett og har egenskaper som gjør den godt egnet for løsninger som har behov for langtrekkende dekning og lang batterilevetid. 

– Vi har hele veien kjent til utfordringen med å overføre data på en fornuftig måte uten at man tapper sensoren for batteri. Her er det helt sentralt å bruke Telias Narrowband-teknologi, sier Bognø.

Digitaliseringsreise på sjøen

I sommer gjennomførte de en målrettet mini-lansering på Sørlandet, der formålet var å få flest mulig til å bruke appen.

Seaber har høstet gode tilbakemeldinger fra brukerne og fortsetter nå med å utvikle tjenester i appen. Grunntanken er å lage en digital plattform for båtmarkedet, og til det ønsker de tilbakemeldinger og ideer fra båtfolket, slik at de kan bygge videre på tjenesten.

Seaber_Fritidsbåt.jpg

Gründerbedriften ønsker å øke sikkerheten til sjøs for eiere av fritidsbåter. 

– Seabers visjon er å bidra til et tryggere, enklere og morsommere båtliv, presiserer Bognø.

Han trekker fram at det blant annet gir en trygghet at foreldrene kan slippe barna alene ut i båten, mens de kan følge med på hvor de befinner seg. En annen tilbakemelding som har vært tydelig, er at mange ønsker å se hvor båten til andre familiemedlemmer eller venner befinner seg når de jakter ankringsplass. Båters plassering kan man nå enkelt se i kartet i Seabers app. I appen velger du selv hvordan du vil bli sett eller hva du vil se. 

– Vi har selv lang erfaring med båtlivet, og det er et stort potensial i å skape et digitalt samfunn til de som ferdes på sjøen, avslutter Trond Erik Bognø, daglig leder i Seaber.

Var denne siden nyttig?