Utfasing av 3G-nettet – Hva betyr det for deg?

Vi moderniserer mobilnettet for fremtiden. Det betyr at 3G-nettet gradvis blir faset ut fra årsskiftet 2018/2019.

Nye tjenester innen mobilkommunikasjon utvikler seg over tid, og bruken øker kraftig. Utviklingen går mot en ren 4G-verden, og mange ringer allerede i dag over 4G-nettet med telefoner som støtter samtaler over 4G-nettet, såkalt 4G Tale.

Hvorfor gjør vi dette?

Vi faser ut 3G-nettet for å få plass til fremtidens teknologi, nemlig dagens 4G og fremtidens 5G, samt utbyggingen av et landsdekkende IoT-nett. Vi må rett og slett prioritere de frekvensene vi har til den nyeste teknologien.

Utfasing av 3G-nettet er en naturlig utvikling som vil gi enda bedre kundeopplevelser, enten de bruker mobilen eller nettbrettet til å prate, surfe eller streame.

Kjersti Jamne, direktør for privatmarkedet i Telia Norge.

4G kan levere enormt mye mer data og hastighet i mobilnettet over det samme frekvensbåndet sammenlignet med de gamle teknologiene. På denne måten sikrer vi våre kunder den beste opplevelsen i nettet.

Kjersti_Jamne_600x300.jpg

Kjersti Jamne, direktør for privatmarkedet i Telia Norge.

– Det mest naturlige er å begynne med å slukke 3G-nettet fordi overgangen til 4G-telefoner går så raskt hos kundene. Om ikke lenge vil svært få bruke 3G-nettet fordi de ringer over 4G, og 4G-dekningen vil være like god som 2G-dekningen, sier Dag Wigum, teknisk direktør i Telia Norge.

Hva betyr dette for deg?

Det er kun 3G 900-frekvensen som blir slukket, noe som betyr at veldig få kunder vil merke noe til det. De aller fleste 3G-telefoner støtter flere frekvenser, og vil fortsatt fungere over 2G og 3G 2100-frekvensene. Har du en telefon som kun støtter 3G vil du i områdene hvor 900-frekvensen slukkes, gå over til 2G-nettet. Her kan du fortsatt snakke og sende meldinger.

Om du ønsker å fortsatt bruke mobildata samt ha mulighet til å ringe over 4G-nettet, må du oppdatere til en telefon som støtter 4G Tale. 

Med 4G kan vi levere mer data og bedre hastighet i mobilnettet. Har du en oppdatert telefon vil du få en merkbart bedre opplevelse via 4G når du snakker i telefon og når du bruker mobildata.

Når slukkes 3G-nettet?

Vi starter med å slukke 3G 900-frekvensen i årsskiftet 2018/2019 og det vil i all hovedsak ta et års tid. Du vil høre fra oss i god tid før vi bytter ut frekvensen i ditt område, men vi ønsker å varsle om dette allerede nå, slik at du har muligheten til å forberede deg på å bytte mobil – hvis du trenger det.

Nei, men i områdene hvor 900-frekvensen blir slukket vil du gå ned på 2G-nettet. Her kan du fortsatt snakke og sende meldinger. Om du ønsker å fortsatt bruke mobildata, må du oppdatere til en telefon som støtter 4G Tale.

Ja, men husk at vi kun slukker 3G 900-frekvensen i første omgang, noe som veldig få kunder vil merke noe til.

Nei, 4G Tale koster ikke noe ekstra å bruke, det er som helt vanlige samtaler. Har du fri bruk av ringeminutter, gjelder altså dette også samtaler over 4G-nettet.

De aller fleste av våre rutere støtter allerede 4G og vil derfor ikke bli påvirket.

Med 4G tale, også kjent som VoLTE (Voice over Long-Term Evolution), kan du bruke 4G-nettet til å ringe. Hvis både du og den du prater med har aktivert 4G Tale, vil du kunne oppleve flere fordeler: 

  • Bedre lydkvalitet / HD-lyd 
  • Betydelig raskere oppkoblingstid på samtalen 
  • Bedre dekning inne og ute 
  • God surfefart mens du snakker

På android-telefoner trenger du ikke gjøre noe så lenge disse kriteriene er oppfylt:

  • Mobilen din støtter 4G Tale
  • Mobilprodusenten din har sendt ut en programvareoppdatering
  • Telia har aktivert 4G Tale for din type mobil

Hvis du har 4G i displayet på mobilen din mens du ringer, betyr det at du har 4G Tale.

Har du iPhone må du aktivere det selv. Se veiledning for 4G Tale på iPhone her.

Nei, det er lenge siden vi solgte telefoner uten støtte for 4G. Om du ønsker å oppdatere telefonen din til 4G har vi et stort utvalg i nettbutikken og i våre butikker