En dråpe faller i mørket

Reisen til null

Reisen til null handler om våre ambisjoner om null utslipp og null avfall innen 2030. Telia er allerede miljøsertifisert, vi ble klimanøytrale i 2020, og nå bygger vi et landsdekkende 5G-nett som skal gjøre det mulig å drive en smartere, mer miljøvennlig og bærekraftig utvikling av lokalsamfunn og bedrifter.

5G muliggjør en mer bærekraftig verden

Digitaliseringen i samfunnet skjer i et enormt tempo. Vi skal bidra til, og tilrettelegge for, denne utviklingen. Vi var først ute med lanseringen av 5G i 2018, og vi skal være først ute med et landsdekkende 5G-nett i 2023. Digital teknologi, som 5G, er anslått å redusere de globale utslippene med 15 % innen år 2030.

Men hvordan er 5G bærekraftig? 5G-nettet tilbyr en infrastruktur som gjør at vi fremover kan hente ut teknologiens goder, enda mer presist, på måter som både beskytter miljøet og fremmer langsiktig bærekraft.

Eksemplene er mange: Nye metoder som optimaliserer energieffektivitet i ulike kategorier, smartere løsninger som reduserer fysisk forflytning og utslipp knyttet til reise, generelle løsninger mot redusert karbonutslipp, beskytter og forbedrer luft- og vannkvalitet, sensor-teknologi som vil kunne gi svar på tilstanden til enheter på en raskere, bedre og mer omfattende måte, og mye, mye mer.

Alt dette vil trenge næring fra 5G-teknologien. Derfor vil 5G hjelpe oss på mange måter. 5G-teknologien vil treffe de aller fleste industrier, og introduksjonen av denne infrastrukturen vil kunne stå igjen som en viktig milepæl i klimakampen.

Vil du vite mer om hva vi gjør i dag?

Nedenfor kan du lese om noen eksempler fra miljøvennlige initiativer, produkter og tjenester, som vi tilbyr privatkunder og bedrifter.

Telia MobilPant – en mer miljøvennlig panteordning for mobilen

MobilPant er en returordning for mobiltelefoner og nettbrett, der kundene kan pante sin gamle mobil og få en tilgodelapp tilsvarende telefonens verdi. I 2020 tok vi i mot 58 000 telefoner og 95 % av innsamlede telefoner blir gjenbrukt. Dermed kan brukte gjenstander komme til nytte for andre, og den som panter mobiltelefonen sin kan få en ny til redusert pris.

Ved å forlenge levetiden til en mobil kan vi redusere karbondioksidutslipp tilsvarende 27 kilo – eller en kjøretur med dieselbil fra Stavanger til Kristiansand. Mobiler som ikke kan gjenbrukes blir destruert på en miljøvennlig måte.

Telia LIKE FIN – brukte mobiler, like fin, til en lavere pris

Vi får stadig brukte mobiler i retur, og vi ønsker å gjenbruke de fineste av dem. Med LIKE FIN kan du kjøpe brukte, like fine mobiler, til en lavere pris enn de splitter nye.

I tillegg til at du sparer penger, gjør du også et godt valg for miljøet ved å kjøpe en LIKE FIN mobil. Mobilen kommer i en miljøvennlig eske, med minimalt innhold.

For ordens skyld! Mobilselskapet OneCall tilhører Telia Company, og tilbyr lignende løsninger til sine kunder – MobilPant og NestenNy.

Amundsen – Verdens første klimapositive spillefilm

Å støtte opp under norsk film, underholdning og kulturhistorie er en del av vår samfunnsoppgave og samfunnsansvar. Derfor bestemte vi oss, for noen år tilbake, å inngå et sponsorsamarbeid med skaperne av den norske spillefilmen om Roald Amundsen. Resultatet ble verdens første klimapositive spillefilm!

Amundsen – SF Anytime

Amundsen var selv en av de som involverte seg i klimaproblematikken på et tidlig stadium, og med dette i bakhodet var det passende at også spillefilmen om Amundsen skulle skrive norsk (film-)historie.

Å bli klimapositiv krevde en rekke konkrete miljøvennlige tiltak for produksjonen. Alt fra kostyme-gjenbruk og plastredusering, til vegetarkost, elbil-bruk og samkjøring. I tilfeller hvor det var «uungåelige» klimautgifter valgte man og kjøpe «klimakvoter» for å kompensere for miljøavtrykket.

Sammen med organisasjonen CHOOOSE, holdt vi kontroll på CO2-avtrykket, og resultatet ble så bra at FN gjorde Amundsen til hovedsak på sine Climate Change-sider.

Les flere eksempler på hvordan mobilteknologi bidrar til et mer bærekraftig samfunn

Smartere filmproduksjoner med 5G

Visste du at animasjonsfilmer krever enorme mengder data? En animasjonsfilm på over en time kan fort bestå av 400 000 enkeltbilder på rundt rundt 40 megabyte per bilde.

Med Telia sitt 5G-nett trenger ikke det norske animasjonsstudioet Qvisten Animation (Flåklypa, Knerten, Kaptein Sabeltann med mer) å frem en egen nettverkslinje, produksjonen går langt raskere, og de vil med tiden kunne åpne opp for fjernarbeid – som gir en større reisebesparelse og fleksibilitet.

Smartere byggeplasser med 5G

Lillestrøm var den første byen i Norge med Telia 5G-nett i 2020. Sammen med entreprenøren HENT har vi demonstrert hvordan man i dag kan gjøre fjerninspeksjon med drone, via 5G-nettet, på byggeplasser som tidligere har krevd omfattende arbeidskraft, maskindrift, transport og logistikk.

Droner kan sende bilder i sanntid til team som sitter på sine respektive lokasjoner og på en langt mer effektiv, sikker, miljø- og kostnadsbesparende måte gjøre samme stykke arbeid som tidligere.

Smartere landbruk med sensorteknologi

I 2016 lanserte Telia som første aktør i Norden kommersielle løsninger for tingenes internett ved bruk av en helt ny teknologi: Narrowband-IoT (NB-IoT). NB-IoT gjør livet enklere for både privatpersoner og virksomheter, og Telia har sammen med det norske innovasjonsselskapet 7Sense utviklet det første eksempelet i verden for bruk av NB-IoT i landbruket.

Produktet er et system som overvåker og gjør vanningssystemene i landbruket bedre og mer presise. Vannsprederen påmonteres sensorer som registrerer posisjon ved hjelp av GPS, samt varsler trykkfall og oppgir driftsstatus for anlegget. Sensorenheten er koblet til mobilnettet med en NB-IoT-modul og sender data med jevne mellomrom til bondens mobil. Dette gir muligheten for konstant overvåkning, og en trygghet der lekkasjer og driftsstans kan få store konsekvenser. Bra for bonden – og for miljøet!

Telia Startup – innovasjon og bærekraft

Gjennom mentorprogrammet Telia Startup får nyoppstartede bedrifter vår kompetanse og tjenester i ryggen, i form av fagekspertise og kommunikasjonsteknologi i verdensklasse. For oss er det viktig å hjelpe bedrifter som har til hensikt å levere bærekraftige løsninger til samfunnet. Felles for alle Telia Startups er at de skalerer på kommunikasjonsteknologi. Vi ønsker å lære hvordan vår teknologi kan brukes på smarte måter og hjelper startupene med å lykkes i deres arbeid.

Les mer om Telia Startup og bli kjent med våre startups og deres bærekraftige forretningsidéer.

Var denne siden nyttig?