
Oppdaterte telefoner er viktig for sikkerheten
Gamle telefoner med utdatert programvare kan gjøre bedriften sårbar for angrep fra hackere.

– Jeg tror ikke folk tenker noe særlig på at telefoner også kan hackes. Mange har jobbmail, internkommunikasjon og jobbdokumenter på telefonen, så et eventuelt datainnbrudd få store konsekvenser for bedrifter. En moderne telefon inneholder rett og slett veldig mye verdifull informasjon, sier Product Manager Hardware i Telia Bedrift, Martin Pettersson.
Viktig å oppdatere
Det er ikke uvanlig å ha både epost, forretningskontakter, informasjon om kolleger, kalender og muligens også interne kommunikasjonskanaler som Slack eller Facebook Workplace tilgjengelig på jobbtelefonen. Dermed kan en potensiell angriper få tilgang til veldig mye informasjon, både om den enkelte ansatte og om bedriften.
Hvis du i tillegg har for vane å koble til åpne, trådløse nettverk når du er på farten utsetter du deg for enda mer risiko. Disse nettverkene har ingen kryptering, og mesteparten av det du gjør på nett kan dermed enkelt overvåkes av noen med uærlige hensikter.
Det aller viktigste du kan gjøre for å ha en sikker telefon, er å oppdatere både operativsystemet og appene så ofte som mulig. Automatiske oppdateringer kan være en god idé – så lenge du samtidig følger med på at ingen apper plutselig ber om vesentlig mer tilgang enn tidligere. Da bør du være skeptisk.

Samsung Galaxy S9
- Kamera med variabel blenderåpning (F1.5–2.4)
- Skarpe bilder selv i mørk belysning
- Super-Slow Mo med 960 bilder pr. sekund
- Innebygde stereohøyttalere
- Vannsikker (IP68)
Alltid oppdatert med SVITSJ for Bedrift
Med SVITSJ for Bedrift får de ansatte mulighet til å bytte telefon én gang i året. Da reduseres risikoen for dataangrep betydelig: Nyere telefoner har alltid den nyeste sikkerhetsteknologien, og får alltid tilgang til de siste oppdateringene.
Dette er SVITSJ for Bedrift
- Valgfri mobil fra vårt sortiment
Dere kan velge mellom en lang rekke telefoner - inkludert de nyeste modellene. - Bytt mobil hvert 12. måned
Ansatte kan selv velge å svitsje telefonen med en ny 1 gang i året. - Skjermforsikring inkludert
Skjermforsikring er inkludert, og du kan få en lånetelefon på minuttet om du besøker én av våre Telia-butikker. - SVITSJ med god samvittighet
For hver telefon som byttes inn, gir vi en sum til en god sak. På den måten bidrar du til å tilføre samfunnet noe positivt.
Eldre telefoner vil derimot etter hvert miste støtten fra produsenten og apputviklere. Når det ikke lenger er mulig å laste ned de nyeste versjonene av operativsystemet og andre apper, utsetter man seg selv for en potensielt stor risiko. Hvis noen da finner et sikkerhetshull i versjonen du bruker, vil ikke dette bli fikset.
– Bedre sikkerhet på kjøpet
– Mange bedrifter har pleid å bytte mobiltelefoner hvert tredje år, men teknologien går stadig fortere fremover. Det gjelder også sikkerhetsteknologien. Når du kjøper en ny telefon, får du bedre sikkerhet på kjøpet, sier Pettersson.
– Vårt inntrykk er at kunder flest helst vil ha telefoner på grunn av nye funksjoner som bedre hastighet og bedre kamera, og bedre løsninger på hverdagsproblemene sine. Men sikkerheten tenker de ikke like mye på.
Hvis dere ikke har gode rutiner og et bevisst forhold til sikkerhet, risikerer dere i verste fall at både personlig informasjon og bedriftshemmeligheter kommer på avveie. Foto: Peter Hjertholm
Bedre identifisering
Nyere telefoner er stort sett alltid sikrere også rent fysisk. Fingeravtrykkslesere og systemer for ansiktsgjenkjenning utvikler seg stadig.
For eksempel var det mulig å lure ansiktsgjenkjenningen på noen telefoner med et enkelt bilde. Nyere versjoner bruker ansiktets varmesignatur i tillegg til rent utseende som identifisering.
Kombinert med en god sikkerhetskultur og klare råd til de ansatte vil du med SVITSJ for Bedrift kunne sørge for at bedriftens data er så trygg som den kan være.

iPhone XS
- Kommer i gull, sølv og stellargrå
- 5,8 tommer OLED-skjerm
- Vannsikker (IP68)
- Banebrytende dobbelt kamerasystem
- Opptil 512 GB lagring
Flere angrep mot telefoner
Selv om det fortsatt er slik at telefoner er mindre utsatt for dataangrep enn PC-er, har stadig flere angrep rettet seg mot telefoner de siste årene. Det er naturlig, i og med at telefonene blir stadig mer kompliserte – samtidig som de inneholder stadig mer informasjon.
Forskjellen på en PC og en telefon når det kommer til sikkerhet handler i hovedsak om kontrollen på det som havner på dem. Både Apple og Google har nå relativt grundige sjekker av apper som publiseres i henholdsvis App Store og Google Play, og det gjør det vanskeligere for eventuelle hackere å introdusere egne bakveier inn i telefonen.
Kan finne sikkerhetshull
Samtidig er det umulig å garantere for sikkerheten. Apper som allerede er godkjent kan bli overtatt av folk med skumle hensikter, og det kan også hende at noen finner sikkerhetshull som utviklerne av en app ikke har tenkt på å tette igjen.
I takt med at både operativsystemene og appene vi bruker blir mer kompliserte, vil antallet potensielle veier inn dermed også øke. Med en bevissthet rundt trygg bruk og en SVITSJ for Bedrift-avtale som sørger for at dere til enhver tid har oppdaterte telefoner med den siste sikkerhetsteknologien reduseres risikoen så mye som mulig.
Tips til digital sikkerhet for bedrifter
- Sørg for at de ansatte bruker lange passord – men de trenger ikke inneholde spesialtegn. Mellom 15 og 20 tegn er optimalt.
- Bruk to-faktor-autentisering på alle kritiske tjenester.
- Sørg for at de ansatte alltid har oppdatert programvare. Bruk gjerne auto-oppdateringer, men følg med på tilgangene appene ber om.
- Aldri bruk telefoner og annet IT-utstyr som ikke lenger får de siste oppdateringene.
- Aldri del sensitiv informasjon på åpne kanaler.
- Unngå å bruke åpne, trådløse nettverk – bruk heller 4G.
- Bruk gjerne VPN for å øke sikkerheten ytterligere.