ForsidenMagasinetIoTVerdens største IoT-pilot

Verdens største IoT-pilot

Tiden med forsvunne sauer kan være forbi når 1000 sauer blir sporet på sommerbeite. Bonden får full kontroll på lokasjon og tilstand.

I desember i fjor lanserte Telia, som første operatør i Norden, den nye teknologien Narrowband Internet of Things (NB-IoT). Dette nettverket er regnet som startskuddet for den enorme veksten vi vil få innen IoT. I løpet av få år vil antall maskiner, som snakker sammen via sensorer og informerer oss videre, mangedoble seg. Vi snakker flere titalls milliarder dingser på verdensbasis.

LES OGSÅ:  Løste vanningsproblemene med IoT

Ekstra spennende er det da at verdens største IoT-pilot skal finne sted i Lyseheiene i Rogaland til sommeren. Her skal 1000 sauer på sommerbeite spores ved hjelp av en sensor rundt halsen. Slik vil bonden kunne følge hvor de befinner seg og hvordan de har det.

– Dette er et svært godt eksempel på hvordan ny teknologi og IoT kan være med på å dekke et reelt behov, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge. - Dette er ikke en teknologi for deg og meg, men som brukes til tingenes internett, til å få alle mulige oppkoblede ting til å snakke sammen. Sporing ved hjelp av NB-IoT er ett av de viktigste områdene innenfor IoT og 5G i fremtiden, og kan i praksis brukes på omtrent alt som flytter på seg, ikke bare dyr, men også frakt, containere og transportmidler.

Leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge, Jon Christian Hillestad. Foto: Telia.

Leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge, Jon Christian Hillestad. Foto: Telia.

Den digitale gjeteren

Sporingsmodulen i klaven til sauene kommuniserer tilbake til bonden som kan følge lokasjonen deres via kart på telefon, nettbrett eller PC – helt ned til kun én meters feilmargin. Sauebonden Bjørn Høyland fra Jæren etterlyste selv en lettere måte å holde oversikt over sauene sine på, og tok i første omgang kontakt med oppstartsselskapet Nortrace fra Sandnes.

LES OGSÅ: Norsk oppfinnelse kan løse århundrets strømutfordring

– Jeg har gjennom mange år testet ulike sporingssystemer for sau på utmarksbeite uten å finne noe som fungerer godt nok eller som lar seg forsvare kostnadsmessig, forteller Høyland. - Derfor kontaktet jeg Nortrace i Sandnes og utfordret dem til å lage et sporingssystem med lang batterikapasitet, pålitelig toveis kommunikasjon, og til en betydelig lavere kostnad enn systemene som selges i dag.

Nortrace fikk en klar bestilling fra sauebonden Bjørn Høyland fra Jæren på at systemet måtte ha pålitelig toveiskommunikasjon, og til en betydelig lavere kostnad enn systemene som finnes på markedet i dag. Foto: Telia.

Nortrace fikk en klar bestilling fra sauebonden Bjørn Høyland fra Jæren på at systemet måtte ha pålitelig toveiskommunikasjon, og til en betydelig lavere kostnad enn systemene som finnes på markedet i dag. Foto: Telia.

Nortrace kontaktet Telia Norge, og sammen utviklet selskapene en ny type sporingsenhet basert på NB-IoT. Fordelene med denne teknologien er at den kan håndtere et enormt antall enheter. Enhetene er rimelige i innkjøp og bruker svært lite energi. Sensorer som støtter NB-IoT har opptil 10-12 års batterilevetid, og kostnadene ved å bruke denne teknologien er lavere enn på 2G, 3G, og 4G.

Til saue-piloten leverer Telia kommunikasjonsmodulene og oppgraderer mobilnettet for å støtte NB-IoT, mens Nortrace har utviklet selve sporingssystemet med GPS og en nettbasert brukerflate.

– Denne løsningen gir utvilsomt bedre dyrevelferd og bedre dyrehold, sier utviklingssjef Rolf Ørland i Nortrace. - Den gjør det enklere å redusere tap av saueliv fordi bonden får varsel dersom en sau ikke har beveget seg på en stund, og sitter sauen fast kan den hjelpes løs. Med NB-IoT har vi klart å få ned prisen per sporingsenhet, og det gjør det mulig for sauebøndene å spore hele flokken, og ikke bare enkeltdyr.

Sauebonden selv gleder seg til å slippe sauene ut for sommerbeite:

– Både sauene og jeg går en tryggere sommer i møte, og jeg ser frem til å slippe dem ut på sommerbeite. Det blir interessant å følge med på dem og godt å vite at jeg raskere kan hjelpe hvis det skulle være noe. I tillegg går det raskere å lokalisere sauene ved innhenting om høsten, jeg vet akkurat hvor de er og slipper å bruke tid og ressurser på å lete, sier sauebonde Høyland.

Produktet har fått navnet Gjeteren og forventes å bli kommersielt tilgjengelig fra høsten 2017 gjennom selskapet Norsk Landbruks Elektronikk AS.

Skalerbar og overførbar teknologi

Med sporing av tusen sauer regner Telia Norge med å høste verdifull erfaring av piloten:

– Med en så stor pilot vil vi få et godt bilde av hvordan teknologien fungerer i praksis, og hvordan den kan overføres til andre bruksområder, sier Hillestad. – NB-IoT åpner for enormt mange muligheter, og med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger sammen med partnere. Vi har nå en håndfull IoT-løsninger som benytter seg av NB-IoT, og det er spennende å være med på å skape konkrete løsninger som løser virkelige utfordringer, enten det er i landbruket, i byen eller på sjøen.

«Gjeteren» er bare én av et hav muligheter som følger med den nye teknologien NB-IoT. Telia søker aktivt etter flere samarbeidspartnere for å løse både store og små utfordringer ved hjelp av denne teknologien. Gjennom en unik plattform har Telia også opprettet en verktøykasse som bedrifter kan benytte seg av for å komme ut av IoT-startgropa. I tillegg til «Gjeteren» har Telia jobbet med følgende IoT-prosjekter:

Er du interessert i å finne ut av hvilke muligheter IoT kan gi din bedrift? Kontakt innovasjonsavdelingen til Telia her.

Om NB-IoT


Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.

Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.

NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Var denne siden nyttig?