ForsidenMagasinetStartupDisse tech-gründerne har gjort seg bemerket i 2021

Disse tech-gründerne har gjort seg bemerket i 2021

— Det har vært et spennende og fantastisk år, sier Lars Gunnar Fledsberg. Han står bak Wittario – én av 10 nyoppstartede bedrifter, som ved hjelp av Telia Startup har skutt fart i forretningsideene i år.

— Samarbeidet med Telia har gitt oss vind i seilene. Det å ha en stor og proff mentor i ryggen, som øser av sin kunnskap og kompetanse har utvilsomt hatt mye å si for oss. Vi har fått uvurderlig hjelp med markedsføring og finansiell rådgivning. Det er vi takknemlige for, sier Fledsberg.

Han understreker verdien av å ha noen i ryggen, når man står på for å etablere en ny bedrift.

— Vi i Telia heier på nytenkende startups som ønsker å gjøre en forskjell for samfunnet ved hjelp av kommunikasjonsteknologi. Vi er der som en god partner og sørger for å dele av vårt kunnskapslager innen nettverk, 5G og IoT, forteller Charlotte Heyerdahl, som er en av initiativtakerne bak mentorprogrammet i Telia.

VIL GJØRE EN FORSKJELL: Fra venstre: Hege Eiklid, Innocom – Pål Warset, Intoto – Knut Wien, Startup Norway – Katrine Fotland, Startup Norway

— Det er en gave for oss å få lov til å jobbe så tett med kreative og nyskapende bedrifter, de utfordrer oss like mye som vi utfordrer dem, sier Heyerdahl.

Årets startups er ingen unntak, med nyskapende ideer innen 5G, IoT og mobilteknologi.

3 startups som innoverer med 5G

Det nye mobilnettet bidrar til å sette mange nyskapende tjenester og produkter ut i livet. Blant årets startups er det spesielt tre som peker seg ut innenfor bruk av 5G. Både FlySpray, Visual Catalyst og nLink bruker mobilnettet på hver sin måte.

— Vi investerer mye i å bygge ut et solid 5G-nett, og da er det klart det er spennende å se de fantastiske løsningene man kan benytte det til! sier Henning Huuse, buisness developer for 5G i Telia.

— Jeg tror vi bare har sett starten på hva IoT kan bidra med! Og kombinert med 5G er potensialet enormt!

Henning Huuse, business developer for 5G, Telia

FlySpray har bygget en drone som kan spraybehandle og male — og over mobilnettet kan dette gjøres nærmest hvor som helst, og på lange avstander. Visualyst benytter kunstig intelligens for å gå gjennom videomateriale, for å flagge scener som vil kunne skape problemer innenfor ulike lands lovgivning. Med 5G kan de gjennomgå store mengder materiale allerede på location.

Og sist men ikke minst, trekker Huuse frem robotmakerne i nLink, som har laget verdens første kommersielle robot for byggebransjen.

— nLink kom til oss med en utfordring – de ønsket å kunne kjøre programvaren sin over mobilnettet. Dette er teknologi som kommer, men som ikke er tilgjengelig ennå. Disse gutta lå altså litt foran oss. Vi i Telia liker å være utfordreren, men vi liker også å bli utfordret. Det ble vi aller høyeste grad i dette tilfellet, forteller Huuse.

3 gründerbedrifter som er nyskapende med IoT

Tingenes internett handler om mer enn smartklokker og gressklippere som kan styres fra mobiltelefonen. Startup-bedriften Eagl viser hvordan hverdagen vår kan forenkles med IoT, i dette tilfellet ved å gjøre leie av golfbiler mer sømløst.

En annen av årets startups som benytter IoT er Hark. De gjør det mulig å få bedre kontroll på eget strømforbruk, og ikke minst til å benytte strøm når nettet er minst belastet — og strømmen er billigst.

SUKSESSFULLT STARTUP-PROGRAM: Bak fra venstre: Kai Løvdal, Telia – Øyvind Rasmusen, Telia – Marius Ebbesen, Telia. Nederst fra venstre: Knut Wien, Startup Norway – Janna Goncharova, Startup Norway – Katrine Fotland, Startup Norway.

Men det stopper ikke der. IoT er en viktig brikke på veien mot et tryggere og bedre samfunn. Det er Intoto et godt eksempel på. Intoto benytter smarte sensorer i vassdragene til å varsle flom.

— Intoto viser virkelig hva teknologi kan bidra med i samfunnet. Ved å sanke informasjon fra sensorer i vassdragene, kan skadeomfanget begrenses. Det betyr enormt mye for de som rammes, sier Huuse.

4 startups som bruker mobilteknologi på nye måter

Det kommer stadig nye eksempler på hvordan mobilteknologi kan forbedre eller forenkle hverdagen. Innocom holder eldre i form, med en digital personlig trener. Moodie har gjort det enkelt å strømme kulturopplevelser rett hjem i folks stuer. Insp lar oss klikke og hente rett Instagram. Og Wittario vekker skoletrøtte barn ved å berike læresituasjonen med mobilspill.

— Vi er blitt profilert både kommersielt og redaksjonelt, som følge av samarbeidet. Det har igjen vekket interesse blant flere seriøse investorer. Å være en Telia Startup fører mye godt med seg – det har vi virkelig erfart, sier Fledsberg i Wittario, om året i mentorprogrammet, som nå går mot en slutt.

Telia har hjulpet oss til en helt unik markedsføring.

Lars Gunnar Fledsberg, CEO, Wittario

— Wittario, og de andre ni startupene, har vært spennende å følge gjennom året, og det er fint å kjenne på at vi har kunnet bidra. Jeg er sikker på at vi kommer til å holde kontakten med flere av dem, forteller Charlotte Heyerdahl i Telia.

I januar sparkes året i gang med et nytt knippe interessante startups i mentorprogrammet.

— Det er vemodig å takke dem av etter et godt samarbeid gjennom året, men det er klart vi nå er spente på hva 2022 bringer! avslutter Heyerdahl.

 

 

Var denne siden nyttig?