ForsidenNettUtfasing av 3G

Utfasing av 3G-nettet

Vi moderniserer mobilnettet for fremtiden. Det betyr at 3G-nettet er slukket og gjør plass til ny teknologi.

Etter 16 år i lang og tro tjeneste ble siste rest av 3G i mobilnettet vårt i november 2021 skrudd av og erstattet med masse ny 4G og etter hvert 5G. Det betyr et betydelig dekningsløft og enda bedre kundeopplevelser, takket være svært god kapasitet, hastighet og dekning.

– Vi faser ut 3G-nettet for å få plass til fremtidens teknologi, forklarer Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge. – Nye tjenester innen mobilkommunikasjon utvikler seg, og bruken øker kraftig. Frekvensene som i dag brukes til 3G skal få en ny oppgave: sikre enda bedre kundeopplevelser i årene som kommer. Det er en historisk dag, og vi takker 3G for innsatsen!

Telia har i hovedsak benyttet 900 MHz og 2100 MHz i 3G-nettet. Siste stasjon med 3G på 2100 ble stengt i juni i 2021, mens 3G 900 MHz ble skrudd av på siste basestasjon i november 2021. Vi har informert kunder som er blitt berørt av slukkingen i god tid før frekvensene ble skrudd av.

Svært god 4G også lengst nordøst

– I grenseområdene mot Russland er det begrensinger på frekvensbruk i 800- og deler av 900 MHz-båndet, så der har det vært vanskelig å tilby optimal 4G-dekning. Når vi nå frigjør 900-frekvensen til 4G, vil de som befinner seg her merke stor forskjell. Selv med eksisterende 4G på andre bånd, vil dette gi mye bedre 4G-dekning i disse områdene. Etter hvert kommer også 5G, sier Svendsen.

5G bygges ut parallelt

Parallelt med 3G-slukkingen bygger Telia 5G over hele landet i disse dager, og selskapet skal være først med et landsdekkende 5G-nett i løpet av 2023. I dag har to millioner nordmenn tilgang til 5G fra Telia.

– 2G og 4G vil sameksistere med 5G i lang tid fremover, sier Svendsen. – Ved å kombinere ulike teknologier og frekvenser skaper vi et robust og fremtidsrettet mobilnett.

Hva betyr det for deg at 3G-nettet er slukket?

3G-telefoner:

  • Du kan kan fortsatt bruke 2G-nettet for å ringe og sende SMS
  • Du vil ikke lenger kunne bruke mobildata
  • Du vil oppleve lengre oppkoblingstid på samtaler samt dårligere lydkvalitet

4G-telefoner uten 4G Tale:

  • Du kan fortsatt bruke mobildata til surfing og streaming
  • Du vil ikke kunne ringe via 4G-nettet
  • Du vil oppleve lengre oppkoblingstid på samtaler samt dårligere lydkvalitet

De aller fleste av våre rutere støtter allerede 4G og vil derfor ikke bli påvirket.

Direkte anrop til brukere og anrop via løsning vil fungere som normalt. Bruker du mobil-app til å håndtere sentralbord, sette over samtaler o.l. bør du oppdatere til en telefon som støtter 4G og 4G Tale.

Det meste av M2M-utstyr støtter både 2G og 3G. Dersom utstyret kun benyttes i områder med 3G vil 2G erstatte dekningen. Fordi noen enheter har visse krav til overføringshastigheter kan du oppleve at enheten ikke fungerer tilfredsstillende.

Hva gjør jeg hvis M2M-utstyret kun støtter 3G?

Ta kontakt med din utstyrsleverandør for å vurdere et bytte til et 4G kompatibelt utstyr.

Var denne siden nyttig?