Infinity symbol

Utrolige nyheter fra CES

Mer mobilitet, mer internett og mer virkelighet er spådommen for 2016. CES-messen i Las Vegas var full av mobil, virkelighet og uvirkelighet. En orgie i nyttige og ikke fullt så nyttige duppeditter.

Ei jente ser inn i VR-briller, mens en annen står og ser på og tar på VR-brillene. Begge smiler.

Foto: Cesweb.org

Dagene da hvitevarer og klær var uten tilkoblingsmuligheter er forbi. 2016 er året for tingenes internett. Kan det være online, skal det være online. IoT, Internet of Things, er for lengst blitt et hype-ord, men det får stadig mer innhold. På Consumer Electronics Show i Las Vegas ble det vist frem en mengde mer eller mindre nyttige ting med internett.

www.kjøleskapet.no

Samsungs smartkjøleskap var en av lanseringene som fikk en del ekstra oppmerksomhet. Med dette på kjøkkenet kan barnas tegninger og handlelappene legges vekk. På døren troner nemlig en 21,5 tommer stor berøringsskjerm som fungerer som kommunikasjonsstasjon.

Denne kan selvfølgelig styres fra mobilen, og beskjeder kan sendes til dem som sulter foran kjøleskapet. Hvis du synes det er slitsomt å åpne døra for å se hva som er inni, slipper du det. Fire kameraer lar deg se hva du trenger å handle og hvordan muggen utvikler seg på matrestene.

Samsung smartkjøleskap. Foto: Samsung.

Foto: Samsung

Vi ser og ser

En messestand som tiltrakk seg lange køer var Oculus Rift. Det Facebook-eide selskapet var endelig klare til å vise frem, og selge sine etterlengtede virtual reality-briller. VR-brillene som lar deg «kjøre»  berg-og-dalbane i din egen stue har, selv om mange har gledet seg, fått en del kritikk. Over 7 000 kroner for et par VR-briller er en for stiv pris mener kritikerne.

Kanskje kan HTCs, noe mindre hypede VR-brille Vive bli et alternativ. Med disse kan man blande den virtuelle virkeligheten med den virkelige virkeligheten og få såkalt «augmentet reality», noe Oculus ikke kan. I samarbeid med Valve og deres Steam-tjeneste lover HTC at en mengde spill vil bli tilgjengelige til Vive. Prisen på VR-brillene er riktignok ikke kjent ennå. 

Oculus VR-briller.

Foto: Oculus / HTC

Nix Flix for Kim

Hvis vi holder oss i «se-land» var selvfølgelig Netflix representert på CES. Samtidig som selskapet avholdt sin pressekonferanse, ble tjenesten gjort tilgjengelig i 130 nye land. Netflix kunne også fortelle at de jobber hardt for å skreddersy og personliggjøre tjenestene sine ytterligere, blant annet ved å finne ut hva slags humør brukerne til enhver tid er i.

Netflix kunne også fortelle at vi i 2015 så totalt 12 milliarder timer med film og serier via dem. Et tall som forventes å øke kraftig, når det nå kun er Nord-Korea, Syria, Kina og Krim-halvøya hvor tjenesten ikke er tilgjengelig.

Hører du?

Fascinerende nok var også den gode gamle platespilleren godt representert i Las Vegas. For vinyl-fans er det verdt å ta med seg at den gode gamle Technics SL 1200-spilleren er tilbake, i flere modellvalg. For alle som ikke har kastet seg på vinyl-retrobølgen, men bruker mobilen til å høre musikk, kommer det gode nyheter fra flere produsenter.

Både tradisjonsrike Onkyo og tyske Bragi kunne presentere virkelig trådløse ørepropper. Ingen bøyle eller kabling mellom høyre og venstre øre. Skal vi tro anmelderne leverer de også god lyd via Bluetooth.

Bragi-proppene, The Dash, har innebygd mikrofon for telefonsamtaler, og selvfølgelig biometriske sensorer. Med disse kan du få oppdateringer på for eksempel puls og skrittantall. Som om ikke det er nok har øreproppene innebygd musikkspiller med 4 GB lagring, og de er vanntette.

Skulle du ønske deg litt mer bling kan øreproppene DiamondZ True Wireless fra Monster være et godt valg. De kommer med «diamantutsmykning». Propp og øredobb i ett.

Bragi Dash

Foto: BRAGI

Rull ut

Tilbake i bildeland var det mere snacks å se i Las Vegas. Samsung hadde tatt med seg verdens største TV. 170 tommer SUHD er definitivt ikke TV-en for folk flest. En 78 tommers versjon av den samme koster nesten 90 000 kroner. Der Samsung kjørte stort valgte LG fleksibelt.

Sammenrullbar OLED-skjerm.

Foto: LG.

De viste frem et virkelig drømmeprodukt; en sammenrullbar OLED-skjerm! Flere anmeldere rapporterte om mange døde pixler på skjermen, og at rullingen bidro til å drepe enda flere pixler. Samsung har med andre ord fortsatt en jobb å gjøre, men mulighetene denne teknologien vil gi er enorme. Det er altså et stykke frem til vi alle ruller sammen TV-en på kvelden.

Tango-telefon

En elektronikkmesse ville ikke være komplett uten mobilen. Den mest spennende nyheten på dette området må sies å komme fra Google og Lenovo. Søkemotorkjempens «Project Tango» skal pakkes inn i mobiltelefoner fra Lenovo.

Når disse kommer på markedet vil vi ha telefoner som «kjenner» omgivelsene sine. En rekke sensorer og kameraer bak på telefonen vil kunne for eksempel kunne skanne et rom og måle avstander. I første omgang er disse evnene tenkt brukt til spill, men det er lett å se for seg andre bruksområder.

«Tango-telefoner» kan for eksempel by på fantastisk hjelp til blinde. Lenovo hevder telefonen vil ha en relativt vanlig pris, rundt 4-5000 kroner, og de første modellene blir antagelig å se til sommeren.

Uvirkelig blir virkelig

Mye av de spektakulære og oppsiktsvekkende nyhetene som avsløres på CES er på prototype nivå, og dermed ikke tilgjengelig for folk flest. Allikevel er det et blikk mot hva som snart er tilgjengelig for folk flest.

Derfor skal vi ikke spørre hånlig om hva vi skal med internett på kjøleskapet og vaskemaskinen. Det var nemlig en gang mange som lurte på hva man skulle med internett på mobilen også.