ForsidenMagasinetPå jobbGir oss bedre oversikt
Gravemaskin på byggeplass fyller containere med avfall.

– Gir oss bedre oversikt over eiendelene våre

Tradisjonelt sett "dumme" produkter blir smarte ved hjelp av StalkITs teknologi. Det drar det interkommunale selskapet Hamos stor nytte av.

En container er i bunn og grunn en metallboks – enten de er små eller store. Det betyr ikke at de ikke er verdifulle. En container kan koste fra noen titalls tusen kroner og opptil flere hundre tusen kroner per stykk, og da gjelder det å ha kontroll på hvor de befinner seg til enhver tid.

Tradisjonelt sett har det å ha denne oversikten vært en komplisert og manuell prosess – med mange og store potensielle feilkilder. Det er nettopp denne problematikken StalkIT nå vil løse – ved hjelp av Narrowband-IOT-nettet.

En sporingsenhet som festes på containere gir kundene oversikt over alle enhetene uansett hvor de befinner seg, og en portal for administrasjon gjør jobben på kontoret vesentlig lettere. I tillegg har StalkIT en app som kan brukes ute i felt for å lokalisere og konfigurere enhetene.

Dette er IoT:


IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett.

Begrepet brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer.

Tingenes internett er et voksende verdensomspennende nettverk, hvor ting snakker med hverandre og så til oss mennesker.

Formålet er å skape nye verdier og spare ressurser ved bruk av sensorteknologi, datateknologi og nettverksteknologi.

Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

Reduserer svinn

Den lille boksen inneholder både posisjonssporing, akselerometer og temperatursensor. Foto: StalkIT

– Den åpenbare fordelen er at kundene får full oversikt over alle eiendelene sine. Det vil kunne redusere mye av svinnet som finnes i dag. Hvis man har 10 000 containere i markedet, vet man kanskje bare hvor halvparten befinner seg til enhver tid. Resten får du først vite om når kunden ringer og ber om tømming, sier produktsjef i StalkIT, Einar Aaland.

Blant de som har testet systemet en stund, er det interkommunale selskapet Hamos. De driver, i tillegg til tradisjonell avfallshåndtering for private og bedrifter i 11 kommuner sør og vest for Trondheim, med utleie av containere. Med rundt 1000 containere i stallen, forteller kvalitet- og utviklingsleder Torbjørn Evjen at de har lett etter en mer automatisk måte å drive lagerstyringen.

Torbjørn Evjen fra Hamos står foran en blå kontainer.

Torbjørn Evjen i Hamos forteller at de nå skal utvide bruken av StalkIT, og at de har en opsjonsavtale på hele flåten. Foto: Hamos

Siden tidlig i våres har de testet ut StalkIT på rundt 30 av containerne, og erfaringene har vært så gode at de nå har valgt å skrive kontrakt på 300 enheter til – med en opsjonsavtale på å dekke hele flåten.

– Det er først når vi har hele flåten på samme system at vi får en komplett oversikt over alt vi har, sier Evjen.

Ekstra fordeler

I tillegg til de åpenbare fordelene StalkIT-modulen gir – som muligheten for oversikt over plassering, enklere administrasjon og muligheten for automatisk styring av for eksempel service, ser Hamos flere fordeler med StalkIT.

– Sensorene har, i tillegg til posisjonsloggingen, også logging av temperatur og er utstyrt med akselerometer. Det gjør at vi kan få en indikasjon på temperaturforandringer og får mulighet til å fange opp en begynnende brann tidlig nok. Akselerometeret gjør også at vi kan oppdage dersom en container blir flyttet på uten at det er vi som gjør det, sier Evjen.

Illustrasjon som viser hvordan StalkITs tjeneste fungerer.

StalkIT gir brukeren full oversikt over alle containere på ett sted. Illustrasjon: StalkIT

Aaland i StalkIT forklarer at akselerometeret også læres opp til å kjenne igjen ulike bevegelsesmønstre ved hjelp av maskinlæring. Det betyr at den kan lære seg forskjellen på at den blir løftet opp på en krokbil eller om den blir flyttet med gaffeltruck – og varsle automatisk hvis den blir brukt feil.

NB-IoT-nettet avgjørende

Selv om sporingsteknologi i seg selv ikke er noe helt nytt, drar StalkIT stor nytte av det nye Narrowband-IoT-nettet til Telia. Det gjør det mulig å tilby enheter med vesentlig lengre batterilevetid til en lavere pris enn om de skulle brukt det vanlige mobilnettet.

Om NB-IoT


Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.

Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.

NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

– Teoretisk sett er batterilevetiden på inntil 20 år, men det vil variere med bruken. Hvis det er mye bevegelse på containeren vil den sende mer data, og dermed bruke mer batteri. Det er uansett mye bedre enn om vi hadde brukt det vanlige 4G-nettet. Da ville datakostnaden for kundene vært høyere og batteriet ville ikke vart mer enn maksimalt ett år, sier Aaland.

Vi er helt avhengige av NB-IoT-nettet.

Einar Aaland, StalkIT

I september ble Telias NB-IoT-nettverk rullet ut for fullt, og dermed har StalkIT også kommet skikkelig i gang her til lands. Nå ser de også mot internasjonale markeder, men denne satsningen avhenger av teknologien i de ulike landene.

– Vi er helt avhengige av NB-IoT-nettet, men vi skal i gang med en test sammen med Telia i Finland nå, så vi følger nøye med, sier Aaland.

Tidlig og spennende partner

StalkIT har vært med som en del av Telias satsing på IoT siden tidlig i testfasen, og var blant de aller første som tok i bruk teknologien i stor skala.

– StalkIT er et eksempel på et kjempespennende produkt som blir muliggjort av den nye mobilteknologien. Hvis man ser på antallet containere som finnes der ute, er det også et veldig interessant volumcase for oss, forteller Sales Manager for IoT i Telia, Frode Hegglund.

Einar Aaland fra StalkIT sammen med Jon-Christian Hillestad og Frode Hegglund fra Telia Norge

Einar Aaland fra StalkIT signerte i høst Norges største kommersielle NB-IoT-kontrakt. Her sammen med John Christian Hillestad og Frode Hegglund fra Telia. Foto: Telia

For StalkITs del er det flere fordeler ved å jobbe i partnerskap med Telia.

– Telia har kunder som har behov for sporing av varer og verdier, men det er også en kompetanseutveksling som går begge veier. Det er veldig dyrt å investere i dekning som dette, så da er det viktig at enhetene kommer opp så fort som mulig. Det er positivt for begge parter, sier Aaland.

Til å begynne med kommer de til å fortsette å fokusere på containere, men Aaland er klar på at teknologien også egner seg godt for andre bransjer.

– Vi har valgt avfallshåndtering fordi vi har lang erfaring fra bransjen, men ideen kommer fra sauer. Vi skal på et tidspunkt utvide til andre bransjer også, men akkurat når det blir kan vi ikke si så mye om enda, avslutter han.

Var denne siden nyttig?